U SUSRET SEDNICI SKUPŠTINE, ZASEDALO OPŠTINSKO VEĆE

Najverovatnije, 15. sednica Opštinskog veća opštine Lajkovac, koja je održana poslednjeg radnog dana ove sedmice, poslednja je u nizu pripremnih za peto po redu zasedanje lokalnog parlamenta u ovom sazivu, a prvo u ovoj godini, koje će se održati u petak 26. marta.


Sednica Opštinskog veća sadržala je 14 tačaka dnevnog reda, od koji se većina odnosila na izveštaje o radu i realizaciju programa javnih preduzeća, koji će konačno zeleno svetlo dobiti od strane odbornika na predstojećoj sednici Skupštine.
U izjavi za medije, neposredno nakon održane sednice, predsednik opštine Andrija Živković je kao naznačajnije izdvojio izveštaje o utrošenim sredstvima dva najbitnija programa za budžet opštine Lajkovac i za investicije koje se odvijaju na njenoj teritoriji ( rente i ekologije), kao i Program poljoprivrede:


“Program izvršenja zaštite životne sredine, odnosno ekologije, prema rečima izvestioca, neuporedivo je manji iznos u odnosu na prethodne godine. Ukupan budžet za 2020. godinu koji se tiče Programa zaštite životne sredine iznosio je svega 26 miliona dinara. Prethodnih godina on je išao i do 130 ili 140 miliona dinara. Od prethodne godine taj budžet je neuporedivo manji. Činjenica je da realizacija pomenutih programa nije na zavidnom nivou, a razlog tome je aktuelna situacija sa Kovidom 19 u kojoj se svi nalazimo. Od 26 miliona dinara koliki je bio budžet za ekologiju, izvršeno je svega 7 miliona dinara ili negde oko 20% sredstava. Jedan od objektivnigh razloga za ovakav rezultat je i izgradnja fekalnog kolektora u lndustrijskoj zoni 1, čija je vrednost oko 8 miliona dinara. Sa tim poslom bismo maltene potrošili skoro ceo budžet koji se tiče ekologije. Iz tehničkih razloga, nemogućnosti probušenja pruge na deonici gde je trebao da se izgadi pomenuti kolektor, taj projekat kasni i najverovatnije ćemo u narednim nedeljama raskinuti ugovor sa izvođačem, a potom tražiti izvodljivo rešenje. Zbog svega navedenog, moraće da se pristupi izradi novog tehničkog elaborata. Takođe će morati da se nađe drugo mesto na kome će postojati mogućnost probušenja pruge, kako bi Industrijska zona konačno dobila fekalnu kanalizaciju.


Što se tiče Programa rente iz 2020. godine, budžet je iznosio 450 miliona dinara, a potrošeno je oko 305 miliona dinara, procentualno oko 70% . Izvršenje ovog programa je na zavidnom nivou, uprkos svim okolnostima koje su nas zadesile u prošloj godini. Možemo biti zadovoljni sa izvršenjem programa rente u prošloj godini i nadam se da ćemo u ovoj nastaviti tim tempom što se se tiče same rente koja je najbitnija za infrastrukturne radove i investicije koje se vezuju za opštinu Lajkovac.
Takođe, program poljoprivrede u 2020. godini čiji budžet je bio nešto više od 16 miliona dinara, isto kao i za ovu godinu,

Takođe, program poljoprivrede u 2020. godini čiji budžet je bio nešto više od 16 miliona dinara, isto kao i za ovu godinu, njegovo izvršenje je bilo oko 60 % odnosno blizu 9 miliona dinara. Najveći deo novca otišao je na subvencionisanje poljoprivrednih kredita – odnosno kamate, a ono što treba napomenuti jeste, da je program poljoprivrede u odnosu na prethodnu godinu pretrpeo izvesne izmene, jer ovaj deo neutrošenog novca od nekih 7 miliona dinara su mere koje nisu toliko popularne i nisu naišle na odziv kod poljoprivrednih proizvođača. Ovogodišnji Program za poljoprivredu zato trpi izvesne promene i dobija nove stavke, popularnije kod poljoprivednika, za koje se očekuje da će naiči na bolji odziv i veće interesovanje poljoprivrednika.”

Related posts

Leave a Comment