IZUZETNO POSEĆENO KNJIŽEVNO VEČE dr NEMANJE DEVIĆA

Ravnogorski pokret Lajkovac organizovao je u Gradskoj kući izuzetno posećenu promociju knjiga “Srpska priča” i “Bosanska golgota”, autora dr Nemanje Devića sa Instituta za savremenu istoriju.

Prisutne je, u ime organizatora i u ulozi domaćina, pozdravio Nenad Milošević, a književno veče je otpočelo muzičkom pozlatom Hora KC “Hadži Ruvim”, pod dirigentskom palicom mr Uroša Stepanovića. Veče je obeležio i nastup svojevrsnog čuvara srpske tradicije Dragiše Simića, koji je izveo nekoliko numera.

Pored autora, govorio je Borisav Čeliković, istoričar sa Instituta za savremenu istoriju, a moderator programa bio je profesor istorije Ratko Vukelić.

Teme o kojima je bilo reči su:  Kolubara i Kačer od početka uz Dražu,  Sudbine legendarnih Dušana Smiljanića, Petra Jelisavčića-Garagana, Dragiše Ninkovića, Spašavanje savezničke posade iz pogođenog aviona kod Ljiga, Oslobođenje Kadine Luke, Ljiga, Belanovice i Lazarevca, Komunistička streljanja na kraju rata, Maljevačke jaruge i streljani na teritoriji Lajkovca i Lazarevca, Nova istraživanja i rasvetljavanje do sada nepoznatih činjenica o Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini.

S obzirom da su gosti vrsni poznavaoci ove oblasti, tokom književne večeri se moglo čuti obilje zanimljivih pojedinosti, vezanih za istoriju ovog kraja.

Nemanja Dević je srpski istoričar, doktor istorijskih nauka i naučni saradnik Institutu za savremenu istoriju u Beogradu. Rođen je 1989. godine u Smederevskoj Palanci. Nakon završene Palanačke gimnazije u Smederevskoj palanci, upisao je studije istorije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je diplomirao i stekao zvanje istoričara. Na istom fakultetu je 2014. godine, odbranio master rad „Smederevski kraj u Drugom svetskom ratu“ i stekao zvanje master istoričara. Doktorirao je 2020. Godine. Od 2018. godine, zaposlen je kao istraživač-saradnik u Institutu za savremenu istoriju.

Jedan je od najmlađih doktora istorijskih nauka u Srbiji. Istraživanjem kontroverznih tema iz naše savremene istorije bavi se još od srednje škole. Istražuje teme iz nacionalne istorije Drugog svetskog rata. Smatra da istorija nije ”mrtva”, već snažno povezana sa svim savremenim tokovima politike, kulture, ekonomije… Jedna od poslednjih tema koje je izučavao je Ozna (Odeljenje za zaštitu naroda) i njeno funkcionisanje 1944-1946.

Do sada je objavio preko 20 naučnih radova i monografija,  a 2009. godine dobio je nagradu „Dragiša Kašiković“, koju dodeljuje Izdavačka kuća Srpska reč. Dobitnik je više priznanja i nagrada.

Borisav Čeliković, istoričar sa Instituta za savremenu istoriju je  professor istorije, veroučitelj, jedno vreme bio je direKtor Biblioteke i muzeja Rudničko – takovskog kraja u Gornjem Milanovcu. Dobitnik je Zlatne značke Kulturno – prosvetne zajednice Srbije za rad i stvaralački doprinos u širenju kulture.

Organizacijom ove književne večeri, Ravnogorski pokret Lajkovac dao je doprinos negovanju i očuvanju srpske istorije i tradicije.

Related posts

Leave a Comment