START INKLUZIVNOG CENTRA

Maratonska trka je završena, a zapravo pravi maraton tek počinje. Udruženje BaziMili Lajkovac, formalno osnovano krajem prošlog leta, za period od tek nešto duži od godinu dana, ostvarilo je značajne rezultate u radu i napravilo ozbiljne i vidne pomake u aktivnostima usmerenim na pomoć deci sa autizmom, deci sa invaliditetom i svoj deci sa teškoćama u razvoju.


Nakon nedavnog zvaničnog potpisivanje ugovora udruženja sa donatorom, stekli su se konačno i svi neophodni uslovi za početak realizacije projekta Inkluzivnog centra u Lajkovcu Podrška detetu i porodici.


Naime, Udruženje BaziMili Lajkovac pokreće Inkluzivni centar Podrška detetu i porodici, u okviru programa koji podržava Švajcarska agencija za razvoj i saradnju SDC, a sprovode HELVETAS Swiss Intercooperation i Građanske Inicijative. U okviru Inkluzivnog centra, deci će biti omogućen: svakodnevni boravak u prostorijama udruženja uz različite slobodne aktivnosti, individualni tretmani sa logopedom, inkluzivne radionice (govorno jezičke, motoričke, likovno kreativne, socijalne…).


Vidno zadovoljna, predsednica Udruženja BaziMili najavljuje početak rada Inkluzivnog centra u Lajkovcu i u ime udruženja poziva decu i roditelje da se priključe


“E pa, dragi sugrađani, nakon puno uložene ljubavi, rada i posvećenosti, napokon smo stigli do trenutka kada možemo da vas obavestimo da počinje sa radom naš inkluzivni kutak! Pozivamo vas da postanete deo naše priče, da zajedno stvorimo malu oazu koja će biti mesto rada, susreta, rasta i razvoja za svu našu decu!

U inkluzivnom centru će biti:

  1. SVAKODNEVNI BORAVAK – decu ce čuvati, maziti i paziti Aleksandra Negić, socijalni radnik;
  2. INDIVIDUALNI TRETMAN – prilagođen potrebama deteta. Sa decom će savladavati prepreke i osvajati nove veštine Ana Mikic, logoped;
  3. EDUKATIVNO KREATIVNE RADIONICE – (maštaonice, družionice, srećaonice) usmerene na osamostavljivanje i otkrivanje potencijala svakog deteta, odrzavaće se jednom mesečno.

    Ono što je važno za roditelje, otvaramo mogućnost da se povežemo, podržimo, rasteretimo… Dođite, da zajedno ispunimo toplinom i smehom jednolične “kovid dane”! Dobrodošli ste!”

    Udruženje BaziMili Lajkovac će u narednih šest meseci realizovati projekat Inkluzivnog centra u svojim prostorijama, čime će bitno olakšati i doprineti kvalitetu života dece sa autizmom i drugim vidovima atipičnog razvoja. Deca će imati na raspolaganju mogućnost da kvalitetno, osmišljeno i uz stručnu pomoć provode vreme u Inkluzivnom centru, što je dragoceno i za decu i za njiihove porodice.

    Projekat je dobio podršku Vlade Švajcarske “Zajedno za aktivno građansko drustvo – ACT”, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske Inicijative.

    Projekat “Zajedno za aktivno građansko drustvo – ACT” osmisljen je kao podrska organizacijama civilnog drustva. Donator projekta je Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), a implementacionici partneri su HELVETAS Swiss Intercooperation i Gradjanske inicijative iz Beograda.

    Udruzenje “Bazi Mili” iz Lajkovca, u okviru ovog projekta, pokreće Inkluzivni centar “Podrška detetu i porodici”. Ideja je nastala kao odgovor na situaciju prouzrokovanu covidom 19, a cilj je da se prvenstveno pomogne deci sa teškoćama u razvoju i njihovim porodicama, kao i svoj ostaloj deci i porodicama koji su se nasli u izazovnim situacijama usled pandemije.

    Za sve dodatne informacije, zainteresovani se mogu javini na adresu: udruzenjebazimili@gmail.com, a takođe mogu posetiti i Fb stranicu udruženja, klikom na link koji sledi: https://www.facebook.com/groups/526147198149767

Da podsetimo: među 6 OGD i neformalnih grupa građana koje će biti korisnice grantova za jačanje lokalnih zajednica je Udruženje BaziMili Lajkovac, koje se nakon završetka tri kruga procesa selekcije u konkurenciji 65 učesnika u okviru Poziva za podnošenje predloga projekta za jačanje lokalnih zajednica izborilo da bude na spisku od svega šest organizacija građanskog drustva i neformalnih grupa građana čiji predlozi projekata će biti podržani u okviru ACT projekta. Poziv je bio namenjen OGD i neformalnim grupama građana, koje će uz aktivnu podršku i učešće građana kreirati inicijative i akcije usmerene na rešavanje nekog problema od javnog interesa u svojim lokalnim zajednicama. Osim finansijske podrške u maksimalnom iznosu od 350.000 dinara za sprovođenje aktivnosti u lokalnim zajednicama, podržane OGD i neformalne grupe postaće korisnice i posebno dizajniranog i prilagođenog programa razvoja kapaciteta i unapređenja veština i znanja da aktivno podstaknu angažovanje građana i artikulišu njihove interese u zajednici. Poziv za podnošenje predloga projekata za jačanje lokalnih zajednica objavljen je 19. juna 2020. godine, a do 20. jula za ovaj vid podrške prijavilo se 65 organizacija i neformalnih grupa građana. Tokom dva meseca, aplikanti su prošli terensku evaluaciju, temeljnu procenu interne komisije ACT tima, kaoi validaciju donatora – Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

Related posts

Leave a Comment