SJAJNA ISKUSTVA USLUGE POMOĆ U KUĆI

Opšta mera humanosti i solidarnosti jedne društvene zajednice svakako je stepen organizovane brige o njenim najosetljivijim kategorijama.

Usluga socijalne zaštite Pomoć u kući u Lajkovcu postoji od leta 2016. godine. Namenjena je odraslim i starijim građanima koji žive na teritoriji opštine Lajkovac , a ne mogu sami da obavljaju sve ono što predstavlja osnovne svakodnevne životne potrebe. Lokalna samouprava finansira ovu uslugu sa tri miliona dinara na godišnjem nivou, a nosilac realizuje usluge je Zajednički centar za socijalni rad „Solidarnost“ za opštine Ljig Mionica i Lajkovac, pri kome je formirana Služba za pomoć u kući.

Usluga je dostupna odraslima i starijima koji imaju ograničenja fizičkih i psihičkih sposobnosti, usled kojih nisu u stanju da nezavisno žive u svojim domovima bez redovne pomoći u aktivnostima dnevnog života, nege i nadzora, pri čemu je porodična podrška nedovoljna ili nije raspoloživa.

Kako saznajemo, svi akteri u lancu usluge Pomoć u kući su zadovoljni.

U opštini Lajkovac uslugu Pomoć u kući pružaju tri negovateljice, jedna od njih je Jelena Anđelković:

„ Na pocetku je bilo jako teško, išli smo od kuće do kuće i upoznavali ljude sa projektom, a sada nakon 5 godina rada građani znaju čime se bavimo i u glavnom traže sami pomoć, ili to učini neko njima blizak. Moram da naglasim da za ovaj posao treba dosta volje, strpljenja, truda i najviše razumevanja.

U proseku, svaka od nas tri ima od 10 do 15 korisnika i pokrivamo celu opštinu . Imamo jedna kola, što malo komplikuje posao, ali navikli smo već, pa po tome pravimo raspored rada i obilazaka.

Naši korisnici uglavnom žive sami. Bilo da nemaju porodičnu podršku ili je ona nedovoljna, mi brzo postanemo zamena za tu vrstu podrške. U slučaju našeg odsustva, da li zbog bolesti ili odmora, česte su situacije da zovu, brinu i jedva čekaju da nas vide, jer kako kažu niko im nije ušao u kuću ili zvao dok nas nije bilo. Sjaj u očima kada dođemo, želja za razgovorom, ili potreba da se izjadaju, zaista te natera da shvatiš  kako je teško kada ostaroš, ostaneš sam i zavisiš od nekoga. Neki korisnici su sa nama od samog početka usluge, neki su nas napustili, da li zbog odlaska u dom i potrebe za 24h negom ili zbog bolesti, ali ti je realnost našeg posla . Dešavalo se da smo plakali sa njima, radovali se, smejali, bili jedini gosti na slavi , ali uvek tu uz njih, čak da smo zbog tog vezivanja dolazili i do nekih zahteva koji nisu u opisu našeg posla, ali naravno razgovorom i uključivanjem i drugih službi uvek smo nalazili rešenje koje je za njih u datom momentu najbolje .

Najteži momenat za vreme ovih 5 godina bila je situacija sa kovidom i karantinom, gde smo bili zabrinuti i za korisnike i za svoje porodice, ali smo radili bez prekida, čak i više stajali u redovima i proširili uslugu u saradnji sa lokalnim Kriznim štabom .

Kao i na svakom poslu bilo je i dogodovština, ali sve u svemu istrajali smo bez problema i uvek sa zadovoljnim korisnicima, što i jeste najbitnije.

Hvala svima koji nas podržavaju, hvala svima na saradnji i našim korisnicima koji su na neki način naša porodica, kao i mi njihova.”

Jedna od korisnica usluge pomoć u kući je Lajkovčanka Vera Manojlović:  

“Uslugu Pomoć u kući, koristim dve godine. Pomoć geronto domaćica je posebno značajna u mom slučaju. Koristim različite usluge, kao što su: pomoć pri plaćanju računa, nabavka namirnica i lekova, odvođenje kod lekara, održavanje higijene stana. Najneophodnija pomoć geronto domaćica je bila kada su stara lica imala zabranu kretanja u ovoj pandemiji. Na kraju želim da pohvalim predusretljivost domaćica, njihovu ljubaznost i vedrinu koju unose svakim svojim ulaskom u moj dom.”

Organizovana podršku korisnicima usluga u zadovoljavanju svakodnevnih životnih potreba, kako bi se unapredio ili održao kvalitet njihovog života je od izuzetnog značaja za ovu osetljivu kategoriju građana. Ovo je jedan od konkretnih načina da lokalna zajednica pokaže brigu za starije i pruži neophodnu pomoć u realizaciji njihovih osnovnih potreba, čime se kreiraju uslovi za bolji život ove ciljne grupe stanovništva i njihovu uključenost u društvo.

Sve je otpočelo pre nešto više od pet godina zahvaljujući projektu „Za više solidarnosti prema starijima – Klaster Kolubarskog okruga za uslugu Pomoć u kući“ koji je finansirala Evropska unija kroz program “Evropska podrška inkluzivnom društvu” čiji je cilj ojačati društvenu uključenost ugroženih grupa, a sprovodio Caritas Valjevo u partnerstvu sa Zajedničkim centrom za socijalni rad „Solidarnost“ Ljig  i opštinama Mionica, Lajkovac i Ljig, kada je počela da funkcioniše dnevna usluga u zajednici „Pomoć u kući“. Rezultati projekta su od starta bili odlični, što je obezbedilo njegovu održivost i nastavak finansiranja pokrenute usluge Pomoć u kući od strane lokalnih samouprava.  Za opštinu Lajkovac, postavljajući odgovoran odnos prema starim licima kao jedan od prioriteta, nijednog trenutka nije bilo dileme, da li će po završetku relizacije projekta nastaviti sa finansiranjem usluge.

Po završetku projekta, uslugu Pomoć u kući odraslim i starim osobama nastavila je da pruža posebna organizaciona jedinica Zajedničkog centra za socijalni rad „Solidarnost“ za opštine Ljig, Lajkovac i Mionica – Služba za pomoć u kući, u okviru projekta koji su dalje nastavile da finansiraju lokalne samouprave, čime je i dalji razvoj ove usluge u zajednici prešao u potpunosti i to vrlo uspešno pod okrilje lokalnih samouprava. 

“Ne znam šra bih, da mi ove divne devojke ne otvore vrata!?” – je najilustrativniji komentar korisnika usluge Pomoć u kući, na području opštine Lajkovac.

Related posts

Leave a Comment