MITROVDAN – SLAVA CRKVE LAJKOVAČKE

Srpska pravoslavna crkva i vernici u nedelju 8. novembra slave Dan Svetog Dimitrija, koji je u narodu poznatiji kao Mitrovdan. Mitrovdan je hramovna slava crkve Svetog Velikomučenika Dimitrija u Lajkovcu.


Crkva u Lajkovcu, u arhijerejskom namesništvu tamnavskom i Eparhiji valjevskoj, proslavlja svog nebeskog zaštitinika Svetom Liturgijom koja se na dan praznika, u nedelju 8. novembra, služi od 8 sati, potvrdio je za portal LAJKOVAC NA DLANU protojerej – stavrofor Tomislav Cvetinović, starešina svetinje koja će ove godine, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, skromno obeležiti svoj dan. Nakon Svete Liturgije, uslediće osvećenje slavskog žita i rezanje slavskog kolača.

Hramovna slava biće obeležena uz poštovanje svih mera i preporuka koje su na snazi, vezano za pandemiju koronavirusa, pa će ove godine izostati tradicionalno masovna slavska litija i svečana slavska trpeza u parohijskom domu, kojima su ranijih godina prisustvovali brojni gosti i parohijani.


Starešinstvo crkve u Lajkovcu nastoji da svake godine nešto uradi i prinovi na samoj crkvi ili u porti, a ove godine je to sobrašica, podsetio je na navečerje slave Tomislav Cvetinović, starešina crkve lajkovačke:

” Zahvaljujući podršci lokalne samouprave, u porti crkve Sv. Velikomučenika Dimitrija u Lajkovcu sredinom leta postavljena je sobrašica, čime je realizovana ideja koja je potekla još pre oko pet godina. Realizovane su u međuvremenu i neke druge ideje, koje su ovom slučaju bile prioritetnije i takođe od značaja za život crkve i potrebe parohijana. Sobrašice su se kroz istoriju u Srbiji intenzivno gradile, posebno od XIX veka, u neposrednoj blizini crkve ili manastira, a služile su za okupljanje naroda u vreme raznoraznih svetkovina, sabora ili crkvenih praznika. Proći će i ovo doba korone i narod će se ponovo masovnije sabirati ovde, ove godine je ovako.”

Pravoslavni praznik posvećen Dimitriju Solunskom, važi za jednu od najvećih slava u Srbiji i za njega se vezuje veliki broj narodnih običaja i verovanja. Iznenađujuće, ali Mitrovdan je krsna slava svega desetak porodica u parohiji lajkovačkoj.

Related posts

Leave a Comment