„RAZIGRANO PERO” PONOVO NAJBOLJE U SRBIJI

Literarna sekcija „Razigrano pero” OŠ „Mile Dubljević” iz Lajkovca proglašena za najbolju osnovnoškolsku literarnu sekciju u Srbiji. Rukovodioci sekcije Lidija Marić Jovanović i Sonja Milovanović nagrađene su za mentorski rad sa talentovanim literarcima.


Kreativni rad i uspesi članova literarne sekcije u predhodnoj 2019/2020. školskoj godini doneli su Literarnoj sekciji „Razigrano pero” pobedu na Republičkom takmičenju literarnih sekcija i družina osnovnih i srednjih škola Srbije. Uspeh malih literaraca je utoliko značajniji kada se ima u vidu da je i u uslovima svetske pandemije, prelasku na onlajn nastavu i nov način rada, literarna sekcija naše škole uspela da održi visok kvalitet u svom radu i bude jedina među nagrađenima tri godine zaredom na ovom republičkom takmičenju, koje zajednički organizuju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Društvo za srpski jezik i književnost Srbije i Zadužbina Desanke Maksimović.


U OŠ „Mile Dubljević“ nastavnice srpskog jezika i književnosti i učiteljice neguju lepotu kazane reči i podstiču učenike na kreativnost. Naši mali umetnici iz školske klupe koji su članovi sekcije „Razigrano pero“, razigrano i rado učestvuju na mnogim književnim konkursima i njihova kreativnost na delu je uspešna. Bili su vredni, pandemija ih nije sprečila da budu maštoviti i da učestvuju na mnogim feestivalima: „Sunce stihova“ u Bečeju, Šantićevi dani djece pjesnika u Mostaru, Dani Raše Popova u Mokrinu, Festival „Dječje carstvo“ u Banjaluci, Festival „Deca među narcisima“ u Čajetini, Međunarodni festival humora za decu „Gašino pero“ u Lazarevacu, Međunarodni festival „Kraljevstvo bijelih rada“ u Bijelom Polju, Festival dečjeg stvaralaštva „Umetnik iz školske klupe“ u Leskovacu, na Međunarodnom festivalu literarnog stvaralaštva FELIS, na manifestaciji „Dani dečje poezije i proze” Draginac…


Deca su zainteresovana i za mnoge literarne konkurse koji su u najavi. Kada se srcem piše, uspeh je neizostavan. Veliki je uspeh i to što njihovo interesovanje za vannastavne aktivnosti nije opalo zbog promene načina rada. Deca vole novine i izazove i potrebno je samo ponuditi im aktivnosti koje su prilagođene interesovanju, uzrastu , probuditi kreativnost kod njih i ohrabriti ih da pokušaju nešto novo bez straha od greške. Učestvujući u radu sekcije, proširuju svoje vidike istovremeno bogateći svoj socijalni i emocionalni svet.


Članovi Literarne sekcije „Razigrano pero” u školskoj 2019/2020. godini osvojili su 40 nagrada (13 više nego prethodne školske godine) na različitim lokalnim, republičkim i međunarodnim literarnim konkursima; realizovali nekoliko kreativnih radionica, obeležili značajne praznike i književne jubileje, organizovali i realizovali izložbe i na različite načine učestvovali u kulturnom životu škole i nakon prelaska na onlajn nastavu. U prethodnoj godini objavljeno je 26 literarnih radova članova sekcije u zbornicima, zbirkama i časopisima, kao i 13 tekstova o radu i uspesima sekcije i njenih članova u različitim štampanim i elektronskim medijima.


Zahvaljujući brojnim nagradama koje su za svoje stvaralaštvo na različitim literarnim konkursima osvojili članovi sekcije: Marija Jeremić, Luka Radovanović, Nemanja Mešterović, Anita Prodanić, Nina Nešić, Nina Jurišić, Mladen Đuričić, Milica Marković, Magdalena Pavlović, Srđan Ostojić i Nenad Paunović literarna sekcija naše škole kandidovala se za Republičko takmičenje.


Osim nagrađenih mladih pesnika, radu literarne sekcije i ovom velikom uspehu značajno su svojim zalaganjem i kreativnošću doprineli i sledeći učenici: Nina Tanasijević, Ana Radovanović, Vukašin Marković, Teodora Tomić, Anđela Mijailović, Jovan Rajković, Teodora Đorđević, Dragana Jović, Nikola Jovanović, Aleksandra Ilić, Dimitrije Radotić, Magdalena Pavlović, David Tomašević, Stefan Filipović, Nevena Petrović, Jasmina Nedeljković, Slavica Stefanović, Mihailo Aleksić, Marija Ilić, Luka Pantelić, Nikolina Pantić, Kalina Tomašević, Petar Janić, Nikola Vasović, Đorđe Jovanović.


Rukovodioci Literarne sekcije „Razigrano pero” Lidija Marić Jovanović (sedmi put) i Sonja Milovanović (prvi put) nagrađene su za mentorski rad sa učenicima i stručno vođenje sekcije nagradom „Prof. dr Slobodan Ž. Marković”.


Dodela nagrada najboljima, koja se tradicionalno održava na Filološkom fakultetu u Beogradu, ove godine održana je 29. januara onlajn, u vreme trajanja Zimskog seminara za profesore i nastavnike srpskog jezika i književnosti.

Related posts

Leave a Comment