PODRŠKA ŽRTVAMA ZLOSTAVLJANJA

Nakon što je javnost u Srbiji ostala bukvalno zatečena kada su glumica Milena Radulović, a potom i brojne njene koleginice optužile profesora glume Miroslava Miku Aleksića za seksualno zlostavljanje i silovanje, brojne snažne poruke podrške ženama koje su preživele silovanje ili se susretale sa seksualnim uznemiravanjem, ujedinile su astronomskom brzinom kompletan region.


Slučaj je privukao maksimalnu pažnju javnosti i izazvao brojne reakcije. Niko nije, niti može ostati ravnodušan. Reaguju javne ličnosti, šalju poruke podrške, komentarišu, analiziraju, a slučaj je postao nezaobilazna tema na svakom koraku.


Žene koje su progovorile izazvale su lavinu koja je kompletno društvo stavila na jedan veliki test.


Jelena Ružić, predsednica Ženskog udruženja Kolubarskog okruga (ŽUKO) poručuje, da je veoma važno da verujemo ženama kad se odluče da progovore:

“U slučaju hapšenja profesora glume Miroslava Mike Aleksića pod optužbama za silovanje, najstrašnije to što se iza njega krije jedan ceo vrlo perfidno osmišljen sistem koji je funkcionisao decenijama, a koji je očigledno bio odličan paravan silovatelja i način da dolazi do žrtava. Nekoliko hiljada dece je pohađalo te časove i verovatno nikada nećemo ni doći do toga koliki je broj onih koji su prošli slično ili isto kao Milena Radulović i ostale devojke koje su podnele prijave. Mi smo i dalje društvo koje ume da traži opravdanje za nasilje, što je možda sad još jasnije kad pogledamo komentare na društvenim mrežama, i u takvom društvu žena koja se odluči da prijavi silovatelja proći će kroz osporavanja njenih optužbi, kroz različite analize nje same da bi se dokazalo da je ona nečim izazvala silovanje, a da i ne govorimo o stigmatizaciji od strane okoline. Ako sprovedete neku anonimnu anketu, videćete koliko je veliki procenat žena koje su u nekom periodu svog života doživele neku vrstu seksualnog nasilja i koliko je taj broj, u isto vreme, neuporediv sa brojem prijavljenih slučajeva. Važno je da verujemo ženama kad se odluče da progovore. Iza takve odluke žena krije se bezbroj strahova, sumnji, preispitivanja, trauma i najmanje što možemo da im damo jeste podrška i razumevanje. Svaki put kad pokažemo sumnju da žrtva ne govori istinu, zatvorili smo vrata mnogim devojčicama i ženama da prijave ono što ćute, jer se plaše da im niko neće verovati.”

Iz Ženskog udruženja Kolubarskog okruga još poručuju:


“Hvala Mileni i devojkama na hrabrosti jer su progovorile i u ime žena pre njih, ali i u ime svih onih devojčica koje bi bile potencijalne žrtve nasilnika i pedofila koji se krio iza perfidno smišljenog plana preko 30 godina. Koliko puta ste čuli “Svako je nevin dok se ne dokaže suprotno”? U ovom slučaju, i svakom drugom gde se priča o silovanju, molimo Vas da odmah poverujete u reči žrtve. Zašto? Žrtve obično prolaze kroz mnogo faza od trenutka silovanja do trenutka kada progovore i iz tog razloga nekad za silovanje čujemo i posle sedam, deset, petnaest godina. Pedofili i silovatelji su obično bliski žrtvi, retko su to potpuno nepoznate osobe. Samim tim, ukoliko je to osoba iz njihove sredine kojoj žrtva veruje, vrlo je lako izmanipulisati žrtvu tako što će ih ubediti da su upravo oni krivi za silovanje. Pedofil i silovatelj računa na stigmu u društvu i, čak ukoliko im se žrtva suprotstavi, oni će ih ubediti da im niko neće poverovati. Jedan od najvažnijih postulata feminizma je da verujemo jedna drugoj i zato vas molimo da verovanjem pružimo podršku Mileni i svim ženama koje odluče da progovore!”

Dajana Nenadović, član Opštinskog veća opštine Lajkovac, resorno zadužena za budžet i finansije, socijalnu politiku, prava nacionalnih manjina, turizam, kulturu i informisanje je, izražavajući punu i bezrezervnu podršku žrtvama poručila i da je vreme da kao društvo omogućimo žrtvama apsolutnu podršku:


“Najstrože osuđujem svaki vid zlostavljanja, bilo ono verbalno ili fizičko. Progovaranje Milene Radulović, Ive Ilinčić i ostalih devojaka o seksualnom uznemiravanju koje su doživele je nemerljivo hrabar potez, koji ne zaslužuje ništa sem čiste podrške. Nažalost, naše društvo godinama odgaja devojke učeći ih da je ovakva stvar lična sramota. Samim tim što deo krivice otvoreno prebacujemo na ženu, otežavamo i onemogućujemo žrtvama da zatraže pomoć. Ono što pojedini rade postavljajući pitanja poput toga “a kako je bila obučena”, “kako se desilo više puta”, “zašto je ćutala do sada”, samo je dodatno zlostavljanje žrtve i podjednako je monstruzono. Silovanje nije i nikada ne sme biti sramota žrtve. Vreme je da kao društvo omogućimo žrtvama apsolutnu podršku. Moraju da znaju da nisu same i da smo svi uz njih. Niste vi krive, silovatelj je kriv!!!!”

Organizacija Inicijativa žena Srbije poručila je u saopštenju, da će u svakom trenutku stati uz Milenu Radulović u njenoj hrabroj borbi da prijavi težak zločin i nasilnika izvede pred lice pravde: „Svojim postupkom dala je snagu i drugim ženama da istupe i ne dozvole da i dalje budu žrtve čoveka, koji je na najgori način zloupotrebio njihovo poverenje“, navela je Inicijativa, koja je od nadležnih organa zatražila da u najkraćem roku preduzmu sve potrebne mere kako bi se ispitali navodi svih žrtava.


“Posle teške unutrašnje borbe, neke hrabre devojke i ja rešile smo da stanemo na put mračnom krugu zlostavljanja. Nećemo odustati. Silovanje maloletnih lica i pedofilija nisu dopustive,” napisala je mlada glumica Milena Radulović na Instagramu, a njen lik postao je simbol te borbe.

Related posts

Leave a Comment