DECA ZA DECU – HUMANI GEST LAJKOVAČKIH OSNOVACA

U okviru programa obeležavanja Nedelje Crvenog krsta, Crveni krst Lajkovac je u saradnji sa Podmlatkom Crvenog krsta lajkovačkih osnovaca realizovao akciju pomoći porodici Mijailović iz Strmova:

„Na samom početku obeležavanja Nedelje Crvenog krsta, već 8. maja, pomogli smo porodici  Katice Mijailović iz Strmova, čiji je muž tragično nedavno nastradao i ostavio iza sebe suprugu i četvoro dece školskog uzrasta. Podmladak Crvenog krsta  OŠ „Mile Dubljević“ prikupio je 10 000 dinara pomoći za porodicu, a sa 17 815 dinara uplaćene su knjige za sedmi razred i 4 590 dinara  za knjige za drugi razred.Ukupno porodica je ovom akcijom pomognuta sa  32 405 dinara,“ kaže Ružica Srećković, poverenik lajkovačkog Crvenog krsta, u ime organizatora akcije.

Podmladak crvenog krsta lajkovačkih osnovaca čine članovi tima, nastavnici i učenici – edukatori. Bave se svi zajedno promocijom humanih vrednosti, socijalnom delatnošću i zdravstveno – vaspitnim radom.

„Volimo da budemo volonteri jer baveći se ovim radom učimo se i učimo druge zdravim stilovima života,“ kažu mladi aktivisti Crvenog krsta, koji budno prate sva dešavanja u okruženju i priskaču u pomoć tamo gde je najpotrebnije, tako da su redovni učesnici svih humanitarnih akcija, a po potrebi i sami organizuju akcije.

Direktorka lajkovačke Osnovne škole “Mile Dubljević” Biljana Žujović je izuzetno ponosna na svoje učenike i za portal LAJKOVAC NA DLANU kaže:

“Osnovna škola “Mile Dubljević” učestvuje u brojnim humanitarnim akcijama prikupljanja pomoći socijalno ugroženim učenicima škole, ali i deci koja nisu učenici škole, a potrebna im je pomoć. U školi funkcioniše Podmladak Crvenog krsta, koji je ujedno i nosilac svih tih aktivnosti. Koordinator Podmlatka Crvenog krsta u našoj školi je nastavnica Sonja Milovanović.

Ova školska godina je svakako u znaku uslova pandemije, ali ilustracije radi, u toku prošle  školske godine organizovana je “Trka za srećnije detinjstvo”, akcija Humanost na delu – “Dečije radosti”, “Jedan paketić mnogo ljubavi” , “Drug drugu”, kao i humanitarna akcija u Ulici otvoreg srca. Tokom cele školske godine uvek traje akcija prikupljanja odeće, obuće i školskog pribora za socijalno ugrožene učenike. Pored toga, ti učenici dobijaju besplatne udžbenike i besplatnu užinu. Udžbenike obezbeđuje Ministarstvo prosvete, a užinu lokalna samouprava, kao i organizovani besplatni prevoz za sve učenike škole. Svi zajedno nastojimo da pomoć stigne do svakog učenika, kome je potrebna. Posebno raduje činjenica da su upravo učenici ti koji nepogrešivo i pravovremeno reaguju na određene situacije i pokreću ili preuzimaju inicijativu.”

Humanost je svakako jedna od najvrednijih ljudskih osobina, a posebno je lepo i vredno pažnje kada se ova osobina ispoljava i neguje od najranijeg uzrasta. Lajkovački osnovci se posebno ističu po tome da u svom vršnjačkom okruženju prepoznaju situacije i momente na koje treba odreagovati. Iako su deca, već uveliko izražavaju humanost, pomažu svojim školskim drugovima i deci u okruženju. Efekati njihove humanosti su višestruki i gotovo nemerljivi, a em su pomogli drugima, em su sebe oplemenili ispunjavajućim osećajem zadovoljstva zbog tog čina.

Related posts

Leave a Comment