NA KRSTOVDAN 39. IZLOŽBA PRIPLODNIH GOVEDA SIMENTALSKE RASE KOLUBARA 2021.

Regionalna izložba goveda simentalske rase održaće se u Lajkovcu tradicionalno na Krstovdan, u ponedeljak 27. septembra, na prostoru budućeg Agrobiznis centra (Vojni krug). U Katalog 39. Izložbe priplodnih goveda simentalske rase KOLUBARA 2021. upisano je 117 najboljih grla kolubarskih stočara,  odabranih na području opština Lajkovac, Mionica, Ljig, Ub i Valjevo .

Dolazak proizvođača sa priplodnim grlima planiran je od 9 do 10 časova, a potom sledi ocenjivanje grla koje počinje u 10:30  časova.

Komisija za ocenjivanje grla je u eminentnom sastavu: dr Vlada Pantelic – Institut za stočarsvo Zemun Polje Beograd, dr Radivoje Đurđevic – SVC “Velika Plana” i dr Radosav Vujic – Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Valjevo.

Svečano otvaranje izložbe planirano je za 12:30 časova, nakon čega će od 13 časova uslediti proglašenje pobednika i dodela nagrada.

Na tradicionalnoj prestižnoj izložbi “simentalca” u Lajkovcu, ocenjuju se grla u tri kategorije: junice, prvotelke i krave. Pored šampionskih nagrada u svim kategorijama, novčane i robne nagrade sleduju i za tri pratilje u svakoj konkurenciji, za apsolutnu šampionku, za najbolju kolekciju grla, najboljeg stočara iz lajkovačke opštine i niz drugih nagrada.

Najveći broj izlagača na ovogodišnjoj izložbi biće iz Lajkovca.

Generalni pokrovitelj 39. izložbe je Opština Lajkovac, a organizatori Opštinska uprava Lajkovac, Centar za poljoprivredu Lajkovac, Udruženje odgajivača goveda simentalske rase „Kolubara“ Lajkovac, Udruženje odgajivača goveda simentalske rase “Kolubarski simentalac” Valjevo i Centralno udruženje odgajivača goveda simentalske rase.

Zbog pandemije, po prvi put je prošle godine izostalo održavanje stočarske izložbe u Lajkovcu. Da je prošle godine održana, ovogodišnja bi bila 40. –ta jubilarna izložba.

Organizacija i realizacija 39. Izložbe priplodnih goveda simentalske rase KOLUBARA 2021. prilagođena je u potpunosti okolnostima pandemije.

Related posts

Leave a Comment