DODELOM PRIZNANJA VIŠESTRUKIM DAVAOCIMA KRVI U LAJKOVCU OBELEŽEN 14. JUN

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava se danas, u cilju podizanja svesti građana o važnosti dobrovoljnog i redovnog davanja krvi. Ovogodišnji slogan je “Neka svako srce kuca”, a poseban fokus ovogodišnje kampanje i Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi je uloga mladih u obezbeđivanju sigurnih rezervi krvi.

Institut za transfuziju krvi Srbije je pozvao građane da ovaj dan obeleže davanjem krvi i naglasio da su dobrovoljni davaoci koji redovno daju krv od neizmerne važnosti da bi se obezbedila krv za sve kojima je ona jedini lek.

Svečana sala Gradske kuće u Lajkovcu bila je danas ispunjena najhumanijim Lajkovčanima, višestrukim davaocima krvi, koji su u više navrata opštini Lajkovac doneli Plaketu humanosti.  Na prigodnoj svečanosti, koju je lajkovački Crveni krst upriličio povodom 14. juna, Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, dodeljena su priznanja višestrukim davaocima u proteklih godinu dana, godine koja je bila u znaku pandemije.

Ružica Srećković je u ime Crvenog krsta Lajkovac rekla, da je danas nagrađeno ukupno 98 davalaca, za 70, 50, 35, 20 i 10 jubilarnih davanja krvi. Za 70 jubilarnih davanja nagrađeni su Zoran Tejić i Mileta Matejić.

Ni u godini pandemije, lajkovački humanisti nisu posustali. Kako saznajemo, godinu pandemije na ovom području nije obeležio porast broja novih mladih davalaca krvi, ali su već postojeći davaoci bili ustaljeno aktivni.

Dragana Tomić ima 47 godina, Lajkovčanka je udata u Lazarevac, majka četvoro dece, zaposlena u Tamnavi – Zapadno polje i jedna je od dobitnika priznanja za višestruko davanje krvi: “Humanost na prvom mestu je moj razlog za učešće u akcijama. Lepo se osećam kada to učinim. Svima bih preporučila. Veliki broj mojih kolega to čini, kako ranije u Vreocima, tako i sada u Tamnavi.”

Miodrag Ivanović ima 36 godina, a do sada je ktv dao 20 puta: “ Zaposlen sam u Kolubari – Metal, montažna grupa. Kao i većina mojih kolega, redovno dajem krv. To je jedan plemenit gest, mislim da bi svaki mlad čovek, koji to može, trebao da bude dobrovoljni davalac krvi.”

Pored dodele priznanja višestrukim davaocima krvi u Gradskoj kući, 14. jun je obeležen još jednom u nizu akcija dobrovoljnog davanja krvi u Tamnavi – Zapadno polje. Kako saznajemo od koordinatorke akcije Snežane Lacmanović, u Novom naselju u Radljevu akciji se danas odazvalo 28 davalaca, od kojih je 23 dalo krv, a među učesnicima akcije bile su tri žene. Današnjom akcijom u Tamnavi, završen je ovomesečni ciklus akcija među rudarima Tamnave, koji je bio izuzetno uspešan.

Atmosfera u Gradskoj kući, prilikom dodele priznanja višestrukim davaocima krvi, bila je izuzetno prijatna, a za dobitnike priznanja priređen je prigodan koktel.

Related posts

Leave a Comment