ODRŽANA TRADICIONALNA SMOTRA FOLKLORA “KOLUBARSKI VEZ”


Tradicionalna smotra folklora “Kolubarski vez”, čiji je domaćin KC “Hadzi Ruvim” Lajkovac, a koju organizuje folklorni ansambl lajkovačkog Kulturnog centra, shodno okolnostima okupila je ipak sinoć manji broj učesnika nego ranijih godina.


Uz sve nephodne mere, pored domaćina, kao počasni gosti nastupili su članovi KUD “Diša Đurđević” iz Vreoca, a veče su svojom pesmom ulepšali članovi etno grupe iz Valjeva i talentovana lajkovčanka Anđela Milosavljević, tako da je publici priređen kompletan doživljaj.


Potpuno na visini zadatka, voditelj programa bio je član literarne i besedničke sekcije lajkovačke SŠ “17. septembar” talentovani Mateja Petronijević.


Tradicionalna smotra folklora “Kolubarski vez”, čiji je domaćin KC “Hadzi Ruvim” Lajkovac, a koju organizuje folklorni ansambl lajkovačkog Kulturnog centra, započelo je “Bugarkom” u izvođenju prvog ansambla Kulturnog centra „Hadži Ruvim“, a potom je “Igre iz Srbije” izveo dečiji ansambl. Igre iz Leskovca zaigrali su gosti iz Vreoca, KUD “Diša Đurđević”, a nakon toga prvi folklorni ansambl KC “Hadži Ruvim” izveo je poznatu koreografiju “Gornji visok”. Poseban doživljaj bio je nastup vernih čuvara našeg muzičkog etosa, članova etno grupe iz Valjeva u sastavu Mila Ristović, Ivana Stojanović, Teodora Jović, Milena Urošević i Ivan Pavlović. Priređena su još dva muzička specijaliteta sa juga Srbije, i to “Leskovac” u izvođenju dečijeg ansambla KC “Hadži Ruvim”, a potom “Igre iz okoline Niša” u izvođenju KUD “Diša Đurđević” iz Vreoca. Splet etno melosa u izvođenju gostiju iz Valjeva i mlade, telentovane lajkovčanke Anđele Milosavljević, potpuno su zagrejali srca publike.


Članovima KUD “Diša Đurđević” iz Vreoca, koji su u ovim složenim okolnostima bili gosti manifestacije, organizator je uručio zahvalicu iprigodne poklone.


Folklorni ansambl Kulturnog centra “Hadži Ruvim” je uz koreografa Jelenu Popović, nastupio u punom sjaju, a za sam kraj druženja prvi ansambl KC “Hadži Ruvim” odigrao je igre iz Makedonije.


Nakon realizovanog programa, direktorka Kulturnog centra “Hadži Ruvim” Lajkovac Snežana Škorić je za portal LAJKOVAC NA DLANU rekla:


“Naš narod se uvek igrom i pesmom borio protiv nedaća koje su nas zadesile tokom istorije. Tako je i danas kada nas napada nevidljivi neprijatelj koji ugrožava ne samo naše zdravlje, već i kulturu, tradiciju i običaje. Zato mi je posebno zadovoljstvo što smo večeras uspeli da organizujemo tradicionalnu manifestaciju “Kolubarski vez”, jer kroz ovakve programe čuvamo narodni identitet, jačamo kolektivnu svest i individalnu snagu, kako bi iz ove bitke, u kojoj su svi učesnici na istoj strani, izašli još jači. Uz poštovanje svih epidemioloških mera, večeras smo našoj publici omogućili da uživaju u lepoti, mladosti i nasleđu koje smo dobili od predaka.


Zbog aktuelne situacije u zemlji malo smo promenili koncepciju programa, uz novine koje su se, nadam se, dopale našoj vernoj publici, ali smo manji broj igrača ovoga puta nadomestili pevačkom etno grupom iz Valjeva u sastavu Mila Ristović, Ivana Stojanović, Teodora Jović, Milena Urošević, Ivan Pavlović, kao i solo nastupom naše mlade talentovane lajkovčanke Anđele Milosavljević. Za muzički deo programa bio je zadužen orkestar Zorana Markovića iz Ćelija i gostujući orkestar koji je pratio KUD iz Vreoca. Posebnu zahvalnost dugujemo našoj deci, članovima folklornog ansambla KC “Hadži Ruvim” na godinama uspešnog i posvećenog rada, na čelu sa koreografom Jelenom Popović, koji su nas večeras obradovali i premijernim izvođenjem koreografije “Makedonka”. Nadam se da će nam epidemiološka situacija omogućiti da do kraja godine realizujemo još jedan tradicionalni koncert ovog tipa, a u pitanju je godišnji koncert našeg folklornog ansambla.”


Related posts

Leave a Comment