ZA ČETIRI GODINE POSTOJANJA, UDRUŽENJE “HAJR” POMERILO BROJNE STANDARDE

Udruženje žrtava nasilja “Hajr”, osobeno i jedinstveno upravo po tome što su ga osnovale same žrtve nasilja, obeležilo je dostojno u prelepom ambijentu prepunog Ruskog doma u Beogradu četvrtu godišnjicu svog postojanja.

Od svog osnivanja “Hajr” je dragocena podrška žrtvama nasilja, pri čemu je bez dileme velika stvar spasiti makar i jednu osobu. A brojne su žrtve nasilja koje je “Hajr” najpre ohrabrilo da progovore, a potom osnažilo i pružilo različite dragocene raspoložive vidove podrške: socijalnu, pravnu i psihološku podršku, uz rehabilitaciju i resocijalizaciju žrtava nasilja.

Članovi Udruženja “Hajr”, koje i same govore jezikom žrtava, najlakše se sporazumeju sa žrtvom nasilja i prepoznaju njene problem i potrebe. Podstaknute ličnim iskustvom i teškom borbom za povratak u normalan život, svojim angažmanom žele da pomognu svakome ko se našao u ulozi žrtve nasilja i pokušava da se reintegriše u društvo.

Uz podsećanje, da je broj žrtava nasilja, posebno žena, ogroman, predsednica udruženja Hajrija Ramadani, naglašava da je neophodno da se institucije, društvo u celini i sami pojedinci, ozbiljno posvete problemu nasilja, pre svega nasilja nad ženama. 

 “Budimo svest i moramo da znamo da prepoznamo nasilje. To može da se desi bilo kome. Broj žena žrtava je ogroman”, poručuje Hajrija Ramadani.

Brojnim gostima , saradnicima i prijateljima udruženja koji su se okupili u Ruskom domu, pošto je ovo ujedno bila i Skupština Udruženja „Hajr“,  predstavljeni su godišnji izveštaj rada kancelarija udruženja u Beogradu, Šidu, Lajkovcu i Nišu, kao i aktivnosti timova udruženja (kulturni,  omladisnki, psihološki, pravni, penzionerski,  tim za izradu projekata…). Svaki tim je predstavio svoj godišnji rad u prošloj godini i program i plan rada za ovu godinu . Takođe ,  kancelarije udruženja Šid, Lajkovac i Niš su prezentovale svoj godišnji izveštaj i rad . Koordinator kancelarije Idruženja “Hajr” Aleksandra  Pilipović predstavila je godišnji izveštaj o radu kancelarije u Lajkovcu.

Podeljene su ovom prilikom i Zahvalnice prijateljima udruženja, svima onima koji su na bilo koji način pomogli udruženju.

Predstavljen je i novi broj časopisa Hajr za maj mesec,  koji se osvrće na probelem i podršku žrtvama nasilja svih oblika i koji sadrži sve potrebne informacije za pomoć i podršku žrtvama nasilja.

Predsednica Hajrija Ramadani je za sekretara udruženja u Beogradu  imenovala Biljanu Marković, koja je prezentovala zvanicama udruženje, sa svim aktivnostima od samog čina osnivanja do danas .

Biljana Marković, koja je godinama živela u Lajkovcu, žena koja je i sama 20 godina trpela nasilje, ubuduće če raditi i u kancelariju u Lakovcu , kao prodrška žrtvama nasilja.

“Kako je prijatelja kancelarije Udruženja žrtava nasilja “Hajr” u Lajkovcu mnogo, planiramo da upriličimo svima onima koji  su pomogli kancelariju i podržali naš rad , uz dodelu zahvalnica , tribinu na temu nasilja  i književni karavan “Pokušaj da hodaš umojim cipelama” , koji je i redovan program Kulturnog tima UŽN “Hajr”, a koji tek treba da se predstavi Lajkovcu , jer zbog pandemije Kovida 19 nismo bili u prilici da to do sada uradimo.

Proslavi četvrte godisnjica Udruženja “Hajr” prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, predstavnika resornih ministarstava, lokalnih samouprava, brojnih ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Ni ovoga puta nije izostala puna medijska podrška Udruženju “Hajr”, koje je svojim postojanjem na ovim prostorima bitno pomerilo standarde i razbilo brojne tabue i predrasude na planu uloge i položaja žrtve nasilja, na polju rodne ravnopravnosti, dopinelo eliminaciji svih oblika diskriminacije i negovanju toleracije različitosti.

“Ono što je najvažnije, žrtve nasilja znaju, ili bar treba da znaju, da nisu same i da samo zajedno možemo da spasimo sledeću žrtvu”,  poruka je Udruženja “Hajr”sa četvrte godišnjice postojanja.

Žrtve nasilja mogu se u svakom momentu javiti koordinatoru lokalne kancelarije u Lajkovcu na broj: 064/ 501 – 0290, ili Udruženju „Hajr“ na broj: 064/ 482 – 9599.

Related posts

Leave a Comment