FINALNE PRIPREME ZA JUNSKO ZASEDANJE LOKALNOG PARLAMENTA; NAJAVA BROJNIH AKTIVNOSTI U DRUGOJ POLOVINI GODINE

U susret predstojećem zasedanju lokalnog parlamenta, koje će najverovatnije biti 24. juna, na kome  će se pred odbornicima naći prvi ovogodišnji rebalans budžeta, održana je 18. sednica Opštinskog veća opštine Lajkovac.

Obrazlažuči Predlog rebalans budžeta, rukovodilac Odeljenja za budžet i finansije Andrijana Jakovljević je na 18. sednici veća rekla:

„Ukupan obim budžeta je 1.091.212.313 dinara. Od toga je 832.064.197 tekući prihod, a ostatak su sredstva preneta iz prethodne godine.

Rebalans je, pre svega, rađen radi usklađivanja realnog stanja i naplate prihoda, kao i usklađivanja rashoda sa potrebama. Menjaju se Program rente i Program ekologije, ne u značajnom obimu. Kod Programa rente tekući prihodi su smanjeni za 20 miliona dinara, sa 297 na 277 miliona, zbog slabije naplate u prvoj polovini godine, mada u ukupnom obimu to ostaje isto, kada se uzmu u obzir preneta sredstva. Što se tiče Programa ekologije 23,4 miliona je za raspoređivanje. Prvobitno su bili planirani tekući prihodi od milion i po, sada su povećani na dva i po jer, taj prihod je već ostvaren.

Veoma je dobra naplata prihoda od novčanih kazni za saobraćajne prekršaje u prvih pet meseci tekuće godine, a preneli smo 4, 7 miliona iz prethodne. Ove godine bilo je planirano 6 miliona, taj iznos je povećan na 8,5 miliona tako da je ukupan iznos 13,2 miliona dinara.

Ugovori s Kolubarom su, zbog pomeranja dinamike realizacije potpisanih sporazuma, korigovani na ono što se realno može uraditi u toku ove godine.

Od značajnijih projekata navela bih da je izdvojeno 5 miliona dinara za zamenu stolarije na starom delu vrtića, besplatne udžbenike za đake prvake u obe škole, kao i da su sva socijalna davanja koja su bila planirana u manjem obimu na početku godine vraćena na isti nivo. Za vantelesnu oplodnju dodato je dva pa je sada ukupno četiri miliona, jedino je došlo do korekcije kod prevoza dece u srednju školu gde je prvobitno bio planiran iznos od 13 miliona, ali zbog rekonstrukcije zgrade i zbog epidemije đaci su krenuli tek u aprilu pa je iznos smanjen na 10 miliona.“

Predsednik opštine Andrija Živković je u svom redovnom obraćanju medijima neposredno nakon sednice rezimirao najvažnije donate odluke pred junsko zasedanje Skupštine, prvenstveno rebalans budžeta i radove i aktivnosti koje će obeležiti drugu polovinu godine, uključujući i to da će bazen u Lajkovcu najverovatnije biti otvoren na Dan opštine 16. septembra, na svaki način što urgentnija adaptacija seoske ambulante u Jabučju, kao i to da će lajkovački prvaci ove godine po prvi put dobiti besplatne udžbenike i niz drugih izvesnih projekata od značaja za građane opštine Lajkovac :

„Najznačajnija tačka današnje sednice i ujedno najvažnija tačka narednog zasednja Skupštine opštine jeste prvi rebalans budžeta.

Međutim, osvrnuo bih se prvo na završni račun budžeta za 2020. koji je iznosio milijardu i 202 miliona dinara, od čega je potrošeno 945 miliona, tako da je realizacija budžeta 80 odsto što je na jako dobrom nivou. U prilog tome ide i da je realizacija Programa rente, odakle opština Lajkovac crpi najviše investicija, negde oko 70 odsto i nadam se da ćemo nastaviti s tom dinamikom iako je u prethodnoj godini bilo manje radova zbog pandemije.

Takođe je ovoga puta jako bitna upotreba tekuće budžetske rezerve, jer je reč o jako bitnom projektu za opštinu Lajkovac. Mi smo ušli u program koji radi Vlada Srbije u saradnji sa Kinom, naziva se „Čista Srbija“ i odnosi se na izgradnju fekalne i kanalizacione mreže, izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Prvi smo u Kolubarskom okrugu i jedna od prvih opština u Srbiji gde će početi radovi, nadam se već na jesen, jer smo imali spremnu dokumentaciju za postojeće projekte.

Vlada nam je odobrila nekoliko projekata. To se, pre svega, odnosi na završetak kanalizacione mreže u Rubribrezi, rekonstrukciju i stavljanje u potpunu funkciju Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Lajkovcu, izgradnja fekalne kanalizacione mreže i mini-kompaktnog postrojenja za naseljeno mesto Bogovađa i, možda i najveća stavka, izgradnja primarne fekalne kanalizacione mreže dužine 30 kilometara za Jabučje, s tim što će u centru sela, gde se nalaze vitalni objekti, biti urađena i sekundarna mreže. Vrednost svih ovih navedenih radova je oko 500 miliona dinara. Naša obaveza je da uradimo geodetske podloge za sve projekte i zbog toga smo upravo iskoristili novac iz tekuće budžetske rezerve. Čim to završimo, nadam s eda će radovi krenuti u prvim jesenjim mesecima.

Rebalans budžeta je bitan za sve radove koji će se na našoj teritoriji odvijati u drugoj polovini godine. Budžet ove godine, sa prenetim obavezama, iznosi milijardu i 90 miliona; 836 miliona su tekući prihodi, a ostalo su prenete obaveze. Novih sredstava imamo oko 40 miliona dinara, to će, pre svega, biti opredeljeno za krupnije infrastrukturne projekte, jedan od glavnih je izgradnja Seoske kuće u Pepeljevcu koja će biti finansirana na dve godine u iznosu od 30 miliona dinara. Bitno za meštane Pepeljevca, oni to čekaju sigurno desetak godina i nadam se da ćemo izgradnju početi prvih jesenjih meseci. Izdvojili smo pet miliona za zamenu stolarije na starom delu vrtića, kako bi taj deo uklopili sa novim. Odvojili smo 15 miliona za izgradnju lokalnog nekategorisanog puta Mirkovići-Josipovići u Jabučju, u dužini od 2.500 metara; zatim 10 miliona za izgradnju Izviđačke ulice, za koju nam oko 40 miliona opredeljuje „Kolubara“, to je ulica koja vodi od Zelene pijace od objekta zatvorenog bazena. Biće to moderna ulica, sa obostranim trotoarima, koja će predstavljati reprezentativan prilaz bazenu. Uveliko spremamo tehničku dokumentaciju za tehnički prijem bazena, tako da se nadam da ćemo 16. septembra, na Dan opštine, konačno otvoriti ovaj objekat.

Takođe, odvojili smo novac za ispitivanje kvaliteta vode u bunaru u Gornjem kraju, nakon toga čemo početi izradu projekta z izgradnju postrojenja za prečišćavanje te pitke vode, a kasnije, novcem koji nam „Kolubara“ bude opredelila za izgradnju, nadam se da ćemo celo naseljeno mesto jabučje pokriti sa pitkom vodom. Tome ide u prilog današnji izveštaj komunalnog preduzeća o cenovniku komunalnih usluga, ako ste videli cenu vode u onim delovima u kojima je izgrađena primarna sekundarna mreža ona iznosi 50 dinara bez PDV-a. To je bio uslov da građani Jabučja počnu da se prijavljuju komunalnom preduzeću za vodovodne priključke.

Vrlo bitno je za Lajkovac , a naći će se pred odbornicima, da smo pokrenuli postupak realizacije projekta javno-privatnog partnerstva za javno osvetljenje. Nadam se pozitivnoj odluci Ministarstva zaduženog za davanje saglasnosti, pa da ćemo naredne godine zameniti svu rasvetu u opštini Lajkovac. Jako je bitno da to ništa neće koštati novog novca građane opštine Lajkovac, već će iz postojećih računa biti opredeljeno za zamenu svih sijalica i stavljanje moderne tehnologije, odnosno LED sijalica.

U toku je projektovanje trotoara u Selu Lajkovcu do škole, u delu gde nedostaju, a polako završavamo projektovanje kod zgrade silosa i bivše Kolonije, čekamo uslove od Železnice i nadam se da ćemo rebalansom u septembru opredeliti novac i za uređenje tog prostora u centru Lajkovca.

Žao mi je što ni u ovom rebalansu nemamo predviđena sredstva za adapataciju i rekonstrukciju seoske ambulante Doma zdravlja u Jabučju. Neću da ulazim u odluke direktorke, ali pojedinac ne može da odlučuje već mora da se podredi interesima građana i velika je sramota što građani Jabučja već godinu dana nemaju rekosntruisanu ambulantu u svom mestu. Dom zdravlja novac za to ima, dokaz je da svake godine odvajamo 12 miliona za rad seoskih ambulanti, prošle godine je potrošeno 10 a dva ostalo, što je bilo više nego dovoljno za rekonstrukciju te seoske ambulante. Još jedan podatak koji govori o nemarnosti i nebrizi, pre svega direktorke, za rad seoskih ambulanti, jeste da je od 12 miliona za prvih pet meseci potrošeno samo tri miliona. Ako se nastavi tim tempom, oni neće potrošiti pola tog novca. Nadam se da ćemo narednih nedelja i meseci rešiti to pitanje, a ja se javno izvinjavam na nebrizi i nemarnosti rukovodstva Doma zdravlja po pitanju adaptacije ovog objekta. Trudiću se, koliko budem mogao, da u što kraćem vremenu seosku ambulantu u Jabučju adaptiramo i da bude u funkciji građana.

Jedna nova stvar: prvi put u opštini Lajkovac od 1. septembra svi đaci prvaci imaće besplatne udžbenike.“

Related posts

Leave a Comment