UDRUŽENJE HAJR – ZAJEDNO PROTIV NASILJA

Na inicijativu Udruženja žrtava nasilja HAJR, osnovana je Unija Organizacija u borbi protiv svakog tipa nasilja.

“Ovaj čin je izuzetan korak u ostvarenju dugotrajnog delovanja Udruženja. Inicijativom naše predsednice Hajrije Ramadani, ostvareno je udruživanje, jer zajedno smo ipak jači i to je ne samo tema, već i značajni strateški iskorak na ovom planu, koji zahteva multidisciplinarno delovanje na različitim poljima,” kažu iz Udruženja HAJR.

Predsednica Udruženja HAJR, Hajrije Ramadani pojašnjava:  

“Udruženje HAJR je došlo na ideju za formiranje Unije i zajedničku borbu protiv nasilja svih organizacija,  pa i pojedinaca koji mogu da se uključe i daju svoj doprinos. Ujedno nameravamo da pokrenemo kampanju za donošenje Zakona za zaštitu žrtava nasilja HAJR.

Podsećanja radi, mi smo udruženje žrtava porodičnog nasilja i želimo svojim aktivnim angažmanom da pomognemo svima koji su pretrpeli takvo iskustvo, da zaštitimo njihova ljudska prava i da im povratimo ljudsko dostojanstvo. Naše udruženje su osnovale žene žrtve nasilja, koje svojim aktivnim angažmanom žele da se uključe u borbu protiv svih oblika nasilja. Budući da su naše članice pripadnice različitih konfesija i nacionalnosti, mi odbacujemo svaku ideološku, versku, rasnu i nacionalnu podeljenost, te želimo da budemo primer tolerancije i međusobnog poverenja između svih različitosti koje prepoznajemo u našem društvu. Naš program rada predviđa socijalnu, pravnu i psihološku podršku žrtvama nasilja u procesu rehabilitacije i reintegracije u društvo.

Upravo zato, ja sam došla na ideju da spojim što više organizacija, koje mogu doprineti svim tim ciljevima. Uključivanje svih srodnih organizacija, koje su resorno od značaja u borbi protiv svih vidova nasilja, kao i srodnih institucija,  je dragoceno.

Ideja je, da se donese novi, kvalitetan i sveobuhvatan Zakon o zaštiti žrtava nasilja. Organizacije, institucije i pojedinci koji čine Uniju svojim doprinosom pokrenuće radionice za donošenje zakona, bez manjkavosti, koji će u potpunosti biti u funkciji zaštite žrtve nasilja. To je složen proces, u kome svi činioci treba da daju svoj doprinos. Radionice u cilju donošenja što kvalitetnijeg zakona će se održavati na Pravnom fakultetu Univerziteta Union u Beogradu.

To što Uniju čine organizacije i institucije poput Internacionalne Policijske Organizacije IPO koja se prvenstveno bavi unapređenjem bezbedonosti kroz edukacije iz različitih oblasti i edukacijom dece i omladine na teme vrsnjackog nasilja, surfovanja internetom, narkomanije i sekti…, DBA koja se bavi razvojem i unapređenjem bezbednosti, istraga i odbrane, kao i brojne druge, uz angažovanje stručnih, ostvarenih i uticajnih pojedinaca, samo su garant da će se kroz radionice svi aspekti iskristalisati i rezultirati donošenjem jednog neophodnog kvalitetnog zakona.”

Brojne lokalne kancelarije Udruženja HAJR, uključujući i kancelariju u Lajkovcu osnovanu među prvima u Srbiji, naravno nastavljaju sa radom kao i do sada, a formiranje Unije će ih samo dodatno osnažiti i proširiti spektar i mehanizme delovanja u zajedničkoj borbi protiv nasilja i zaštiti žrtava nasilja.

U narednom period uslediće predstavljanje organizacija koje čine Uniju Organizacija u borbi protiv svakog tipa nasilja, brojne tribine i diskusije, a potom i radionice za donošenje Zakona o zaštiti žrtava nasilja.

U Lajkovcu je, u okviru aktivnosti Udruženja HAJR za početak septembra planirano održavanje zbog pandemije odlagane književne večeri i tematske tribine, a tom prilikom biće uručene i Zahvalnice svima koji su doprineli radu lokalne kancelarije u Lajkovcu, radu Udruženja HAJR i dali svoj doprinos u borbi protiv nasilja i zaštiti žrtava nasilja.

Related posts

Leave a Comment