PODELJENO DESET TABLET RAČUNARA ŠKOLARCIMA ROMSKE NACIONALNOSTI

U svečanoj sali Gradske kuće u Lajkovcu, podeljeno je deset tablet računara najreprezentativnijim učenicima romske nacionalnosti sa područja opštine Lajkovac.

Desetogodišnja Milica Petrović, učenica trećeg razreda OŠ “Dimitrije Tucović” u Jabučju kaže, da će joj tablet računar puno značiti za školu prvenstveno, ali i za razonodu i proširivanje vidika.

Posebno sada u vreme pandemije i učestalog odvijanja online nastave, učenicima koji do sada nisu bili tehnički opremljeni, ovaj gest donatora puno znači. Akcijom su obuhvaćeni osnovci, srednjoškolci i studenti.

Studentkinja prve godine Pravnog fakulteta u Beogradu Milica Kojić iz Sela Lajkovca kaže: “Mislim da ovaj gest puno znači na osnaživanju romske populacije, kao jedan podsticaj za dalji rad i školovanje.” Milica podseća i da je danas sve veći broj studenata romske nacionalnosti, posebno Romkinja. Kaže i da je lično uvek imala dobre uslove za život i školovanje, ali da je uvek učestvovala u svim aktivnostima u cilju motivacije romske dece na obrazovanje, kao i da će i ubuduće biti aktivan učesnik borbe za bolji život Roma, posebno Romkinja.  Ambiciozna brucoškinja pozitivno ocenjuje trenutne okolnosti na planu brige o Romima u lokalnoj zajednici, ali ističe da u budućnosti treba učiniti više.

Biljana Simić Grčić, učiteljica iz Jabučja, škole koja u lajkovačkoj opštini ima najveći broj učenika romske nacionalnosti, izrazila je zahvalnost donatorima i naglasila da će tableti učenicima bitno doprineti u daljem radu, a da je sve ovo dobra motivacija za rad dece u školi. Pojasnila je, da su nagrađena romska deca koja nemaju izostanke sa nastave, dobri đaci i da se pored motivacije na ovaj način daje dobar primer drugim učenicima.

Akcija je realizovana saradnjom Ženskog romskog centra Veliki Crljeni i opštine Lajkovac, uz podršku stalnog partnera na projektu “Ujedinjene za bolje sutra” „Care International Balkans“ iz Sarajeva.

Slobodanka Vasić je u ime Ženskog romskog centra Veliki Crljeni naglasila, da je opština Lajkovac i ovoga puta imala sluha za aktivniosti centra i da je odobrila sredstva, koja su uložena u nabavku tablet računara podeljenih učenicima romske nacionalnosti.

Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković redovno ističe da će svaka ideja koja se tiče boljeg života, ne samo romske populacije, već celokupne zajednice, biti prepoznata i podržana od strane lokalne samouprave. Podsetio je da, prema poslednjem popisu iz 2011.-te godine, na području lajkovačke opštine ima 775 Roma, kao i na činjenicu da je opština Lajkovac iz reda lokalnih smouprava koje se ističu kao pozitivan primer na ovom planu, naglasivši i da Lajkovac ima Lokalni akcioni plan za socijalno uključivanje Roma, koji se uspešno inplementira.

Protokol o saradnji sa Ženskim romskim centrum Veliki Crljeni, koji je očigledno rezultirao odličnom saradnjom, opština Lajkovac potpisala je još sredinom novembra meseca 2019. godine.

Inače, cilj projekta „Ujedinjene za bolje sutra“ je poboljšanje kvaliteta života romskih žena i devojčica,  obezbeđivanje njihovog lakšeg pristupa zdravstvenim uslugama i podizanje vidljivosti važnosti očuvanja reproduktivnog zdravlja i sprečavanja dečijih brakova, kroz osnaživanje romskih organizacija i pojedinaca, kao i kroz stvaranje novih i kontrolu postojećih mehanizama u zajednicama.

Inače, tokom prethodnog perioda na teritoriji opštine Lajkovac u pogledu inkluzije Roma i Romkinja najveći napredak je u oblasti obrazovanja, potvrdio je nedavno za portal LAJKOVAC NA DLANU, povodom Svetskog dana Roma, Nikola Josipović, koordinator Mobilnog tima za inkluziju Roma opštine Lajkovac.

Slobodanka Vasić je ovoga puta najavila brojne aktivnosti koje slede, online radionice već za vaskršnje praznike, a potom i ginekološke sistematske preglede za romkinje, akciju “Zdravlje na točkovima” koja podrazumeva posete lekara romskim naseljima i kampanju vezanu za maloletničke trudnoće Romkinja. Naglasila je i da će saradnja sa lajkovačkom opštinom, koja je već uveliko u regionalnom projektu namenjenom romkinjama,  ubuduće biti češća, a ticaće se unapređenja zdravlja i obrazovanja romskih devojčica, kao i sprečavanja maloletničkih trudnoća i preranih brakova.

Related posts

Leave a Comment