NAGRAĐEN PROIZVOĐAČ KUPINE IZ PEPELJEVCA

Na tradicionalnoj manifestaciji “Dani kupine”, koja je u nedelju 25. jula po 13. put održana u valjevskom selu Stave, proizvođač kupine Milovan Mešterović iz Pepeljevca osvojio je treću nagradu. Za rod izuzetnog kvaliteta “organic” kupine, Mešterović je za osvojeno treće mesto dobio pehar, medalju i zahvalnicu.

Meštani Pepeljevca su mahom odlični i često nagrađivani poljoprivrednici. Za razliku od ranijih godina, kada su bili poznati mahom po proizvodnji kupusa, krompira, mleka, ratarstvu, poslednjih godina i ribizle….novo vreme donelo je i nove trendove. Sada Pepeljevac ima i proizvođača kupine za nagradu.

Milovan Mešterović je policijski službenik u penziji. Proizvodnjom kupine je počeo da se bavi pre pet godina, kada je penzionisan. Njegov kupinjak je na površini od jednog hektara, iz njega u proizvodnji uspeva da izvuče maksimum i nema nameru da proizvodnju proširuje.

Kaže da je sve počelo kao hobi, nakon odlaska u penziju, ali da je sada ozbiljno posvećen poslom u svom zasadu kupine. Što se poljoprivrede tiče, orijentisan je mahom na voćarsku proizvodnju.

Nagradu koju je upravo dobio na Stavama doživljava kao priznanje za svoj rad, uložen trud i posvećeno praćenje svih novina u proizvodnji.

Iako prilično narušenog zdravlja, voćarskoj proizvodnji je izuzetno posvećen. Aktivan je na više polja, od odborničkog mandata vladajuće koalicije u SO-e Lajkovac do angažovanja u svojoj mesnoj zajednici u rešavanju pitanja od značaja za kvalitetniji život meštana i stvaranja što optimalnijih uslova za ostanak mladih na selu.

 

Dan kupine na Stavama bio je prilika da se na jednom mestu okupe brojni proizvođači, prerađivači i otkupljivači. Organizatori su, kao i prethodnih godina, ostali dosledni ranijoj koncepciji. Organizovana je i izložba kupine i proizvoda od  kupine, kao i brojni prateći sadržaji. 

Organizator manifestacije na Stavama je Mesna zajednica Stave, a podršku održavanju ove manifestacije dali su Grad Valjevo, Turistička organizacija “Valjevo”,  i  valjevsko  Udruženje “Zagrljaj”. 

Inače, nakon četiri, pet godina ovo je godina kada kupina ima dobru cenu i godina u kojoj se isplati raditi u kupinjacima. Otkupna cena kilograma crnog zlata je trenutno oko 150 dinara.

Na području Poljoprivredno savetodavne stručne službe Valjevo (koja je područna služba i lajkovačkih poljoprivrednika) kupinjaci zauzimaju između 700 I 800 hektara, a ranije je bilo 1000 hektara pod kupinom, ali je deo iskrčen. Ovo je inače deo Srbije u kojem se kupina najviše gaji.

Related posts

Leave a Comment