ODRŽANA 14. SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA

Četrnaesta sednica Opštinskog veća opštine Lajkovac još jedna je pripremna za prvo skupštinsko zasedanje u ovoj godini, koje će se održati do kraja meseca. Najviše tačaka na sednici lokalnog parlamenta odnosiće se na izveštaje o radu javnih preduzeća i ustanova u prošloj godini, kao i na njihove programe i planove za tekuću godinu.


U obraćanju novinarima predsednik Andrija Živković je sa upravo održane sednice izdvojio Izveštaj o radu Zajedničkog centra za socijalni rad „Solidarnost“ za opštine Ljig, Mionicu i Lajkovac, koji je podneo direktor Dragan Radovanović:


” Čuli ste i po rečima direktora, da opština Lajkovac izdvaja znatna budžetska sredstva za razne socijalne programe i u tome prednjači u odnosu na ostale dve opštine. Samo prošle godine izdvojeno je 15 miliona dinara. To se, između ostalog, odnosi i na jednokratnu novčanu pomoć penzionerima sa najmanjim primanjima. Ono što zabrinjava, čuli ste i direktora, to je velika razlika između broja umrlih i rođenih: 124 rođene bebe, a 217 umrlih lica u prošloj godini. To je veliki negativni priraštaj koji će se odraziti u budućnosti. Mi se trudimo da kroz razne socijalne programe i mere podstaknemo ljude, da kada zasnuju porodicu imaju što više dece. Nadam se da ćemo u narednim godinama imati ako ne pozitivan, a ono bar nulti prirodni priraštaj, odnosno da nećemo imati smanjenje broja stanovnika.”


Živković je istakao i početak realizacije jedne veće investicije koja će podići nivo bezbednosti saobraćaja, ali i svih građana opštine Lajkovac:


“Raspisali smo nabavku za ugradnju kamera i video nadzora koji će, pre svega, pratiti brzinu kretanja učesnika u saobraćaju. Nadam se da ćemo u prvim prolećnim mesecima početi sa realizacijom tog projekta. Kamere će beležiti prekoračenje brzine i ostale saobraćajne prekršaje, uglavnom na magistralnom putu koji povezuje Lajkovac sa Ibarskom magistralom i Valjevom, ali pokriti i sve važne raskrsnice i javne ustanove, što će u budućnosti olakšati rad Policijskoj stanici Lajkovac. Oni će ubude moći mnogo lakše i brže da reaguju po pitanju bezbednosti u saobraćaju. Vrednost celog projekta je 35 miliona dinara i realizovaće se u naredne tri godine.”


Na 14. sednici Opštinskog veća doneta je odluka o raspisivanju Konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata za izgradnju, održavanje i obnovu verskih objekata u opštini Lajkovac. Sredstva su nešto smanjena zbog “kresanja” opštinskog budžeta i iznosiće tri miliona dinara. Predsednik Živković je najavio i da će sledeće nedelje biti raspisani konkurs za dodelu auto-sedišta.

Related posts

Leave a Comment