IN MEMORIAM

IGUMANIJA AGNIJA STANIĆ (1940-2021)

Na Vaskrs 2. maja upokojila se u Gospodu nastojateljica manastira Bogovađa igumanija Agnija Stanić (1940-2021). Sahrana je danas, na treći dan Vaskrsa – Vaskršnji utorak, u manastiru u Bogovađi.

Rođena je u Orašcu kod Šapca. U manastir je otišla sa 16 godina. Prethodno je bila u Ćelijama kod Valjeva, a u Bogovađu je došla 1964. godine. Starešina manastira Bogovađa bila je od 1987. godine.

U manastiru u Bogovađi, najpre kao monahinja, a potom i kao igumanija, bila je u vrlo važno vreme za njegovu obnovu i zaštitu..

Od 1957. Bogovađa je ženski manastir. Godine 1961. ponovo je renoviran veliki manastirski konak, da bi šest godina kasnije počela generalna popravka crkve koja je završena godinu dana kasnije, 1968.godine. Tadašnja nastojateljica je bila igumanija mati Efrosinija, koja je izuzetno doprinela obnovi Bogovađe.  Manastir Bogovađa je 1982. registrovan kao Spomenik kulture od velikog značaja. Poslednji konzervatorsko-restauratorski radovi su izvedeni 1998-1999. godine,  dok je rekonstrukcija manastirskog konaka obavljena 2005.godine.  Pored glavne crkve u manastirskom kompleksu se nalazi muzej sa stalnom postavkom, odnosno sa znamenitim ličnostima pre i za vreme Prvog srpskog ustanka, posvećen prvoj srpskoj skupštini koja je tada u Bogovađi imala svoje sedište.

Unutar starog konaka je smeštena kapela Svetog Simeona Mirotočivog, osveštana 26. februara 2017. upravo od strane tadašnjeg episkopa Valjevskog Gospodina Milutina.

Zahvaljujući upravo mati Agniji, 2008. godine pronađena je i tapija na 370 hektara oduzete manastirske zemlje, što je bilo neophodno za postupak povraćaja zemlje u vlasništvo.

Vreme u kome se na čelu sestrinstva manastira Bogovađe nalazila igumanija mati Agnija, vrlo je značajno za njegovu istoriju i ostaće zabeleženo po vrlo važnim rezultatima.

Mati Agnija, bila je društveno izuzetno aktivna, nalazila je vremena da se pojavi svugde gde je to bilo neophodno i uspešno je ostvarivala i održavala kontakte sa svim relevantnim društvenim stukturama, što je bitno doprinosilo rešavanju svih potreba u manastiru.

Nikada se nije dogodilo da među predstavnicima sveštenstva, na bilo kom važnijem događaju u okruženju nije bila prisutna igumanija Agnija.

Ljudi su je voleli i poštovali i rado, sa svih strana, dolazili kod nje na razgovor.

Treći februar, Sveta mučenica Agnija, njen imendan uvek je obeležavan s posebnom pažnjom i ljubavlju, što svedoči o poštovanju koju su za nju imali svi u okruženju.

Ilustracije radi, prošle godine, Episkop Milutin i čelnici opštine Lajkovac bili su u manastiru Bogovađa na imendanu mati Agnije. Praznik svoje nebeske zaštitnice Svete mučenice Agnije Rimske visokoprepodobna mati Agnija, igumanija manastira Bogovađa, prošle godine proslavila je u posebnoj svečarskoj radosti. U kapeli je služena Sveta Liturgija u kojoj je molitveno učestvovao, sada blaženopočivši, Preosvećeni Episkop valjevski G. Milutin, ukazavši čast nastojateljici drevne eparhijske svetinje, koja je ujedno i spomenik kulture od velikog značaja. Vladika Milutin upriličio je sastanak sa predsednikom Opštine Lajkovac Andrijom Živkovićem i tadašnjim načelnikom Opštinske uprave Živoradom Bojičićem. Tema razgovora bio je višedecenijski problem sa vodosnabdevanjem koji ima manastir Bogovađa, a predstavnici Opštine Lajkovac izrazili su želju da pomognu taj poduhvat, ne bi li sestrinstvo Bogovađe što pre  dobilo vodu. To je veoma obradovalo Episkopa Milutina i sestrinstvo i susret je završen u prazničnoj radosti, uz blagoslove da Gospod dobra dela umnoži i one koji ih čine čuva.

Večan joj pokoj i Carstvo nebesko mati Agniji, koja je dala svoj pečat manastiru Bogovađa i ostavila neizbrisiv trag u vremenu i sećanju svih koji su imali tu čast da je upoznaju.

Igumanija Agnija Stanić biće sahranjena na treći dan Vaskrsa, u utorak 4. maja u manastiru u Bogovađi. Opelo je u 12:30 časova.

Related posts

Leave a Comment