NEMAČKA KOMPANIJA IGB AUTOMOTIVE OTVARA PROIZVODNI POGON U LAZAREVCU

Nemačka kompanije IGB Automotive, sa sedištem u Inđiji, najavila je danas otvaranje fabrike u Lazarevcu za proizvodnju delova za najpoznatnije automobilske brendove i kupila zemljište i hale za tu namenu uz Ibarsku magistralu u blizini jezera Očaga.


Investicija je vredna najmanje 2 miliona evra, a kompanija planira u Lazarevcu da zaposli u početku 150 radnika, sa tendencijom rasta do 500 zaposlenih.


Kada je nemačka kompanije IGB Automotive krajem septembra prošle godine organizovala Dane karijere u Lazarevcu i interesovanje nezaposlenih Lajkovčana bilo je veliko, kao i meštana okolnih opština, pa je ovo značajna vest za kompletan region.


Generalni menadžer kompanije IGB Dalibor Berić je rekao, da mu je izuzetno zadovoljstvo da može da objavi da se ta kompanija iz Inđije odlučila za novu investiciju kupovinom proizvodnih objekata na teritoriji opštine Lazarevac, saopšteno je. Danas kupljeni proizvodni objekti biće svakako prošireni u narednom periodu, najavljeno je.


Kompanija proizvodi grejače za automobilska sedišta, grejače za volane, senzore za sedišta, delove za elektroniku i kontrolne uređaje u vozilu. Kupci su BMW, grupacija Daimler, cela grupacija Volkswagen – Audi, Volkswagen, Škoda, Porsche, cela grupacija koja je vezana za Renault, kao i određeni japanski proizvođači automobila. Proizvodnja se neće razlikovati u Lazarevcu od one u Inđiji, i poštovaće se svi svetski standardi automobilske industrije, koje inače traži i matična kompanija IGB iz Nemačke. Inače, ova nemačka kompanije ima i proizvodne pogone i razvojne centre u Češkoj, Nemačkoj, Kanadi, SAD, Meksiku, Kini i Vijetnamu.


“Ponosni smo što je IGB Automotive iz Srbije jedna od najboljih kompanija u celoj grupaciji,” rekao je Berić i istakao da će zaposleni biti zadovoljni uslovima rada i zaradama. Dodaje da imaju veliku pomoć Vlade Srbije, Privredne komore Srbije, kao i opštine Lazarevac i predsednika opštine Bojana Stevića, zbog čega su se i odlučili za otvaranje novog pogona u Lazarevcu.


Predsednik opštine Lazarevac Bojan Stević poželeo je dobrodošlicu stranom investitoru i istakao da se IGB odlučio da u Lazarevcu otvori dodatne pogone i zaposli nove ljude. Istakao je i da Lazarevac ima strateški veoma dobru poziciju, zbog blizine Beograda i autoputa “Miloš Veliki”. Stević navodi da će Lazarevac uskoro dobiti pristupnu saobraćajnicu “Milošu Velikom”, kao i da će se graditi i autoput “Vožd Karađorđe” koji će prolaziti kroz teritoriju opštine Lazarevac u dužini od 35 kilometara, a biće veza sa autoputem Beograd – Niš. Stević je istakao, da će za opštinu Lazarevac biti značajno što će se zaposliti novi ljudi i što će opština imati zbog toga dodatni priliv sredstava u budžet i pozvao je građane da konkurišu za posao kada IGB objavi poziv.

Related posts

Leave a Comment