DANAS 17 NOVIH SLUČAJEVA , 97 UKUPNO

Potvrđeno je 17 novih slučajeva zaražavanja korona virusom, čime je ukupan broj novozaraženih u trećem talasu u lajkovačkoj opštini sada 97 osoba.


Od 17 novih slučajeva, 9 osoba ima pozitivan PCR test, dok je 8 osoba pozitivno na brzom antigen korona testu, koji se radi u Domu zdravlja i koji pokazuje rezultate nakon pola sata. Brzi test, koji je puzdan čak 97%, rade isključivo oni pacijenti koji se u Kovid ambulantu jave sa izraženim simptomima zaražavanja i u čijim porodicama već ima slučajeva zaražavanja.


Od 97 obolelih u trećem talasu, do sada je izlečeno 25 osoba, jedan pacijent je na bolničkom lečenju i 71 osoba je u izolaciji.


Među 17 novopozitivnih, svi slučajevi su iz kategorije porodičnog zaražavanja, koje je ovde opšta karakteristika trećeg talasa. Slučajevi porodičnog zaražavanja kulminirali su poslednjih dana, a ključni razlog bi svakako mogla biti sezona slava. Dok jedni slavu obeležavaju isključivo u krugu porodice, kako je i preporučeno, veliki broj porodica ponaša se kao da nema visokog epidemiološkog rizika i ne poštuje preporuke i mere u borbi protiv COVID – 19 i okuplja veliki broj gostiju.


Uz poštovanje svih epidemioloških mera, uz nove mere Vlade, neophodno je da svako pokaže najviši nivo odgovornosti i doprinese očuvanju svog zdravlja i poboljšanju opšte epidemiološke slike, apeluju nadležni.

Related posts

Leave a Comment