DVE POETSKE NAGRADE ZA LAJKOVAČKOG OSNOVCA MARIJU JEREMIĆ

Marija Jeremić, učenica osmog razreda lajkovačke OŠ “Mile Dubljević”, višestruko nagrađivana članica najbolje u Srbiji školske literarne sekcije “Razigrano pero” upravo je osvojila dve nagrade na dva prestižna konkursa.

Međunarodni poetski konkurs za decu pod nazivom „Sunce stihova“, koji je organizovala Narodna biblioteka Bečej, okončan je ceremonijom proglašenja pobednika  u nedelju, 24. oktobra 2021. godine u sali KUD-a ”Petefi Šandor” u Bečeju. Poznati dečji pesnik Tode Nikoletić uručio je nagrade mladim literarcima na ovoj pesničkoj manifestaciji.

U konkurenciji od 100 autorskih radova na konkursu „Sunce stihova“ Marija Jeremić, učenica 8/2, član literarne sekcije „Razigrano pero“, osvojila je 2. nagradu.

Srdačni domaćini su organizovan prikladan svečani program na kome je bilo lepo svim učesnicima. Korona nas nije sprečila da budemo i ove godine deo manifestacije i da se družimo sa poznatim velikim pesnicima i  nekim budućim poznatim, a sada malim pesnicima. Organizatori su se zahvalili nastavnicima i profesorima koji su, u okviru svojih literarnih sekcija, dodatno motivisali decu i mlade da pišu i učestvuju na ovom malom nadmetanju.

Marijina pesma „Od snova do sreće“ osvojila treće mesto u kategoriji dečje poezije na još jednom poznatom i sa dugom tradicijom festivalu Međunarodnom konkursu „Olovko, ne ćuti“, koji organizuje Centar za kulturu Barajevo  i ušla u Zbornik „Olovko, ne ćuti“ za 2021. godinu.

Žiri u sastavu Vanja Bulić književnik i novinar,  i Milorad Kragović  dečiji pesnik  i književnik, temeljno su pročitali prispele radove i najbolje uvrstili u ovogodišnji Zbornik.

NA KRILIMA SREĆE

Misli mi lete

na krilima sreće.

Tako svako dete

svemir obleće,

tražeći u snovima

ono što ga pokreće.

Jesi li nekad brojao

koliko koraka ima

od snova do sreće?

Možda to nisu koraci,

nego tajni znaci

ili skrivene poruke

– kao kad ti vetar

zaliči na moje ruke!

Koliki je put

od snova ka sreći?

Moglo bi se reći dug,

ili da je kao začarani krug,

jer nekome je san već sreća,

a nekome je sreća tek san.

Sreća se u snovima krije

i ne može je naći

samo ko sanjao nije!

Autor Marija Jeremić, učenica 8/2

Članica literarne sekcije „Razigrano pero“

Related posts

Leave a Comment