OSKRNAVLJEN SPOMENIK KOLUBARSKIM RATNICIMA NA BRDU ČOVKA

Jedno ili više za sada još uvek nepoznatih lica oskrnavilo je tokom vikenda spomen obeležje učesnicima Kolubarske bitke na brdu Čovka u Ćelijama. Spomen obeležje je vandalski ispisano i krajnje neprimerenim sadržajima išarano, a u neposrednom okruženju vidljivi su tragovi razuzdanog boravka huligana. Slučaj je danas prijavljen lajkovačkoj policiji, a sutra će i formalno biti podneta prijava.


Javnost je zgrožena ovim događajem, a prvi su se oglasili lajkovački planinari, koji su bili inicijatori i realizatori ideje o postavljanju spomen obeležja i uređenja okolnog prostora.


“SRAMOTA, BRUKA! Nismo dostojni naših predaka. Planinarsko smučarsko društvo Ćira Lajkovac 2014. godine, na stotu godišnjicu od Kolubarske bitke, podiglo je ovaj spomenik uz odobrenje vlasnika parcele sada pokojnog Dula Obradovića iz Ćelija. Te godine je spomenik osveštan i bilo je prisutno preko 1 200 planinara iz cele Srbije i Republike Srpske. Ova staza se pohodi i van republičke akcije koju planinarsko društvo uspešno organizuje zadnjih šest godina. Nažalost, sve što nam se dešava nije ništa u poređenju sa nedostatkom morala, kulture. Nije ovo nešto što nećemo popraviti, kao i polomljene klupe, ali ostaje pitanje: znaju li počinioci koliko kostiju je još rasuto po Čovci i Vrače brdu junaka Kolubarske bitke i koliko je pohranjeno u spomen kostrurnici u crkvi Sv. Geogija u selu Ćelijama i u Lazarevcu. Ovo je neviđeni vandalizam i u toku sutrašnjeg dana biće podneta prijava Policijskoj stanici Lajkovac”, raguje Upravni odbor lajkovačkog PSD Ćira.


Ovaj događaj nikoga nije ostavio ravnodušnim i ljudi su u neverici da ovde postoji iko ko bi tako nešto mogao da učini. Nezapamćeni vandalizam dogodio se u mesecu obeležavanja 106. godišnjice Kolubarske bitke, jedne od najznačajnijih u Prvom svetskom ratu, koja se izučava na prestižnim vojnim akademijama i van granica Srbije.

Related posts

Leave a Comment