USTOLIČENJU NOVOG VLADIKE VALJEVSKOG PRISUSTVOVAO I PREDSEDNIK OPŠTINE LAJKOVAC

Eparhija valjevska dobila je novog vladiku. a činu ustoličenju u hramu Vaskrsenja Hristovog novog episkopa valjevskog Isihija (Rogića) prisustvovali su brojni gosti.

Među brojnim uvaženim gostima svečanosti bili su šef srpske diplomatije Nikola Selaković, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, predstavnici lokalnih samouprava Kolubarskog okruga, Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova i javnih ustanova.

Istorijskom činu za Valjevo i Eparhiju valjevsku prisustvovao je i predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković.

Na veličanstvenom liturgijskom sabranju u hramu Vaskrsenja Hristovog u Valjevu Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije svečano je uveo u tron Eparhije valjevske Njegovo Preosveštenstvo Episkopa valjevskog g. Isihija, kome je Sveti Arhijerejski Sabor na majskom zasedanju poverio duhovno staranje o narodu Božjem u zavičaju Svetog vladike Nikolaja i Prepodobnog ave Justina.

Episkop Isihije će svoju službu u ovom za Crkvu tradicionalno vezanom kraju, otpočeti petnaeste godine od obnavljanja Eparhije valjevske.

Episkop Isihije (Rogić) je rođen 3. novembra 1965. godine u Moskvi, od oca Milutina i majke Jelene Rogić. Živeo je u Beogradu ali je, usled očeve diplomatske službe, veći deo detinjstva i mladosti proveo u inostranstvu. Pored Moskve, živeo je u Pekingu u Kini, Rangunu u Burmi, Kartumu u Sudanu i u Vašingtonu u SAD. Osnovnu i srednju školu je pohađao na engleskom i na srpskom jeziku. Godine 1985. završio je Dizajnersku srednju školu u Beogradu i stekao zvanje likovnog tehničara dizajna grafike. U periodu od 1987. do 1991. godine studirao je psihologiju na Univerzitetu Distrikta Kolumbije u Vašingtonu (SAD), kao i na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Diplomirao je bogoslovske nauke na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2018. godine.

Na samom početku duhovne i materijalne obnove manastira Kovilja, koje je započeo sadašnji patrijarh srpski Porfirije, otac Isihije se kao iskušenik pridružio koviljskom bratstvu 1991. godine, a monah je postaao 1995.

Na redovnom prolećnom zasedanju održanom u Pećkoj Patrijaršiji i Beogradu od 29. aprila do 10. maja 2018. godine, Sveti Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao je arhimandrita Isihija, za vikara Episkopa bačkog, sa titulom episkop mohački.

Na mesto episkopa valjevske eparhije, episkop Isahije dolazi umesto vladike Milutina, koji je prošle godine preminuo od posledica Kovid-19.

Related posts

Leave a Comment