OBELEŽEN NACIONALNI DAN UBIJENIH ŽENA

Udruženje žrtava nasilja Hajr obeležilo je danas Dan ubijenih žena, žrtava nasilja, putem performansa “Mi i Oni” u centru prestonice, na Trgu republike. Performans, kome je prethodilo okupljanje učesnika i šetnja rutom Obilićev venac, Knez Mihajlova, Trg republike, osmislio je prijatelj Udruženja Dušan Zubić, a propratni tekst Dragana Simić. 

Smiljana Jovanović, glavni kordinator udruženja žrtava nasilja “Hajr” kaže, uz opasku da su podaci u ovoj oblasti poražavajući, da je performans njihov način da probude svest o onome što se dešava u Srbiji: “Danas je Nacionalni dan ubijenih žena, koji je ustanovljen 2015. godine, jer je u roku od 72 sata ubijeno više od 12 žena i ostalo je 11 dece maloletne, dok o punoletnima nemamo podatak. Ovo je naš način da obeležimo dan i probudimo svest o tome. Nije sramota biti žrtva, mi pomažemo svima, ali su žene definitivno najugroženija kategorija. Naše udruženje je osnovala žena žrtva nasilja koje je trpela 26 godina Hajri Ramadani, ovo je prvo udruženje osnovano od žrtava nasilja i zaiste se trudimo da pomognemo svima kojima je pomoć potrebna. Pozvala bih ljude da se svest probudi”

“Veliku zahvalnost dugujemo medijima koji su propratili naš rad i o tome izveštavali : TV Prva, Pink, Kurir, Portal Espreso, TV Dijaspora. U ime Udruženja HAJR za medije su govorili: Smiljana Jovanović Koordinator Udruženja, Snežana Repac Koordinator psihološkog tima, Višnja Milošević pravni tim i Biljana Mihajlović sekretar Udruženja”, kaže Hajrija Ramadani Predsednica UŽN Hajr.

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, ukazala je, povodom Dana sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, da je neophodna sveobuhvatna i koordinirana zaštita žena i devojčica od svakog oblika nasilja.

Zorana Mihajlović Foto: MGSI

U saopštenju ministarke Mihajlović se kaže da “retko prođe dan da ne čujemo da je neka žena maltretirana, seksualno uznemiravana ili, nažalost, ubijena. To se desilo i juče u Valjevu i ubistvo ove mlade žene treba da bude podsetnik svima da je nasilje sveprisutno, tu oko nas, u našem komšiluku, gradu i da moramo svi zajedno protiv toga da se borimo. Svaka institucija, organizacija, ali i pojedinac nose deo odgovornosti u procesu borbe protiv nasilja i dostizanju nulte tolerancije na nasilje”.

Mihajlovićeva je poručila ženama da nisu same u ovoj borbi i pozvala ih da prijave nasilnike: “Važno je da ohrabrimo i osnažimo žene u svom okruženju da ako trpe bilo koji vid nasilja – bilo ono fizičko, psihološko ili seksualno, da nasilnike prijave i da zatraže pomoć i zaštitu. I svi mi, ako znamo da nasilje postoji – da to prijavimo, umesto što okrećemo glavu opravdavajući nasilje privatnom stvari. Sve dok ijedna devojčica ili žena trpe nasilje, mi kao društvo ne možemo da se razvijamo niti da gradimo bolju budućnost za svoju decu”.

Potpredsednica vlade je podsetila da je krajem aprila Vlada usvojila novu Strategiju za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici za 2021-2025, koja će uz postojeći Zakon o sprečavanju nasilja u porodici doprineti većoj zaštiti žrtava nasilja, ali i prevenciji nasilja: “Strategijom smo predvideli i formiranje sveobuhvatnog registra, jer mislim da je važno da imamo sve podatke o nasilniku i o svakom obliku nasilja – bilo da je reč o fizičkom nasilju u porodici, zlostavljanju, silovanju. Samo ako imamo tako objedinjenu jedinstvenu evidenciju možemo da obezbedimo kontinuitet u praćenju ponašanja prestupnika, što bi pomoglo u proceni rizika za dalje ponašanje i pomoglo dalje u prevenciji”.

Vlada Srbije je na predlog potpredsednice Mihajlović usvojila 18. maj kao Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, kao rezultat zajedničke inicijative mreže nevladinih organizacija “Žene protiv nasilja” i Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Devet žena ubijeno je u Srbiji od početka godine, a ubice su bili partneri, supruzi, sinovi i unuci, saopštila je mreža Žene protiv nasilja povodom 18. maja, Dana sećanja na te žrtve.

Prema podacima MUP, u prethodnih 10 godina, partneri i članovi porodice ubili su više od 330 žena. Podaci mreže pak pokazuju da su ubice najčešće bili supruzi i partneri, kao da je najveći broj ubistava počinjen vatrenim oružijem i nožem, zbog čega je za osam godina više od 400 dece ostalo bez majki.

Najviše supruga, sestara, majki i baka ubijeno je prošle godine – njih 44, a iza toga sledi 2013. godina, kada ih je ubijeno 43. Vlada Srbije proglasila je 18. maj Danom sećanja na žene žrtve nasilja 2017. godine. Povod za pokretanje inicijative bili su zločini počinjeni 2015. godine. Te godine je između 16. i 18. maja čak sedam žena ubijeno u Velikoj Plani, Kanjiži, Čačku i Beogradu. Te godine je, inače, ubijeno 35 žena.

Femicid, kažu u Mreži, predstavlja vodeći uzrok preranih smrti žena na svetskom nivou. Prema podacima UNODC iz 2017. godine, u svetu godišnje 50.000 žena ubiju partneri ili članovi porodice, što znači da 137 žena bude ubijeno svakog dana.

Related posts

Leave a Comment