ZASEDALO OPŠTINSKO VEĆE

Većina od deset tačaka dnevnog reda devete po redu sednice Opštinskog veća opštine Lajkovac u ovom sazivu, bila je u znaku pripreme za završno ovogodišnje zasedanje lokalnog parlamenta. Sednica Skupštine opštine Lajkovac biće najverovatnije održana poslednje sedmice decembra.


Najvažnije tačke svakao su vezane za budžet i najavu Javne raprave o budžetu, koja će ubrzo uslediti. Program zdravstvene zaštite opštine Lajkovac ostaje na istom nivou i iznosiće 12 miliona dinara. Veće je dalo saglasnost na predloženo Rešenje o obrazovanju konkursne komisije za izbor načelnika Optinske uprave (sadašnji načelnik Opštinske uprave je u statusu vršioca dužnosti). Bilo je reči i o programima i planovima rada u narednoj godini Gradske biblioteke, Ustanove za sport i omladinu i programu Crvenog krsta Lajkovac.


U izjavi za medije, neposredno nakon sednice, predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković je rezimirajući najvažnije odluke između ostalog rekao:


“Na sednici se moglo čuti od direktorke Ustanove za sport i omladinu Lajkovac Dragane Jelenić, da se program rada neće značajno menjati u odnosu na ovu godinu. Njima će početkom naredne godine biti predat i zatvoren bazen. Do sada je bila praksa da svi korisnici Sportske hale u Lajkovcu ne plaćaju članarinu za korišćenje objekta. Ja sam lično stava da i ubuduće određene kategorije budu pošteđene plaćanja, ali moramo ići u drugom smeru, jer je budžet opštine Lajkovac iz godine u godinu sve manji, a rashodi su sve veći. Program zdravstvene zaštite opštine Lajkovac ostaje na istom nivou, dakle u iznosu od dvanaest miliona dinara. Žao mi je što nije uvrštena stavka sanacije ambulante u Jabučju. Mi smo opredelili ovaj novac Domu zdravlja Lajkovac. Oni kao i predhodnih godina ne potroše sve, uvek ostane milion ili dva miliona dinara od celog iznosa i smatram da je stavka ambulante trebala biti planirana, ali nažalost nismo imali na sednici predstavnika Doma zdravlja Lajkovac kako bi nam to izostavljanje obrazložio.”


Predsednik Živković se u svom obraćanju osvrnuo i na aktuelnu epidemiološku situaciju na području opštine Lajkovac i konstatovao da samo u decembru do sada ima oko 300 novozaraženih osoba, da je od početka pandemije 11 osoba preminulo i dodao: “Iako u odnosu na okolne opštine Lajkovac ima manje obolelih građana, svakako zabrinjava činjenica koja govori da se broj obolelih ne smanjuje. Mere koje su na snazi ostaju, pratimo situaciju i apelujemo na poštovanje svih mera koje je doneo Krizni štab Vlade Republike Srbije.”


Uprkos pandemiji, građani Lajkovca, posebno najmlađi, nisu uskraćeni za novogodišnju rasvetu, koja je upravo postavljena. Predsednik Živković je pojasnio, da je reč o ukrasima koje je lokalna samouprava pre tri godine iz sopstvenog budžeta nabavila i naglasio da će nove nabavke i raskošnije praznično ukrašavanje Lajkovca sačekati bolje vreme.


Novogodišnja rasveta i postavljeni ukrasi obradovali su Lajkovčane, koji su mahom pretpostavljali da će to usled ukupnih okolnosti izostati. I u ovom obimu i u ovim okolnostima, praznično izdanje Lajkovca deluje vrlo odmereno i otmeno, bez trunke kiča i nepotrebnog razmetanja, a pre svega na radost najmlađih.

Related posts

Leave a Comment