ISKUSTVO PROSVETNOG INSPEKTORA DRAGICE MILOŠEVIĆ PRETOČENO U PRIRUČNIK

Naša sugrađanka Dragica Milošević iz Nepričave je, nakon obavljanja poslova nastavnika tehnike i informatike, pomoćnika direktora u osnovnoj školi i obavljanja poslova prosvetnog inspektora Opštinske uprave Lajkovac, poslovnu karijeru nastavila u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obavljajući poslove republičkog prosvetnog inspektora. Sudeći po nedavno izdatom priručniku, rad naše sugrađanke nije ostao neprimećen ni u prestonici.


Republički prosvetni inspektor Dragica Milošević, povodom autorstva u izradi Priručnika za prosvetnu inspekciju, za portal LAJKOVAC NA DLANU kaže:

“Nakon dvanestogodišnjeg obavljanja poslova prosvetnog inspektora potpomognuta iskustvom prosvetnog radnika i organizatora pedagoškog rada osnovne škole stekli su se uslovi da svoje iskustvo sublimiram učestvovanjem u izradi Priručnika za prosvetnu inspekciju koji je izdalo Stalna konferencija gradova i opština.


Zajedno sa čelnim ljudima prosvetne inspekcije Republike Srbije, pomoćnikom ministra za inspekcijske poslove, šefom odseka za inspekcijske poslove u ustanovama visokog obrazovanja i rukovodiocem grupe za pravne poslove sektora za inspekcijske poslove, bila sam autor Priručnika.


Priručnik je napisan sa ciljem ujednačavanja inspekcijske prakse i na detaljan način razrađuje značajna pitanja za rad prosvetne inspekcije s obzirom na veliki broj zakona kojim se reguliše oblast obrazovanja i vaspitanja, kao i podzakonskih propisa donetih na osnovu njih i da se na celovit način sagledaju poslovi, prava i dužnosti, kao i ovlašćenja prosvetnog inspektora.

Priručnik je namenjen svim prosvetnim inspektorima, a pre svega prosvetnim inspektorima opštinske, odnosno gradske uprave. Takođe sam mišljenja da može poslužiti i zaposlenima u jedinicama lokalne samouprave koji se bave pitanjima obrazovanja i vaspitanja na lokalnom nivou, onima koji su odgovorni za kvalitetan rad ustanova u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja, obrazovanja odraslih, dualnog obrazovanja, ali i svim zainteresovanim građanima koji žele bliže da se upoznaju sa načinom rada prosvetne inspekcije.


Zahvalna sam mojoj opštini Lajkovac u kojoj sam stekla osnovno i srednje obrazovanje, u kojoj sam bila i zaposlena, a posebno Opštinskoj upravi u kojoj sam pored poslova prosvetnog inspektora kroz različite komisije bila angažovana i na drugim poslovima što je od mene stvorilo državnog službenika sposobnog da obavljam poslove šireg spektra.”

Related posts

Leave a Comment