RUTINSKA SEDNICA VEĆA OTVORILA PRIČU O ZNAČAJNIM INVESTICIJAMA

Nakon kraće pauze u zasedanju lokalne vlade, održana je 16. redovnu sednica Opštinskog Veća opštine Lajkovac. Na dnevnom redu su se našle ne toliko bitne odluke za funkcionisanje opštine Lajkovac u narednom periodu. Najveći broj tačaka bila je zapravo  verifikacija odluka donetih poslednjih dana na telefonskim sednicama veća, ali i nekoliko tačaka koje su bile i na poslednjoj, nedavno održanoj sednici Skupštine.

U svom redovnom obraćanju medijima, neposredno po održanoj sednici veća, predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković je izdvojio one odluke koje se direktno odnose na investicione radove:

“Sigurno, jedna od značajnijih odluka, koja se tiče i radova i investicija za našu opštinu, jeste da je usvojen zaključak na veću da lajkovačko komunalno preduzeće po njihovoj redovnoj ceni napuni zatvoreni bazen u Lajkovcu, i mali I veliki, što je pre neki dan i završeno. U toku je tehnički prijem samog objekta i očekujemo da u narednih nekoliko nedelja izađu nadležne institucije, pre svega protivpožarci iz Valjeva i daju svoje mišljenje. To je potrebno da bismo mogli da uđemo u proceduru za dobijanje upotrebne dozvole i da nesmetano pustimo bazen u rad. Na opštini Lajkovac je da u narednim danima, ja se nadam već do predstojećih praznika  pustimo tender za održavanje bazena, za električnu energiju i za grejanje bazena i da se to završi u narednih mesec-dva, zavisno od rokova koji te nabavke budu iziskivale. Najbitnije je da je sam objekat završen, uključujuči parterno uređenje i kotlarnicu. Ostali su tehnički detalji, tako da smo sve bliži otvaranju. Sve svakako zavisi i od epidemiološke situacije, ali ono što je najbitnije,  da ćemo već u prvim letnjim mesecima imati otvaranje bazena.

Ostale tačke sa ove sednice nisu toliko značajne, a dodela sredstava iz budžeta  za sport se provlači kroz nekoliko poslednjih sednica veća,  vezano za dodelu sredstava FK Rubribreza.Imali smo predlog stručne komisije da se FK Rubribreza odobri iznos od 1,5 miliona dinara. Opštinsko veće je odlučilo da je to protivzakonito, jer je pomenuti klub kažnjen oduzimanjem 9 bodova zbog nameštanja utakmica. Javnost treba da zna da ne postoje dvostruki aršini kada je postupanje prema klubovima u pitanju, već se postupa po zakonu. Ja se nadam, da u budućnosti lajkovački sportski klubovi neće učestvovati u nameštanju rezultata, jer to baca mrlju na samu varoš, lajkovački sport, a pre svega u problem dovodi ne samo sportske kolektive već i veće i komisiju za sport.

Mi ćemo u junu imati rebalansu budžeta,  nakon čega će uslediti realizacija projekata planiranih za drugu polovinu godine. Ono što očekujemo rebalansom budžeta je svakako da izdvojimo novac za dve bitne stvari za opštinu, to je pre svega izgradnja Seoske kuće u Pepeljevcu, koja se čeka više od deset godina. Pepeljevac to zaslužuje, meštani, kao i njihov fudbalski klub. Sigurno je da je ono što je veoma bitno za sam Lajkovac, jeste da mi godinama kontinuirano ulepšavamo varoš  i gradimo sam centar Lajkovca. U drugoj polovini godine doći će na red i uređenje prostora kod Autobuske stanice, ISPRED “silosa” i prostor nekadašnje kolonije. U toku je izrada projekta za parking na pomenutim prostorima, sa pratećim mobilijarom i rasvetom. Najveći deo novca rebalansom budžeta biće opredeljen za izgradnju parkinga i izgradnju Seoske kuće u Pepeljevcu. Dobijeni su i uslovi železnice za izgradnju parkinga na tom prostoru, jer ceo prostor pripada  železnici, što je do sada kočilo uređenje ovog prostora.

Prioritet Lajkovca je izgradnja obilaznice. Izgradnja obilaznice oko Lajkovca je od izuzetnog značaja za budućnost Lajkovca, dalji razvoj i prosperitet. Njenom izgradnjom biće izmešten teretni saobraćaj kroz varošicu, što će bitno doprineti i podizanju bezbednosti u saobraćaju, a izgradnjom obilaznice dobijamo uslov za izgradnju industrijske zone, planiranoj na površini od 150 hektara. Izgradnja obilaznice oko Lajkovca je naš prioritet nad prioritetima! Ja se iskreno nadam da će obećanja biti ispunjena i izražavam veliku zahvalnost predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Republike Srbije za prepoznavanje ove neophodne potrebe. U pitanju je velika investicija, vredna milijardu dinara. Postoje dve mogućnosti za njenu realizaciju: da obilaznica oko Lajkovca bude izgrađena u sklopu izgradnje koridora Vožd Karađorđe, ili aneksom ugovora o izgradnji brze saobraćajnice Lajkovac – Iverak.”

Related posts

Leave a Comment