MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV VRŠNJAČKOG NASILJA

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, u srednjoj školi ”17. septembar” u Lajkovcu održana je radionica sa učenicima na temu ”Stop vršnjačkom nasilju”. U sklopu radionice, učenici su sa pedagogom pričali o vrstama i nivoima nasilja, njihovim iskustvima i mišljenjima o tome šta su uzroci nasilja i kakve posledice ono može prouzrokovati. Sa učenicima je razgovarano i o tome kako treba postupiti u slučaju nasilja i kome se treba obratiti. Učenici su u okviru aktivnosti izradili pano i osmislili plan podrške učenicima kojima je potrebna dodatna pomoć.

Na slici je školski Tim za zaštitu učenika od nasilja


U okviru ove nedelje u kojoj se obeležava borba protiv vršnjačkog nasilja, odeljenske starešine će sa svojim odeljenjima održati čas posvećen ovoj temi, a na školski sajt postavljeni su korisni tekstovi na temu nasilja, kao i saveti za roditelje.

Prigodnim sadržajima je u svim školama na području opštine Lajkovac danas obeležen Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.


Priča o Danu rozih majica:

Širom sveta se poslednja sreda u februaru obeležava kao Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Sve je počelo 2007. godine, kada je grupa aktivista u jednoj kanadskoj provinciji pokrenula inicijativu nakon što je kanadski učenik Čarles MekNil u školu došao sa roze majicom na sebi i zbog toga pretrpeo ruganje i verbalno nasilje od svojih vršnjaka. Učenik je roze majicu obukao u znak podrške majci oboleloj od karcinoma dojke. Aktivisti su kupili 50 roze majica i podelili ih njegovim vršnjacima u školi koji su ih nosili kao podršku dečaku. Učenici su počeli i sami da dolaze u školu oblačeći roze majice, koje su tako postale simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja u školama. Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja se simbolično širom sveta obeležava poslednje srede u februaru.

Related posts

Leave a Comment