EPISKOP ŠUMADIJSKI ODLIKOVAO ČINOM ARHIMANDRITA OCA DOSITEJA IGUMANA MANASTIRA ĆELIJE KOLUBARSKE

Danas je Episkop šumadijski Gospodin Jovan, služio Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Ćelije Kolubarske i tom prikom igumana ove Svete obitelji oca Dositeja odlikovao činom arhimandrita, najvišim činom u monaštvu.

U pouci arhimandritu Dositeju tom prilikom Episkop je između ostalog rekao, da mu se ovo odlikovanje daje najpre kao podstrek na dalje i još usrdnije služenje ali i kao znak priznanja za sve što je učinio od kada je došao u eparhiju šumadijsku i manastir Ćelije.

Otac Dositej je došao iz Hilandara npočetkom 2019. godine u službi graditeljske, matereijalne i duhovne obnove bogomolje u Ćelijama, koja je spomen-kosturnica za oko sedam hiljada srpskih i austrougarskih vojnika, učesnika Kolubarske bitke.

Preosvećenom vladiki su sasluživali iguman manastira Pinosava arhimandrit Petar, iguman manastira Ćelije Dositej Hilandarac, gosti iz eparhije valjevske protojerej stavrofor Tomislav Cvetinović i protonamesnik Zoran Marković, protojerej-stavrofor Zlatko Dimitrijević arhijerejski namesnik kolubarsko posavski, protojerej-stavrofor Miroslav Filipović, jeromonah Serafim iz manastira Tresije, protonamesnik Bojan Čolović, protođakon Ivan Gašić i đakon Nikola Urošević.

Liturgiji prisustvovali i pripadnici Vojske Republike Srbije.

Pored toga na Liturgiji je po drevnom običaju izvršena Sveta tajna krštenja i tom prilikom vladika je krstio malu Katarinu, ćerku veroučitelja Nikole Ivankovića i njegove supruge Tanje.

Nakon Liturgije, u porti manastira je poslužena Trpeza ljubavi za sve prisutne na kojoj je arhimandrit Dositej zablagodario Episkopu, braći sveštenicima, prijateljima i vernom narodu koji zaista od srca pomažu obnovu ove svetinje, koja se velikom brzinom u slavu Božiju i Njegovog ugodnika Svetog Georgija obnavlja. Arhimandrit Dositej je zablagodario Episkopu na odlikovanju koje je znak naše vere, najvećim sveštenim simvolom, krstom Hristovim. Tom prilikom je i istakao važnost reči Episkopa, da se u ovom odlikovanju sastoje tri blagoslova: da ga krst potseća na spasenje, drugi blagoslov je da ga potstiče na smirenje a treći blagoslov koji je otac Dositej obećao da će ispuniti čim se završe radovi na konaku jeste umnoženje bratstva.

Posle Trpeze, Episkop je obišao radove na manastirskom konaku koji se privode kraju, i zadovoljan izvedenim radovima dao predloge i sugestije za njihov završetak.

Related posts

Leave a Comment