USPESI ATLETIČARA MARKA TASIĆA

Od momenta kada je kročio na atletsku stazu, Marko Tasić, član Atletskog kluba Crvena zvezda, inače poreklom iz Lajkovca i student druge godine Ekonomskog fakulteta u Beogradu, beleži sve same uspehe i obara rekorde, državne i lične.
Na nedavno održanom držanom prvenstvu u atletici, Marko Tasić osvojio zlato u štafeti 4x200m, sa vremenom 1:30:59 i ponovo je u kategoriji prvaci države, ovoga puta u kategoriji seniori.


Marko je na istom takmičenju oborio i svoj lični rekord u trci na 60 metara, za ogromnih 31 stotinku i time najavio da od njega možemo da očekujemo još zlatnih medalja. Inače, prošle godine je oborio državni rekord za juniore.


Marko sada ima 21 godinu, a sa 15 godina počeo je da trenira atletiku i iste godine postao najbrži pionir Srbije i na 60 i na 100m. Te godine su se ređale medalje sa takmičenja u Beogradu, Novom Sadu, Kruševcu…


U Italiji na internacionalnom takmičenju, u septembru 2015, u trci na 80 metara Marko je bio prvi u grupi, a 7. u ukupnom plasmanu od 33 sprintera.


U februaru 2017. godine ponovo je bio prvak Beograda, u konkurenciji mlađih juniora, u trci na 60 m.


Trećeg februara 2018. godine Marko je sa svojim klupskim drugarima Miodragom Trešovićem, Pavlom Crnobrnjom i Milošem Radojkovićem, oborio juniorski državni rekord na 4×200 metara u sali.


U julu iste godine, kao junior sa istom ekipom uzeo je srebro u štafeti 4×100 m na državnom takmičenju, u konkurenciji seniora.


Još dosta medalja i diploma između pomenutih najvažnijih takmičenja osvojio je Marko,u trkama na 60 i 100 m pojedinačno, a onda 31. januara 2021. godine, na držanom prvenstvu i zlato u štafeti 4×200 m, sa vremenom 1:30:59, prvaci države, ovoga puta kao seniori.


Iznedrio je Lajkovac, dakle, i jenog ozbiljnog atletičara, čije vreme tek dolazi, a i dosadašnji rezultati su krajnje reprezentativni.
Marko inače, sa svojim roditeljima Slavicom i Igorom, kao i mlađim bratom Urošem, često provodi vikende u Lajkovcu. Inače su i Igorovi i Slavičini roditelji Lajkovčani. Kaže, da vreme u Lajkovcu najviše voli da provodi na Kolubari, posebno na placu svog prerano preminulog strica Ivana Tasića. Želja mu je kaže, da baš na tom placu bude postavljena spomen ploča ili postament sa Ivanovim prepoznatljivim likom, kao uspomena i podsećanje mlađih naraštaja na jednog strasnog planinara i raftingaša, koga su svi voleli. To je, kaže, želja njegove cele porodice.


Upisao se Lajkovac na razne mape, posebno sportske, a uspesima Marka Tasića, upisuje se i na atletsku mapu, za sada Srbije. Veliki broj ostvarenih odličnih rezultata, oborenih državnih i ličnih rekorda, ali i potvrđenih, novih i približenih normi za prvenstvo Evrope, upravo to potvrđuju.


Related posts

Leave a Comment