PAKETI POMOĆI ŽRTVAMA NASILJA

Otpočela je raspodela paketa pomoći, koje je Fondacija Ana i Vlade Divac donirala Udruženju žrtava nasilja Hajr. Raspodela je u toku u svim lokalnim kancelarijama Udruženja HAJR širom Srbije, udruženja koje je jedinstveno u Evropi upravo po tome što su njega osnovale žrtve nasilja lično.


Raspodela paketa žrtvama nasilja otpočela je i u Kancelariju u Lajkovcu, koja je otvorena među prvima u Srbiji. Žrtvama nasilja sa ovog područja biće raspodeljeno ukupno deset paketa, prehrambenih i higijenskih.


Koordinatorka za Lajkovac Aleksandra Pilipović je povodom akcije raspodele paketa za portal LAJKOVAC NA DLANU rekla:

” Otpočeli smo akciju podele paketa, koji su donacija Fondacije Ana i Vlade Divac. Imamo ih ukupno deset .Podelićemo ih žrtvama nasilja, kojima je pomoć najneophodnija . Paketi sadrže prehranu i higijenu. Prvog dana smo odneli pakete Vesni i Nikoli Napijalo , bratu i sestri koji žive sami u veoma lošim uslovima i žrtve su nasilja. Uvereni smo, da će pomoć stići u ruke onima kojima je i najpotrebnija. Molim ćlanove i prijatelje udruženja, medije i opštinu da proprate i podrže akciju.”


Nakon ove, slede i druge akcije Udruženja HAJR, kao i niz drugih aktivnosti, o kojima će biti reči u narednom periodu.


Iskustvo polugodišnjeg rada Kancelarije HAJR u Lajkovcu pokazalo je, da su žrtve nasilja često neodlučne i većina se, čak i više puta, vraća nasilniku, usled čega mahom gube i podršku svojih primarnih porodica i prijatelja. Takođe, okolnosti izazvane pandemijom korona virusa dodatno im otežavaju situaciju i slabe njihovu odlučnost da istraju.


S obzirom da je osnivanje Kancelarije Udruženja HAJR u Lajkovcu odjeknulo u okruženju, bilo je i poziva za pomoć i podršku od strane žrtava nasilja i izvan lajkovačke opstine. Naravno, sve žrtve nasilja koje su se obratile, dobile su pomoć i podršku udruženja, a obezbeđena im je i pravna pomoć od strane pravnog tima udruženja i advokata koji su na raspolaganju udruženju.


Udruženje HAJR je adekvatnim i u ovim okolnostima pandemije obeležilo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Između ostalog, 25. novembra, u želji da na simboličan način pruže podršku žrtvama nasilja, ispred Narodne skupštine u Beogradu, članovi i aktivisti Udruženja HAJR, uz poštovanje svih epidemioloških mera, pustili su narandžaste balone u vazduh.

A u nastavku je u toku kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, koja pored pored konkretne pomoći žrtvama nasilja ima za cilj, skretanje pažnje javnosti na žrtve nasilja i podizanje ukupne svesti o problemu nasilja nad ženama.

Related posts

Leave a Comment