OBELEŽEN 17. SEPTEMBAR – DAN OSLOBOĐENJA LAJKOVCA

Danas, na dan 17. septembra, 77. – tu po redu godišnjicu oslobođenja Lajkovca u Drugom svetskom ratu, polaganjem venaca na spomen obeležje na Železničkoj stanici u Lajkovcu obeležili su predstavnici Udruženja Jugoslovena iz Lajkovca, zajedno sa delegacijama boraca Uba i Vranića (opština Barajevo) Latkovića (opština Ljig), a u ime Udruženje Jugoslovena venac je položio predsednik lajkovačkog udruženja Vlajko Jevtić.

Jugonostalgičar i dosledni levičar Vlastimir Jevtić podsetio je danas na istorijske događaje NOB-a 1941-1945. i herojske bitke “13. Proleterske – Rade Končar” pod komandom narodnog heroja Milana Žeželja za oslobođenje Lajkovca i okoline, na njenom putu do Beograda. Vlajko Jevtić je i ovoga puta naglasio:

“Važno je da se poštuje istorija i tradicija i da to moraju znati naše mlađe generacije koje dolaze iza nas, da bi se zapamtila naša slavna prošlost 20.veka i Jugoslavija koja je bila uzor mnogim zemljama u svetu koje su se oslobađale od kolonijalnog ropstva stranih zavojevača.”

Septembar je izuzetno važan u istoriji Lajkovca. Zapravo, svi bitni događaji za nastanak i razvoj Lajkovca, zbili su se upravo u septembru, od prolaska prvog voza, Dana opštine, Dana oslobođenja, pa redom dalje kroz istoriju varoši. Takođe, lajkovačka Srednja škola “17. septembar” shodno okolnostima pandemije primerenim sadržajima danas obeležava Dan škole.

Related posts

Leave a Comment