PROBLEM SEOSKE AMBULANTE U JABUČJU BIĆE REŠEN TOKOM LETA

Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković izrazio je nadu i uverenje, da će nedavna poseta premijerke Ane Brnabić i ministra zdravlja Zlatibora Lončara uroditi plodom, ne samo na planu efikasnijeg sprovođenja vakcinacije, već i da će nivo usluga zdravstvene zaštite na području opštine Lajkovac biti podignut na jedan viši nivo, pre svega, na radost i korist građana:

“Seoska ambulanta u Jabučju je veliki problem i sramota za opštinu Lajkovac, što jedno tako veliko selo kao što je Jabučje ima seosku ambulantu koja ne funkcioniše. Još gore je to što je opština Lajkovac opredelila sredstva za rad seoskih ambulanti. Nažalost, u godini pandemije korona virusa, ambulanta u Jabučju nije renovirana kada je trebalo, odnosno prošle jeseni. Ministar Lončar je obećao da će Ministarstvo zdravlja snositi troškove i finansirati neophoodne radove na obnovi ambulante u Jabučju. Od jeseni možemo očekivati da seoska ambulanta u Jabučju  profunkcioniše. Ministarstvo je obećalo i da će kadrovski pojačati lajkovački Dom zdravlja, s obzirom na to da zbog manjka zaposlenih određene službe trenutno rade redukovano.”

Već od vikenda, kao što je prilikom posete premijerke i ministra zdravlja najavljeno, stigla je ispomoć iz susednih opština lajkovačkom Domu zdravlja, iz Doma zdravlja Valjevo i Doma zdravlja Lazarevac, čime su pojačani vakcinalni punktovi na terenu, prvenstveno u seoskim ambulantama.

Vakcinacija se sada obavlja i u kancelarijama mesnih zajednica, u selima koja nemaju ambulantu. Kao što je i najavljeno, produženo je i radno vreme svih vakcinalnih punktova, posebno u Domu zdravlja, gde se odvija celodnevna vakcinacija, kako oni koji imaju uobičajeno radno vreme od 7 do 15 časova nebi morali da zbog vakcinacije uzimaju slobodan dan.

Iz lajkovačkog Doma zdravlja sugerišu, da bi bilo dobro pojačati organizovanost i informisanost na nivou mesnih zajednica, kako bi se poboljšala efikasnost vakcinacije na terenu.  

Inače, zaključno sa jučerašnjim danom (10. maj), na području opštine Lajkovac dato je ukupno 3 869 doza vakcina, a 1 633 stanovnika lajkovačke opštine je revakcinisano. U prvoj dekadi maja, na području opštine Lajkovac registrovana su 22 nova slučaja infekcije korona virusa, a od početka epidemije registrovana su ukupno 1 582 slučaja, od kojih je 30 osoba izgubilo bitku sa koronom.

Related posts

Leave a Comment