KAD STAROST ZAKUCA, SAMOĆA JE TEŠKA

Staračka domaćinstva bremenita su problemina, posebno kada je reč o onima koji žive na selu. Jedan bračni par iz bliže okoline Lajkovca odlučio je da potraži porodicu koja će sa njima živeti i brinuti se o njima, a za uzvrat bi im ostavili svoju imovinu. To vide kao jedino i najoptimalnije rešenje. Želja im je da to bude porodica sa decom.


U braku su blizu pola veka. Ona ima 65, on 69 godina. Oboje su narušenog zdravlja. Dece nemaju, a sticajem raznih životnih okolnosti ni nikoga od familije ko bi ih u starosti gledao. Uprkos godinama, rade koliko mogu i trude se da održavaju domaćinstvo.Kažu, sada imaju bar jedno drugo. Dodaju i da su svesni da ne mogu oboje otići u jednom danu, pa će ono drugo ostati samo, bespomoćno i nezaštićeno.


“Imamo solidne stambene objekte. Ima uslova da žive i odvojeno. Mogu i da dograđuju, da sređuju kako im je volja. Samo deda ima poljoprivrednu penziju, pa bi bilo dobro da ta porodica ima primanja, da je na neki način materijalno obezbeđena. Ja sam radila, ali penziju nisam ostvarila. Firma koja je propala, nije mi uplatila deset godina radnog staža. Imamo i auto, koji nema ko da vozi. Dedi stalno lekove kupujemo, uvek negde treba otići, a mi smo sve nemočniji. Lajkovac je blizu, ali šta vredi, mi sve stariji i bez tuđe pomoći sve manje možemo. Zato bi bilo dobro da, bar jedno iz te porodice koja bi nas gledala ima vozačku dozvolu. Pored stambenih objekata, imamo i sve potrebne prateće ekonomske objekte i obradivu zemlju. Sve bi to njima ostalo. Imali smo i traktor i neke još poljoprivredne mašine. Zbog dedine bolesti to je stajalo 15 godina i dali smo sve na otpad. Nije imao ko da radi sa mehanizacijom. Sve se to da zanoviti, ako ima ko da radi. Selo je lepo. Sve ima. U Lajkovcu si kolima za deset minuta. Može ovde lepo da se živi,” pojašnjava žena situaciju u kojoj su se našli i šta očekuje od porodice koja bi se toga prihvatila.


Oboje primećuju, da se narod otuđio, pa i rodbina , da slabo ko kome vrata otvara i da se sve svodi na kontakte telefonom, da svi negde žure i imaju neke važne obaveze. Kažu i da je nekada ovde bila puna kuća naroda i da im je želja da ponovo bude tako, jer kad starost zakuca samoća je teška.


Bračni par sa decom, koji bi bio voljan da živi sa njima i o njima brine, može se javiti na broj 065/ 58 – 32 – 469.
Oboje se iskreno nadaju, da će uspeti u svojoj nameri i da će time olakšati i ulepšati svoju starost, a ujedno i zbrinuti porodicu sa decom koja ih bude gledala.

Related posts

Leave a Comment