IN MEMORIAM

SRBOLJUB – SRBA MOLOVIĆ (1937. – 2021.)

Tužna vest obeležila je 02. jul 2021. godine, jer je usnio u Gospodu, lajkovački prota Srboljub Molović, vredni pastir, blagi učitelj i srdačni prijatelj svih nevoljnih i potrebitih ljudi, kojima pomagaše za svoga veka, kao negdašnji Hristovi apostoli i časni sveštenici svih vremena. Dobrotoljublje je bilo drugo ime oca Srbe, koji je bio duhovno čedo nadaleko čuvenog vladike Jovana Velimirovića, i koji je svojim vrlinskim životom nadahnjivao i privlačio ljude hrišćanskoj veri. Uvek spreman da pomogne, svojim molitvama je mnoge ljude spasavao nedaća, o čemu svedoče mnoge priče i zapisi. Otac Srba je bio ugledana i poštovana ličnost kako u Lajkovcu, tako i svuda gde bejaše službovao za svoga veka. Molimo se Gospodu da njegovu dušu naseli u rajske predele gde će gledati lice Božije! Oče Srbo, moli Boga za nas grešne! – rekao je povodom smrti Oca Srbe njegov veliki poštovalac i lični prijatelj mr Daren Milivojević.

Srboljub Molović rođen je na Vaznesenje Gospodnje, 10. juna 1937. godine. Rođen je u imućnoj seoskoj porodici, u selu Pambukovici kod varošice Uba, od roditelja, Dragutina i Zagorke Molović.

Osnovnu školu završio je u mestu rođenja, gimnaziju u Ubu, a Bogosloviju u Beogradu. Rukopoložen je u čin sveštenika 25. marta 1962. godine. Prvo mesto službovanja bilo je Banovo polje, kod Bogatića, u Mačvi, odakle se posle sedam godina premestio u Jabučje, u kojem je ostao svega pet godina do 1974. godine. Najduži period službe proveo je u Lajkovcu od 1974. do 2002. godine, kada je otišao u zasluženu penziju.

Pored svešteničke službe bavio se i pisanjem knjiga. Najpoznatije knjige su mu: zbirka propovedi „U ime tvoje Gospode“, veronauka u osam knjiga „Pastir dobri“, u kojoj je obuhvaćena građa od postanka sveta pa do današnjih dana. Pored nekoliko romana i zbirki pripovedaka, napisao je i dve zbirke pesama: „Ulažem protest“, „Suze i osmesi“, kao i mnoge druge.

Iza sebe je ostavio suprugu Ljiljanu, ćerku Dragoslavu i dva unuka: Milana i Dragana.

Sahrana doajena lajkovačkog sveštenstva Srboljuba Srbe Molovića je u subotu 3. jula u Valjevu. Opelo je u 12:30 časova u Crkvi Pokrova Svete Bogoridice.

Related posts

Leave a Comment