ZASEDALO OPŠTINSKO VEĆE; NASTAVLJA SE TRADICIJA ODRŽAVANJA STOČARSKE IZLOŽBE U LAJKOVCU

Dnevni red ovonedeljne redovne, 18. po redu u ovom sazivu sednice Opštinskog veća opštine Lajkovac sadržao je svega sedam tačaka, koje su mahom od značaja za predstojeće zasedanje lokalnog parlamenta, planirano za treću dekadu meseca juna.

U svom redovnom obraćanju medijima, neposredno nakon završetka sednice, predsednik opštine Andrija Žvković  napravio je retrospektivu najvažnijih odluka koje je donela lokalna vlada na ovoj sednici:

“Sednica je bila prvenstveno u znaku priprema za predstojeću sednicu Skupštine, na kojoj če se naći i prvi rebalans ovogodišnjeg opštinskog budžeta. Rebalans budžeta će doneti promene na planu finansiranja i radova u drugoj polovini godine na teritoriji opštine Lajkovac.

Danas najbitnija tačka, koja će se naći i na junskoj sednici lokalnog parlamenta je razmatranje Nacrta Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja. Malo se kasnilo sa donošenjem ovog programa, a ono što je značajno je to, da je na predlog Saveta za poljoprivredu u ovaj program uneto dosta stavki. Budžet za poljoprivredu je ostao nepromenjen i iznosi 16,3 miliona dinara. Izvršili smo određene promene na samoj sednici, ozbiljna promena odnosi se na Izložbu krava simentalske rase, koja se tradicionalno decenijama održava u Lajkovcu i koja je brend ovog kraja. Savet za poljoprivredu je opredelio 300 000, a sa tim novcem izložba nebi mogla ni da se održi. Mi smo našli jedno kompromisno rešenje i novac koji je prvobino bio opredeljen za studijsko putovanje poljoprivrednika u iznosu od 800 000 dinara preusmerili na izložbu, tako da će izložba imati budžet od 1,1 milion dinara, što je dovoljno da se održi. Dakle, 27. septembra na Krstovdan, izložba će biti održana, a studijsko putovanje će sačekati neko bolje vreme, prvenstveno zbog okolnosti izazvanih pandemijom. Praksu studijskih putovanja poljoprivrednika i poljoprivrednih stručnjaka ćemo svakako nastaviti već iduće godine. Ja se nadam, da su i ostale mere, koje su sadržane u Programu poljoprivrede zadovoljile naše poljoprivredne proizvođače. Ono što je bitno je, da smo slušali opštinski Savet za poljoprivredu , koji čine kompetentni ljudi iz oblasti poljoprivrede, tako da se nadam, da će poljoprivredni proizvođači i svi korisnici koji se bave realizacijom tih mera biti zadovoljni. Potrebe poljoprivrednika se svakako intenzivno prate, kao i njihovo interesovanje za realizaciju mera, tako da se tu redovno vrše korekcije i prilagođavanja porebama i interesovanju poljoprivrednika, kako u drugom delu godine, tako i za narednu godinu.

Ostale tačke današnjeg zasedanja vezane su mahom za kadrovske promene, uzrokovane prestankom funkcija pojedinih članova. Nakon promene načelnika Opštinske uprave, u Štabu za vanredne situacije, umesto Živorada Bijičića, koji je po funkciji bio član Štaba, sada je nova načelnica Mirjana Đaković. Katarina Janić je podnela ostavki iz ličnih razloga na članstvo u Komisiji za sport, a umesto Katarine imenovan je Milomir Negić, član veća u prethodnom sazivu.

Opština Lajkovac nastavlja kontinuirano iz godine u godinu i  sa praksom realizacije Programa finansiranja troškova vantelesne oplodnje. Budžet za ovu godinu ostao je na nivou prethodnih, oko pet miliona dinara. Naravno, ako bude potrebe za povećanjem tih sredstava i prijava korisnika za program vantelesne oplodnje, svakako ćemo taj budžet i povećati.

To su tačke koje su obeležile ovu sednicu, a veliki broj njih će se naći na narednoj sednici Skupštine, na kojoj će biti usvojen i prvi ovogodišnji rebalans budžeta. Sednica Skupštine biće održana do kraja juna, najverovatnije između 20. i 25. juna, u zavisnosti od toga kada će stići neophodne saglasnosti od resornih ministarstava na Programe poljoprivrede i ekologije.”

Related posts

Leave a Comment