OBRAZOVANJE KAO PRIORITET

Direktorka SŠ „17. septembar“ Kosana Grčić istakla je da je predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković, u saradnji sa Kancelarijom za javna ulaganja, prepoznao značaj ulaganja u objekat srednje škole i time postavio obrazovanje kao prioritet svoga rada, želeći da mladi ljudi po završetku školovanja nastave da rade i žive u Lajkovcu.

„Deca se ne sećaju onoga što pokušavate da ih naučite, sećaju se onih koji su ih učili. Obrazovanje je osnovno sredstvo za svetlu budućnost svih nas. Možemo postići mnogo dobrih stvari u životu koristeći ga kao alat, ono nas čini civilizovanijima i pomaže nam da ostvarimo bolju poziciju u društvu i ostvarimo viši položaj na selu, a pre svega da razumemo svet oko nas. Dobar nastavnik pomaže da učenik postane dobro ljudsko biće u društvu i dobar građanin ove zemlje. Nastavnici znaju da su deca budućnost svake nacije. Verujemo da je budući razvoj bilo koje države u rukama nastavnika. Ono što postajemo u životu zavisi od njih. Znanje stečeno otvara vrata različitim mogućnostima za postizanje boljih perspektiva u životu. Izuzetni učitelji i nastavnici čini učenje zabavnim, podstiču decu zanimljivim časovima, uče ih kroz igru, podstiču ih na kritičko mišljenje, a to je ključno za uspeh učenika. Nastavnik mora da ide korak napred, da radi inovativne stvari u nastavi, uči decu kako da budu bolji, spremni da doživotno uče, da se usavršavaju u svakom polju, a najvažnie je da u svom poslu budu objektivni, principijelni i pravični. Hoćemo da verujemo da za pozitivne primere u nastavi treba čuti i da se znanje samo deljenjem umnožava.

U srednjoj školi u Lajkovcu posle četiri decenije Vlada Republike Srbije je izdvojila ogromna sredstva za kompletnu rekonstrukciju školskog objekta. Urađena je fiskulturna sala, ugrađen lift, galerija sa 6 prostorija za rad, ograđeno školsko dvorište sa dve kapije, dva nova igrališta, uređene pešačke staze, kao i zelene površine. Finansijskim sredstvima iz budžeta opštine Lajkovac unutrašnji prostor škole opremljen je potpuno novim nameštajem, ugrađene zavese i postavljene klime.

Sa novom školom došle su i novine u radu: primena elektronskog dnevnika, izvođenje nastave na daljinu (nastave u Gugl učionici), uvođenje dualnog obrazovanja učenika – učenje kroz rad u kompanijama, onlajn takmičenja, stručna usavršavanja zaposlenih.

Nadam se da će tehničari mehatronike, elektrotehničari računara, ekonomski tehničari i bravari-zavarivači pored diploma naše škole poneti i lepe uspomene vezane za boravak u njoj. O radu škole najbolje govore njeni učenici.

Kao direktoru ove obrazovne ustanove ostaje mi da se zahvalim svima koji su na bilo koji način doprineli da naša škola danas ovako izgleda, budući da u nju nisu ulagana značajnija investiciona sredstva protekle četiri decenije.

Najpre bih se zahvalila predsedniku opštine Lajkovac Andriji Živkoviću i njegovim saradnicima, načelnici Školske uprave Zorici Jocić, Kancelariji za javna ulaganja Vlade Republike Srbije, socijalnim partnerima – firmama u kojima naši učenici obavljaju praksu, našim donatorima, izvođačima radova – firmi Dekoform, mojim saradnicima, roditeljima i učenicima.“

Načelnica Školske uprave Valjevo Zorica Jocić je povodom otvaranja rekonstruisane srednje škole u Lajkovcu rekla: „A što se tiče ulaganja opštine Lajkovac u obrazovanje ja sam pre šest meseci kada je otvorena potpuno rekonstruisana škola u Bajevcu rekla da je u Lajkovcu skoro sve obnovljeno što se tiče obrazovnih objekata. Za malu opštinu kao što je Lajkovac to je za svaku pohvalu i divljenje. Mnogo veći gradovi nemaju ovakve uslove. Onaj koji ulaže u obrazovanje nije samo graditelj, onaj koji obnavalja i rekonstruiše škole, već je to humanista, čovek koji želi dobro deci jer je zaista jedina prava i dugoročna investicija u obrazovanje. Kada obnovite školu vi ostavljate nešto što će mnoge generacije koristiti. Mislim da opština Lajkovac i predsednik Andrija Živković, koji je naš kolega, ovim projektom zatvara krug obrazovnih objekata koji su ključni, matični, a ostalo su izdvojena odeljenja, mada verujem da će se nastaviti ulaganja…“

Predsednik opštine Andrija Živković istakao: „Veoma sam ponosan što smo poslednjih pet godina, planski i kontinuirano, zajedno sa Vladom Srbije, Kancelarijom za javna ulaganja i EPS-om, kao i iz lokalnog budžeta, uložili preko 500 miliona dinara u sve obrazovne institucije naše opštine. Obnovili smo OŠ „Mile Dubljević“ u Lajkovcu, njena izdvojena odeljenja u Bajevcu i Ratkovcu, otvorili potpuno novu školu „Dimitrije Tucović“ u Jabučju i novi objekat Predškolske ustanove „Leptirić“. Planiramo da krajem ove ili početkom sledeće godine počnemo izgradnju fiskulturne sale u OŠ „Dimitrije Tucović“ u Jabučju.“

Darko Glišić, predsednik susedne opštine Ub i čest gost Lajkovca, takođe je pohvalio posvećenost ka investiranju u obrazovne ustanove: „Ulaganje u decu i obrazovanje jedino je ulaganje koje se uvek isplati. To jednoj sredini daje nadu da može biti perspektivna i da će napredovati.“

Related posts

Leave a Comment