NAPAD NA SOCIJALNU RADNICU

U serijalu sve učestalijih napada na socijalne radnike, socijalni radnik Ljubinka P. napadnuta je brutalno danas u Lajkovcu od strane jedne štićenice i tom prilikom zadobila je povrede.


Ispred Odeljenja Centra za socijalni rad u Lajkovcu, danas oko 13:30 časova, socijalnu radnicu Ljubinku P. (61) sačekala je Vesna N. (43) iz Lajkovca, napala je i mahom po glavi i licu, ali i po telu polila najverovatnije sonom kiselinom.


Na mesto događaja je blagovremeno stigla patrola policije. Analize u daljoj istrazi pokazaće pouzdano o kakvoj materiji se radi, a nije isključeno ni da je sona kiselina mešana sa još nečim, ili da je u pitanju neka druga supstanca.


Napadnutoj i povređenoj socijalnoj radnici je pomoć ukazana najpre u lajkovačkom Domu zdravlja, a potom je upućena u Urgentni centar Opšte bolnice Valjevo, gde je zadržana na bolničkom lečenju.


Ono što je u ovom momentu izvesno, Ljubinka P. je van životne opasnosti, a priroda već sada vidljivih promena i povreda će tek biti utvrđena.


Kako nezvanično saznajemo, napadač će biti uhapšen i procesuiran, kao i njen rođak koji je zbog smeštaja nećaka već u više navrata pretio socijalnoj radnici.


Koliko je supstanca kojom je Ljubinka povređena jaka, potvrđuje i to da je koleginica koja joj je pomagala da skine garderobu jedva uspela da sa svojih ruku ispere tragove.


Pretpostavlja se, da je Vesna N. na ovaj način izrazila revolt zbog nedavnog smeštaja u dom svog desetak godina mlađeg brata N.V. i da je zato napala socijalnu radnicu koja vodi taj slučaj.


Pored policije i hitne medicinske službe, o ovom događaju obavešteni su resorno ministarstvo i direktor Međuopštinskog Centra za socijalni rad “Solidarnost” Ljig, u čijem sastavu funkcioniše odeljenje u Lajkovcu.


Ljubinka P. je dugogodišnji socijalni radnik, skoro pred penzijom, ozbiljna, temeljna, požrtvovana i izuzetno posvećena svom poslu. U slučaju koji je bio povod napada, ne da nije bilo propusta, nego je štićenicima pružena sva moguća pažnja i razumevanje i nakon svih iscrpljenih mogućnosti iznađeno je najoptimalnije rešenje smeštaja u dom.


Naime, u prethodnih skoro dvadeset godina bilo je više bezuspešnih pokušaja nadležnih da konstruktivno reše slučaj ove porodice. Rezultat je izostajao, jer je sestra bila isključiva u odluci da se stara o bratu. Kada je definitivno postalo evidentno, da sestra nije u stanju da se adekvatno stara o bratu, a sve manje i o sebi, usledio je smeštaj mladića sa posebnim potrebama u dom. Tu činjenicu njegova sestra Vesna od starta ne prihvata i svakodnevno na različite načine negoduje, ne štedeći nikoga u lancu nadležnih.

Samo pre par dana smo saznali, da se mladić N. V. odlično snašao u domu i potpuno prilagodio novom smeštaju i da su socijalni radnici bezuspešno na sve načine pokušavali da objasne njegovoj sestri da je to najbolje rešenje, u nastojanju da je umire i urazume.

Kako saznajemo, s obzirom na ukupne složene okolnosti, već duže vreme je prisutna i opcija da se i Vesna smesti u dom.


Svi Lajkovčani koji bliže poznaju kompletne okolnosti frapirani su današnjim činom.


Socijalni radnici su gotovo svakodnevno na meti svojih štićenika i nezadovoljnih stranaka i više je nego očigledno da im je neophodna veća institucionalna zaštita, a jedan takav slučaj dogodio se upravo danas u Lajkovcu, šokirajući ovdašnju javnost.

Related posts

Leave a Comment