VAŽNE ODLUKE SA PRVE SEDNICE OPŠTINSKE VLADE U NOVOJ GODINI

Na prvoj redovnoj sednici Opštinskog veća u ovoj godini i jedanaestoj po redu u ovom sazivu, koja je sadržala deset tačaka dnevnog reda, nakon realizovanog konkursa, Opština Lajkovac dobila je načelnika Opštinske uprave, dosadašnjeg v.d. načelnika diplomiranog pravnika Mirjanu Đaković, izabranog na period od pet godina. Prijava dosadašnjeg v.d. načelnika bila je jedina i Veće je jednoglasno usvojilo ovaj predlog. Ovim je završen izbor načelnika opštinske uprave.


Veće je usvojilo Rešenje o jednokratnoj novčanoj naknadi za porodilje na teritoriji opštine Lajkovac. Nezaposlene porodilje za novorođeno dete dobijaju jednokratnu pomoć u iznosu od 120.000 dinara, dok zaposlene majke za svako novorođeno dete dobijaju po 60.000 dinara. Iz opštinskog budžeta Lajkovac godišnje za ovu namenu izdvaja blizu 15 miliona dinara i tim činom je pozitivan primer svim opštinama u kolubarskom okrugu i u Srbiji.


Usvojena je i jedna nova mera, na osnovu koje će prvaci po prvi put imati besplatne udžbenike.


Usvojen je i program korišćenja sredstava od novčanih kazni za prekršaje i privredne prestupe uređene propisima o bezbednosti saobraćaja na putevima opštine Lajkovac, po kome je između ostalog u planu nabavka opreme i softvera za video nadzor u iznosu od blizu šest miliona dinara.


Na sednici je usvojen predlog Godišnjeg plana raspisivanja javnih konkursa za finansiranje projekata nevladinih organizacija, crkvenih organizacija i drugih javnih konkursa iz ove oblasti, koji će većinom biti raspisani u martu, a ukupan budžet za sve te konkurse iznosi nešto manje od četiri miliona dinara.


Nakon sednice, u svom redovnom obraćanju medijima, predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković je rezimirajući najvažnije donete odluke rekao:


“Danas je doneto Rešenje o jednokratnoj novčanoj naknadi za porodilje, po kojem sredstva ostaju ista kao prošle godine. To znači da sve nezaposlene porodilje za novorođenče dobijaju 120 hiljada dinara, a zaposlene majke 60 hiljada. Iz opštinskog budžeta godišnje za ovu meru izdvajamo blizu 15 miliona dinara, što je cifra za primer svim opštinama, ne samo u Kolubarskom okrugu nego u Srbiji. Opština Lajkovac se niz godina unazad izdavaja po pomoći porodiljama i merama za podizanje nataliteta. Potrudićemo se da u narednim godinama iznađemo još modela kako bismo podstakli prirodni priraštaj u opštini Lajkovac. Raduje da je u prošloj godini rođeno preko 120 beba tako da trend prirodnog priraštaja u Lajkovcu nije u opadanju. Nadam se da ćemo narednih godina imati blagi porast broj stanovnika.


Rebalansom u junu prvi put će u budžet biti uvrštena pozicija na osnovu koje će svi đaci prvaci naše opštine imati besplatne udžbenike.


Izdvojio bih i Program korišćenja sredstava od novčanih kazni za saobraćajne prekršaje i privredne prestupe predviđene propisima o bezbednosti saobraćaja na putevima opštine Lajkovac za 2021. godinu. Ukupan budžet sa prenetim obavezama iz 2020. godine iznosi 10 miliona i 100 hiljada dinara. Većinom su to stavke koje su bile u programu prethodnih godina: od nabavke dečjih autosedišta, horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije do održavanja i popravke kolovozne konstrukcije. Nove stavke su metalna ograda na jednom lokalnom putu u Jabučju i dva projekta čije je projektovanje raspisano – tehnička dokumentacija za parking ispred zgrade silosa (nadamo se da će taj prostor dobiti sasvim novi izgled i da ćemo celokupan projekat koji će obuhvatiti i šetališne zone, prateći mobilijar i rasvetu završiti do 2021. godine) i projektovanje saobraćajne signalizacije u zoni škole u Ćelijama. Još jedna nova stavka je nabavka opreme i softvera za video nadzor u iznosu od 5.800.000 dinara u sklopu projekta ugradnje video nadzora na teritoriji opštine Lajkovac, gde smo iz budžeta odvojili 12 miliona dinara. Očekujemo da će narednih dana biti raspisana javna nabavka za taj projekat. Video nadzorom će biti obuhvaćeno 14 važnih raskrsnica i dve kamere na ulazu i izlazu iz Lajkovca. Kamere će svega će identifikovati prekršaje učesnika u saobraćaju i automatski slati u Policijsku stanicu Lajkovac gde će oni dalje obrađivati te predmete. Jako je bitno da 30 odsto od naplaćenih kazni ostaje budžetu opštine Lajkovac, tako da se nadamo da ćemo od tog novca i narednih godina poboljšati nivo bezbednosti saobraćaja, ali i putnu infrastrukturu.


Jedna od bitnih tačaka jeste i usvajanje Godišnjeg plana raspisivanja javnih konkursa za finansiranje projekata nevladinih organizacija, crkvenih organizacija i drugih javnih konkursa, koji će uglavnom biti raspisani u martu. Ukupan budžet za sve te konkurse iznosi nešto manje od 4 miliona.


Završen je i izbor za načelnika Opštinske uprave. Komisija je imala samo jednu prijavu, to je prijava dosadašnjeg v.d. načelnika diplomiranog pravnika Mirjane Đaković. Prijava je uredna i blagovremena, kandidat ispunjava sve propisane uslove, tako da od danas opština Lajkovac ima načelnika Opštinske uprave izabranog na period od pet godina. Nadam se dobroj saradnji i videćemo u narednim mesecima efekte te saradnje. Nadam se da će izbor načelnika doneti dosta novog u radu Opštinske uprave opštine Lajkovac.”

Related posts

Leave a Comment