BILJANIN ROMAN POBEDNIK 5. ČITALAČKOG MARATONA

Roman „Četiri karte za Havanu”, autorke Biljane Marković Jevtić, pobednik je petog Čitalačkog  maratona, koji organizuje Izdavačka kuća Klet.

Uručenje nagrada pobednicima Čitalačkog maratona upriličeno je u Vukovoj zadužbini, a autorki prvoplasiranog romana „Četiri karte za Havanu“ Biljani Marković Jevtić pripala je nagrada u bruto iznosu od 500.000 dinara.

Kako se navodi u obrazloženju, roman „Četiri karte za Havanu“ odiše bodlerovskom čežnjom za putovanjem. Čežnjom koja nije samo potreba da se osvoje novi prostori, već i tuga za nekim drugim, prošlim i budućim vremenima, koja nam uvek izgledaju privlačnija od ovog našeg, sadašnjeg.

“Nadam se da će mladi čitaoci pročitati ovu knjigu i iz nje uspeti da izvuku nešto što će im kasnije u životu biti korisno”, poručila je Biljana Marković Jevtić i dodala: “Što se mog romana tiče, ideja je bila da se prikaže čvrsta emotivna veza između deke i njegovih unuka… On je od dece koja se igraju telefonima i borave na društvenim mrežama napravio decu koja su aktivna, koja se bave sportom… Ovime je deka motivisao unuke, a deci je i potrebna motivacija da bi se aktivirala.”

Nagrađeni roman biće poslat kao poklon svim učenicima, članovima Čitalačkog kluba, kao i svim učesnicima konkursa Letnji čitalački maraton.

Pored romana neophodnih za rad Čitalačkog kluba, nastavnici srpskog jezika i književnosti dobiće i didaktičko-metodičko uputstvo za svaki pojedinačni roman, pomoću kojeg održavaju radionice i detaljno obrađuju temu iz svakog romana, najavili su iz Izdavačke kuće Klet.

Konkurs za neobjavljeni roman za mlade od 11 do 14 godina bio je otvoren do 1. jula, a žiri je imao težak zadatak da od velikog broja pristiglih romana izabere najbolji.

Stručni žiri koji čine Dragana Ćećez Iljukić, profesorka srpskog jezika i književnosti, Petar Arbutina, književni kritičar i Krsta Popovski, urednik u izdavačkoj kući Klet, od velikog broja pristiglih romana je odabrao osam za  najuži izbor. Nakon toga, glavni žiri sastavljen od 100 nastavnika srpskog jezika i književnosti izabrao je pobednički i rangirao ostala četiri romana, koji će se takođe naći u petom kolu edicije Čitalački maraton.

Biljana Marković Jevtić rođena je 1971. godine u Beogradu. Kćerka je nekadašnjeg predsednika Opštine Lajkovac, u više mandata narodnog poslanika i dugogodišnjeg direktora nekada čuvene Zemljoradničke zadruge Lajkovac Dragana Markovića, koji je itekako ostavio traga u ovoj sredini i dao značajan doprinos njenom razvoju, od koga je očigledno nasledila neizmernu stvaralačku energiju.  Detinjstvo i ranu mladost provela je u Lajkovcu. Studirala je pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Objavila je do sada veći broj romana za decu i mlade, radio drama…Radila je kao scenarista i novinar urednik u Redakciji za decu i mlade RTS – a. Pored poezije, piše i radio drame, pozorišne komade, putopise. Osim već navedenog, zmeđu ostalog, objavila je dve knjige poezije za decu „Priča iz detinjstva” (2012) i „Učenje života” (2015). Po njenom tekstu „Veselkova priča”, napravljena je lutkarska predstava koja je učestvovala na 24. Festivalu monodrame za decu u Novom Sadu. Sa radio-dramom „Eh, da sam neko drugi”, predstavljala je Radio-televiziju Vojvodine na Međunarodnom festivalu „Prix Ex Aequo” 2016. u Bratislavi. “Lol iz stripa” Biljane Marković Jevtić osvojio je obe nagrade “Sigridrug” na 28. Festivalu monodrame za decu decu Zmajevih dečjih igara u Novom Sadu. Krajem prošle godine izašao je iz štampe i roman Avantura na vidiku. Piše i putopise koje objavljuje u časopisu „Svet na dlanu”… Bila je i među nagrađenim autorima konkursa Čitalački maraton za školsku 2018/19. godinu, a za roman „Navijam za šaptača“, koji je objavljen u drugom kolu Čitalačkog maratona Izdavačke kuće Klet, osvojila je 2020. nagradu Dositejevo pero.

Related posts

Leave a Comment