BUDŽET OPŠTINE LAJKOVAC BIĆE RAZVOJNI, SA SVIM DOSADAŠNJIM SOCIJALNIM KOMPONENTAMA I BEZ DODATNIH NAMETA GRAĐANIMA

U susret završnom decembarskom zasedanju lokalnog parlamenta, desetu sednicu Opštinskog veća opštine Lajkovac, poslednju pripremnu za predstojeću sednicu Skupštine zakazanu za 29. decembar, obeležio je Nacrt Odluke o budžetu za narednu godinu.

Ukupan budžet za narednu godinu je 916 miliona plus, prenete obaveze čime prelazi cifru od milijardu dinara.


Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković je u svom redovnom obraćanju novinarima neposredno nakon održane sednice, u svojoj izjavi najveću pažnju posvetio upravo opštinskom budžetu za narednu godinu, jer je i najbitnija tačka 10. sednice Opštinskog veća bio upravo Nacrt Odluke o budžetu opštine Lajkovac za 2021. godinu:


„ Budžet je znatno manji nego prethodne godine jer je 2019. godine Vlada Srbije donela uredbu kojom naknada za zaštitu životne sredine, odnosno „ekologija“, ne ide više direktno u budžet opština i gradova nego u Ministarstvo zaštite životne sredine. Zbog toga opština Lajkovac ima 130 miliona dinara manje nego ranijih godina, odnosno ukupan budžet za narednu godinu je 916 miliona plus prenete obaveze čime prelazimo cifru od milijardu dinara.


Od 916 miliona skoro polovina, odnosno 427 miliona, predstavlja klasičan okvir budžeta, a takođe velika stavka jesu sredstva koja dobijamo na osnovu rente, odnosno iskopavanja mineralnih sirovina na našoj teritoriji, od EPS-a (RB Kolubara) u iznosu od 297 miliona dinara i ona nisu promenjena. Jedino se „ekologija“ u odnosu na prethodne godine bitno smanjila i budžet za narednu godinu jeste 1,5 miliona dinara novih i oko 20 miliona prenetih sredstava.


Shodno tome planirali smo budžet za narednu godinu gde smo za prvu polovinu 2021. izdvojili nekoliko bitnih stvari za građane: 40 miliona za održavanje zatvorenog bazena, 18 miliona dinara (šest miliona od kazni za saobraćajne prekršaje) za ugradnju kamera na 14 značajnih saobraćajnica, na svim važnim ustanovama i dve kamere za praćenje brzine učesnika u saobraćaju na ulascima u Lajkovac iz pravca Lazarevca i Valjeva. Projekat će biti finansiran fazno u dve godine i sigurno ćemo time doprineti povećanju nivoa bezbednosti učesnika u saobraćaju i olakšati rad Policijske stanice. Od svih saobraćajnih prekršaja 30 posto ostaje u opštinskom budžetu tako da ćemo ovu investiciju otplatiti. Krupnija stavka koja će prvenstveno biti finansirana iz opštinskog budžeta je 12 miliona dinara za opremanje Srednje škole „17. septembar“, koja se polako privodi kraju. To su krupnije investicije u prvih šest meseci.


Takođe, značajna sredstva imamo po sporazumu sa EPS-om po osnovu preseljenja Malog Borka i Skobalja u iznosu od 220 miliona. Taj novac će, pre svega, biti opredeljen za nastavak izgradnje vodovodne mreže u Jabučju (Gornji kraj i Viš), kao i za izgradnju postrojenja za prečišćavanje pitke vode poput onog u centru Jabučja, za izgradnju moderne saobraćajnice koja će povezati bazen sa Ulicom vojvode Mišića čije je projektovanje u toku, uređenje dela Vojnog kruga koji će biti dodeljen stanovnicima iz Skobalja koji se opredele za taj deo Lajkovca, za završetak rekonstrukcije parterno uređenje konaka Brene Mihailović.


Dakle, biće značajnih radova u prvih šest meseci, ali očekujemo i znatan priliv novca u drugoj polovini godini pa da rebalansom opredelimo najveći deo novca za putnu infrastrukturu i da u saradnji sa „Putevima Srbije“ nastavimo tamo gde smo stali ove godine sa izgradnjom lokalnih i nekategorisanih puteva. U planu je i da rebalansom budžeta konačno izdvojimo sredstva za izgradnju Seoske kuće u Pepeljevcu.


Iako je budžet znatno smanjen u odnosu na prethodne godine, jako je bitno da sva socijalna davanja neće biti smanjena ni za procenat, kao i pomoć penzionerima, studentima, porodiljama. Što se tiče porodilja, opština Lajkovac se znatno izdvaja u odnosu na susedne opštine, gde bih istakao da za nezaposlena lica izdvajamo 120 hiljada po rođenju prvog deteta. Finansiramo i vantelesnu oplodnju, školski prevoz za osnovce i srednjoškolce, a potrudićemo se da rebalansom uvedemo i još jednu meru: besplatnu podelu udžbenika za sve đake prvake.


Komunalne i druge lokalne takse neće biti povećane u odnosu na prošlu godinu, iako su to opštine u okruženju uvećale od 5 do 20 procenata, samo će biti usklađene sa stopom inflacije u 2021. godini.


Iako je budžet smanjen, trudili smo se da bude razvojni i da novim nametima ne opteretimo građane naše opštine jer smo svi svesni kakva je godina iza nas. Nadam se da u 2021. nećemo imati ovakvih problema sa KOVIDOM-19 kako bismo u drugoj polovini godine nastavili da radimo kako smo i navikli.“

Related posts

Leave a Comment