EPISKOP VALJEVSKI ISIHIJE

Sveti Arhijerejski Sabor upravo je saopštio da je popunio upražnjene eparhije.

Za Episkopa valjevskog izabran je dosadašnji vikarni Episkop mohački Isihije (Rogić).

Kratka biografija Episkopa mohačkog Isihija (Rogića):

Episkop Isihije (Rogić) je rođen 3. novembra 1965. godine u Moskvi, od oca Milutina i majke Jelene Rogić. Živeo je u Beogradu ali je, usled očeve diplomatske službe, veći deo detinjstva i mladosti proveo u inostranstvu. Pored Moskve, živeo je u Pekingu u Kini, Rangunu u Burmi, Kartumu u Sudanu i u Vašingtonu u Sjedinjenim Američkim Državama. Osnovnu i srednju školu je pohađao na engleskom i na srpskom jeziku. Godine 1985. završio je Dizajnersku srednju školu u Beogradu i stekao zvanje likovnog tehničara dizajna grafike. U periodu od 1987. do 1991. godine, studirao je psihologiju na Univerzitetu Distrikta Kolumbije u Vašingtonu (SAD), kao i na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Diplomirao je bogoslovske nauke na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2018. godine.

Na samom početku duhovne i materijalne obnove manastira Kovilja, koje je započeo današnji Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije, otac Isihije se kao iskušenik pridružio koviljskom bratstvu 1991. godine, da bi u monaški lik bio postrižen rukom Njegovog Preosveštenstva Episkopa novosadskog i bačkog g. Irineja, na praznik Sretenja Gospodnjeg 1995. godine. U čin jerođakona je rukopoložen od tadašnjeg Episkopa jegarskog i igumana koviljskog g. Porfirija, 18. jula 1999. godine, a nedelju dana kasnije rukopoložen je u čin jeromonaha. Dostojanstvom arhimandrita odlikovan je 21. novembra 2014. godine i, na predlog igumana i koviljskog bratstva, postavljen je za namesnika koviljske obitelji.

Na redovnom prolećnom zasedanju održanom u Pećkoj Patrijaršiji i Beogradu od 29. aprila do 10. maja 2018. godine, Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve izabrao je arhimandrita Isihija (Rogića), za vikara Episkopa bačkog, sa titulom episkop mohački.

Episkop Isihije govori engleski i ruski jezik.

Za Episkopa valjevskog Isihije (Rogić) je upravo izabran u hramu Svetoga kneza Lazara, u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu, na redovnom zasedanju Svetog Arhijerjskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve, od 24. do 29. maja 2021. godine, pod predsedništvom njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija i uz učešće svih eparhijskih arhijereja Srpske Pravoslavne Crkve.

(Prethodni Episkop valjevski, blaženopočivši  Milutin (Knežević) 1949-2020, za Episkopa obnovljene Valjevske eparhije izabran je na Majskom zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve, a ustoličen 24/11. septembra 2006. godine u Hramu Vaskrsenja Hristovog u Valjevu. Dolazi na tron Eparhije valjevske, ponovo vaspostavljene nakon 200 godina.

Episkop Milutin (Knežević) ostaće poznat kao odličan organizator i vrstan besednik. Napisao je i mnoštvo članaka, objavljenih u važnim teološkim časopisima. Upokojio se 30.03.2020. godine, posle kratke i teške bolesti.

Nakon upokojenja Episkopa Milutina, za administratora Eparhije valjevske postavljen je Episkop šabački  Lavrentije.

Izborom Isihija (Rodiča), Eparhija valjevska nakon 14 meseci dobija Episkopa, drugog po redu, nakon vraćanja samostalnosti.)

Related posts

Leave a Comment