I LAJKOVČANI ČEKAJU NOVE DOZE VAKCINA PROTIV SEZONSKOG GRIPA

U lajkovačkom Domu zdravlja više nema vakcina protiv sezonskog gripa, a kada budu isporučene nove količine, građani će blagovremeno biti obavešteni o nastavku imunizacije protiv sezonskog gripa. Apeluje se na građane, da isključivo zbog vakcinacije ne dolaze u Dom zdravlja, imajući posebno u vidu i epidemiološku situaciju.

Dom zdravlja Lajkovac je ove godine dobio 450 doza, 50 više nego prošle godine, koje su ravnomerno raspoređene na potrebe Doma zdravlja u Lajkovcu i potrebe seoskih ambulanti, ali je vladalo izuzetno veliko interesovanje za imunizaciju, tako da je za kratko vreme utrošena kompletna raspoloživa količina.

Pored 450 vakcina Influvac tetra proizvođača Abbot biologicals BV, takozvanih “holandskih”, lajkovačkom Domu zdravlja je od trebovanih 200 do sada isporučeno i 50 “Torlakovih” vakcina protiv sezonskog gripa, koje su takođe potrošene i očekuje se sukcesivno isporuka novih količina. “Torlakove vakcine protiv gripa mogu primiti pacijenti starosti od 18 do 65 godina.”

I ove godine obezbeđena je četvorovalentna vakcina, koja obuhvata dva tipa virusa A i dva tipa virusa B. Prema preporuci Instituta „Batut“, vakcina je najsigurniji i najbezbedniji vid individualne i kolektivne zaštite protiv gripa.

Što se tiče trenda zainteresovanosti Lajkovčana za vakcinaciju protiv sezonskog gripa, on je u osnovi na nekom standardnom nivou. Osim starijih od 65 godina i hroničnih bolesnika, primetno veće interesovanje za vakcinaciju protiv sezonskog gripa bilo je kod radno aktivne populacije, odnosno populacije srednjih godina.

Preporučuje se da sve rizične grupe građana prime vakcinu protiv sezonskog gripa, prvenstveno stariji od 65 godina i hronični bolesnici (kao što su pacijenti sa kardiovaskularnim bolestima, sa oboljenjima respiratornog sistema, dijabetičari…). Za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a stvara se imunitet za narednih šest do 12 meseci. Vakcinu ne mogu primiti osobe osetljive na kokošje meso, perje i jaja, kao i osobe koje imaju respiratornu infekciju i temperaturu, dok ne ozdrave.

Zavodu za javno zdravlje Valjevo isporučeno je 7760 vakcina protiv sezonskog gripa za potrebe zdravstvenih ustanova Kolubarskog okruga.

Posebna pažnja ove godine pridaje se upravo imunizaciji protiv gripa. interesovanje za imunizaciju protiv gripa svake godine raste, a ove godine pogotovo zbog aktuelne pandemije korona virusa.

Related posts