LAJKOVČANI BRILJIRALI NA IV MEĐUNARODNOM FESTIVALU LITERARNOG STVARALAŠTVA U LAZAREVCU

Poziv koji je i ove godine uputio Centar za edukaciju, kulturu i izdavaštvo KOP, imao je sjajan odziv u regionu za učešće na literarnom konkursu u okviru IV Međunarodnog festivala literarnog stvaralaštva – FELIS. Na konkursu je učestvovao iznenađujuće veliki broj Lajkovčana, u skoro svim kategorijama, koji su pobrali i većinu festivalskih nagrada.

Nagađeni učesnici su predstavili radove i primili nagrade na posebnoj književnoj večeri posvećenoj literarnom stvaralaštvu, koja je održana  19. septembra u Lazarevcu, a svi učesnici dobili su Pohvalnicu za učešće na literarnom konkursu.

“Naši pisci iz školske klupe, članovi literarne sekcije „Razigrano pero” započeli su i ovu školsku godinu uspehom, predstavljanjem svog pesničkog talenta na IV Međunarodnom festivalu literarnog stvaralaštva FELIS 2021. godine”, kaže ponosno nastavnica srpskog jezika u lajkovačkoj OŠ “Mile Dubljević”, koja zajedno sa koleginicom Lidijom Marić Jovanović izuzerno uspešno vodi višestruko nagrađivanu Literarnu sekciju „Razigrano pero”, najbolju u Srbiji.

U kategoriji Deca stvaraoci (do 14 godina), Martinu Mikiću, učeniku 7. razreda, pripala je prva nagrada.

Drugu nagradu osvojio je Luka Radovanović, učenik 8. razreda.

Marija Jeremić, učenica 8. razreda osvojila je Specijalnu nagradu.

Pohvalnice su dobili Nikola Vasović i Nikolina Pantić, učenici 8. razreda; Kalina Tomašević, učenica 6. razreda i učenici 7. razreda: Steva Macura, Ana Radovanović, Anita Prodanić, Vukašin Marković i Filip Pavlović.

Zahvalnica za doprinos festivalu dodeljena je i Literarnoj sekciji „Razigrano pero” koju vode nastavnice srpskog jezika Lidija Marić Jovanović i Sonja Milovanović.

U  kategoriji  Poezija (odrasli) Sonja Milovanović osvojila je 1. mesto.

U kategoriji Proza (odrasli), druga nagrada pripala je Danici Đurić iz Lajkovca.

Naime, Danica Đurić je treći put zaredom nagrađena na lazarevačkom FELIS-u.  

I ove godine pisci su se prema utvrđenom “Rasporedu časova za pisce” družili sa osnovcima. Bili su srdačno dočekani, a neki su umesto jednog, održali dva susreta. To je, rečeno je, dokaz da su se uželeli jedni drugih. U nadi da će naredna godina vratiti bezbrižne uslove za rad i pesnika i dece, ove godine u smanjenom obimu i po dvorištima škola, među pet pisaca koji su se družili sa osnovcima bila je Sonja Milovanović iz Lajkovca, koja je po rasporedu bila u OŠ „Mihailo Mladenović Selja” u Dudovici.

Pored Sonje Milovanović, druženje sa lazarevačkim osnovcima, u školama na gradskom i seoskom području, imali su pisci za decu Tode Nikoletić, Goran Novakov, Jovo Čulić, Selena Berić, Vlasta Cenić i Stevan Milošević.

Related posts

Leave a Comment