POSETA PRVACIMA I PODELA BESPLATNIH UDŽBENIKA

Opština Lajkovac je prvi put ove školske godine obezbedila besplatne udžbenike za svih 137 đaka prvaka na svojoj teritoriji: 109 u lajkovačkoj OŠ „Mile Dubljević“ i 28 u OŠ „Dimitrije Tucović“ u Jabučju.

Već godinama od Opštine na poklon dobijaju sveske i školski pribor, a sve to danas su im uručili najviši opštinski funkcioneri. Najmlađe školarce u lajkovačkoj centralnoj školi prvog nastavnog dana posetio je predsednik opštine Andrija Živković, dok je to u Jabučju učinio njegov zamenik Obrad Milutinović.

Predsednik Živković, koji je ranije predavao geografiju u školi „Mile Dubljević“, u sva tri odeljenja prvog razreda zadržao se u prijatnom razgovoru sa mališanima:

“Raduje me što u odnosu na prošlu godinu imamo nešto više đaka prvaka u centralnoj lajkovačkoj školi – 109, a prošle godine 105. Izuzetno mi je drago što je tako, svako povećanje je dobro, što daje smisao svemu što je opština radila u prethodnom periodu, poput renoviranja vrtića, centralne osnovne škole, seoskih škola i srednjoškolskog centra. To nam daje podstrek za dalja ulaganja u naše najmlađe. U tom smislu, ove školske godine prvi put smo obezbedili besplatne komplete udžbenika, kao i školski pribor svim đacima prvacima. U dogovoru sa ljudima koji se bave školstvom dogovorićemo se kakvu bismo dodatnu podršku mogli pružiti, što bi i roditeljima rasteretilo kućni budžet, ali je najbitnije da svake godine podižemo kvalitet nastave kako bi naši đaci bolje sticali nova znanja. Obrazovanje je stub svake države, a meni je kao čoveku iz prosvete drago što Srbija i predsednik Aleksandar Vučić sve više pažnje pridaju obrazovnom sistemu. Posebno i prijatno sam iznenađen uvođenjem intoniranja himne na početku školske godine, nadam se da će se to nastaviti jer se simboli Srbije moraju čuvati i negovati prepoznatljivi identitet. Đacima prvacima, svim lajkovačkim učenicima, kolegama nastavnicima i nastavnom osoblju želim uspešnu novu školsku godinu, a pre svega puno zdravlja te se nadam da će deca ići normalno na nastavu, a ne kao prethodne godine.”

U ovoj školi prvi put je uveden produženi boravak, o čemu direktorka Biljana Žujović   kaže:

“Imamo dve grupe, prvi i drugi razred, 58 roditelja se izjasnilo za produženi boravak. Roditelji će biti rasterećeniji, jer će im deca biti zbrinuta i bezbedna dok su na poslu, uradiće domaće zadatke i imati ručak. Produženi boravak je od 11 do 16 časova. Svima nam je to novo, ali brzo se snalazimo, koristeći iskustva kolega iz susednih opština. Nadam se da će to dobro funkcionisati.”

Kao i njihovi vršnjaci širom Srbije, lajkovački prvaci su od Ministarstva prosvete dobili bojanku „Naša Srbija – negovanje srpske kulture i tradicije“, kao i slano – slatki paket od trgovinske kompanije „Europrom“.

Svečani ton početku školske godine dalo je intoniranje himne „Bože pravde“, koja je u školi „Mile Dubljević“ emitovana sa razglasa, nakon čega je pročitano pismo ministra prosvete Branka Ružića.

Related posts

Leave a Comment