NEOBIČNI HODOČASNICI U LAJKOVCU

Malobrojni Lajkovčani, koji su jutros ranom zorom krenuli na posao u okolna mesta, bili su zatečeni prizorom na trotoaru glavne ulice. Četvoročlana grupa, na čelu sa osobom u mantiji i upaljeninin kandilom, ikononom Bogorodice ukrašenom cvećem i krstom, primećena je prvo kod “pepeljevačke rampe”, odakle je nastavila ka centu Lajkovca. Grupa, koju su po kazivanju očevidaca činila tri muškarca i jedna žena, “činodejstvovala” je u ranu zoru šetajući trotoarom glavne ulice u Lajkovcu.


Devojka, koja je jutros oko pola pet kolima krenula na posao kaže, da je bila na smrt preplašena i da nije mogla da veruje svojim očima.


Na službena pitanja policije, a i znatiželjnika, odgovorili su da su hodočasnici, koji upravo dolaze sa područja Mionice, da su prethodno bili na području Lazarevca, da će u Lajkovcu prenoćiti, a potom sutra nastaviti put prema Ubu.


Tokom dana, pokušali su da pronađu prenoćište u Lajkovcu. Starešini hrama lajkovačkog nisu se obraćali, ali su pokušali da prenoćište obezbede u osnovnoj školi u Lajkovcu, u nekoj od učionica, u čemu nisu uspeli. Čudno je bilo, da hodočasnici nisu prenoćište zatražili u nekom od okolnih manastira. U međuvremenu, slična grupa, ali osmočlana, viđena je danas oko 14 časova u Valjevskoj Loznici, kako pešice na identičan način ide u pravcu Lajkovca. U njihovoj pratnji je bio i kombi. Na kraju dana, hodočasnici su konačište pronašli na livadi pored stadiona FK Železničar.


Odlazak na hodočašće san je svakog verujućeg pravoslavnog vernika i događaj od posebnog značaja. Vernici posebnu pažnju poklanjaju pokloničkim putovanjima i hodočasnicima, ali ovde je očigledno da po sredi nešto neobično.


Očekivano, ljudi su imali brojne verzije objašnjenja pojave neobičnih hodočasnika, a mahom su bili uvereni da je reč o nekom sektaškom činu, da bi se na kraju klupko odmotalo i došlo do saznanja da je reč o arhimandritu dr Nikodimu Bogosavljeviću, doktoru bogoslovskih nauka, koji je u prekidu opštenja s patrijarhom i episkopima, i njegovim sledbenicima.


Po tadašnjoj odluci arhimandrita Nikodima da otkaže poslušnost i objavi prekid pominjanja i opštenja sa nadležnim Episkopom, kao i zbog njegovog odlaska u drugu pomesnu crkvu, u Rusiju, bez blagoslova nadležnog Episkopa, Episkop valjevski je pre dve godine kao predsednik Crkvenog suda Eparhije valjevske, odmah po saznanju o ovom postupku, arhimandrita Nikodima Bogosavljevića, sabrata manastira Ribnica i klirika Eparhije valjevske, stavio pod zabranu sveštenodejstva i predao ga u nadležnost Crkvenom sudu Eparhije valjevske.


Arhimandrit dr Nikodim Bogosavljević je naime 9. jula 2018. godine objavio prekid pominjanja i opštenja sa svojim episkopom, sada već počivšim G. Milutinom i Patrijarhom G. Irinejom, zbog kako je naveo njihove propovedi i širenja jeresi ekumenizma, sergijanizma i neoobnovljenstva. Javnosti je Bogosavljević poznat i po pisanjima i nastupima o stanju u SPC, posebno u godini jubileja 800 godina sticanja autokefalnosti.


Arhimandrit dr Nikodim Bogosavljević je za neke najautentičniji predstavnik antimodernističkog krila u srpskoj teologiji danas.


Mitropolit crnogorsko-primorski, upravo počivši Amfilohije razrešio je svojevremeno i to 2011. godine dužnosti igumana manastira Dajbabe Nikodima Bogosavljevića, nakon nepromišljenog i netačnog iskaza o nacionalnom izjašnjavanju naroda u Crnoj Gori na tada predstojećem popisu stanovništva.


Nikodima Bogosavljevića bio je svojevremeno i ne tako davno ugledni iguman manastira Ribnica kod Mionice, Eparhija valjevska, uz predano pastirsko i misionarsko delo i važio je za monaha sa velikim duhovno-podvižničkim iskustvom.


Kada je 218. godine medijima stiglo Saopštenje iz kancelarije Crkvenog suda Eparhije valjevske, u njemu je između ostalog stajalo: “Saopštenje izdajemo sa ciljem da umirimo verni narod koji sa klirom i jeste Crkva, i koga boli svaki pokušaj rušenja i cepanja Nje, jedinog i istinitog Tela Hristovog, jedine uzdanice i sigurnog pristaništa kroz vekove i do kraja vremena.”


Hodočasnik je osoba koja ide na religijsko hodočašće. To je obično poseta mestu od nekog religijskog značaja. Na primer hrišćani i Jevreji posećuju Jerusalim, a muslimani Meku. Mesta na koja Budisti hodočaste su Kapilavastu i Gaja. Dr Nikodim Bogosavljević i njegovi sledbenici su danas hodočastili Lajkovac i prilično zbunili Lajkovčane.

Related posts

Leave a Comment