VIRTOUZ NA GITARI SA LAJKOVAČKE PRUGE DOKTORIRAO U AMERICI

Lajkovčanin Momčilo Aleksandrić (30),  upravo je doktorirao na prestižnom univerzitetu u Minesoti i time i formalno postao doktor muzičke umetnosti.

Jedan od najuspešnijih srpskih gitarista u svetu, koji je svoje osnovno muzičko obrazovanje stekao upravo u Izdvojenom odeljenju, u svom Lajkovcu, valjevske Muzičke škole “Živorad Grbić”, obradovao je sve ovom vešću:

“Srećan sam što mogu da objavim da sam postao doktor muzičke umetnosti, juče sam odbranio svoju tezu ′′ Fernando Sor ‘ s Works in F: Hierarchy of Genres and Significance of Special Sonic Effects “. Veliko hvala Univerzitetu u Minesoti na njihovoj beskrajno podršci tokom prethodnih 5 godina – prof. Maja Radovanlija, prof. Alex Lubet, prof. Gabrijela Kuri, i prof. Skot Kari. Ovo dostignuće posvećujem ocu, jednom jedinom Tirku, ništa bez tvoje ljubavi i podrške ne bi bilo!”

Život uvek pravi spletove okolnosti. Poslednjeg dana meseca septembra Momčilo je u Lajkovcu prisustvovao sahrani svoga oca, a samo nepunih desetak dana kasnije odbranio je doktorat.

Nakon što je na Muzičkoj akademiji u Beogradu, Momčilo Aleksandrić uporedo završio master studije iz gitare i kamerne muzike, usledile su doktorske studije u Americi. Po svemu sudeći, nakon odbrane doktorata, kreće novo poglavlje u njegovoj muzičkoj karijeri, najavio je Momčilo Aleksandrić za portal lajkovacnadlanu.rs za koji se uvek rado odaziva:

“Doktorska teza o Fernandu Soru je rezultat višegodišnjeg teorijskog zanimanja za muziku koju sviram od malena. Ovo je prvi put u svetu da se neko ozbiljno pozabavio Sorovim delima u F, gde se šesta žica preštimava na ton F, koja su značajna, a o kojima i mnogi profesionalni klasični gitaristi malo znaju. U oktobru ću svoje istraživanje predstaviti na muzičkim akademijama u Srbiji, jer želim da podstaknem mlade gitariste na slične poduhvate.

Odbranom doktorata se završava jedno poglavlje u mom životu, u kojem sam se klasičnom gitarom bavio na način da sam širom sveta izvodio dela drugih kompozitora i držao predavanja o istima. Trenutno sam se u potpunosti posvetio komponovanju i sviranju svoje muzike za klasičnu gitaru i kamerne sastave, tako da u tom smislu moja muzička karijera tek treba da počne.

Doktorat posvećujem svom ocu, Tirku, koji nažalost nije dočekao da proslavi sa mnom. Večna mu slava.”

Svako ko je prisustvovao Momčilovim koncertima mogao je da primeti da je Sorove kompozicije uvek izvodio sa posebnim žarom. A nastupao je u svom zavičaju uvek kada je mogao.

“Nemam fotografiju nažalost, jer je bila onlajn odbrana, neki profesori i dalje rade od kuće,” rekao je Momčilo, na molbu da prosledi fotografiju sa odbrane doktorata. Okolnosti pandemije su i tu učinile svoje.

Momčilo Aleksandrić (1991) osnovno muzičko obrazovanje stekao je u školi “Živorad Grbić” – IO Lajkovac u klasi profesora Dragana Nikolića. Srednju muzičku školu pohađao je u klasi profesora Aleksandra Hadži-Đorđevića u Beogradu, na Muzičkoj akademiji u Beogradu uporedo je završio master studije iz gitare u klasi profesora Srđana Tošića i kamerne muzike. Od 2016. godine pohađao je doktorske studije za gitaru na Univerzitetu u Minesoti u klasi profesorke Maje Radovanlije.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Osim u Evropi, imao je koncerte u Sjedinjenim Američkim državama, Aziji, i Južnoj Americi. Aktivan je i na polju muzikologije i teorije muzike. Održao je mnogobrojna predavanja u Sinsinatiju, Majamiju, Indianapolisu, Hong Kongu, Bankoku, Herediji (Kostarika)… Njegov rad o Ljobetovim Varijacijama na Sorovu temu objavljen je u martu 2019. godine u Soundboard časopisu Gitarske fondacije Amerike.

Pored solo gitare, Momčilo je nastupao u najrazličitijim kamernim sastavima među kojima se izdvaja duo sa Filipom Živanovićem, sa kojim je pohađao doktorske studije za kamernu muziku na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Tee Dimitrijević. Nastupajući kao Beogradski gitarski duo, Momčilo i Filip su osvajali nagrade na beogradskom Gitar art festivalu, Sadern festivalu gitare u Južnoj Karolini (SAD), kao i na takmičenju kamernih sastava u okviru prestižne Konvencije Gitarske fondacije amerike održane u Kentakiju 2018 godine.

Od 2015. godine učestvuje u organizovanju pet koncertnih sezona Beogradskog gitarskog društva čiji je osnivač, kao i snimanju video materijala za njihov Belgrade Guitar District YouTube kanal.

Najveće uspehe ostvario je izvodeći najzahtevnija dela na svojoj srednjoškolskoj gitari, za koju su mu od početka studija još u Beogradu profesori govorili da je ispod njegovog nivoa sviranja!

Za sada, Momčilo Aleksandrić živi u Mineapolisu, u Minesoti. Sa svojom gitarom, obrazovanjem, talentom i muzikom koju izvodi, Momčilo je građanin Sveta i u duši Lajkovčanin.

Related posts

Leave a Comment