ZBIRKA AFORIZAMA VIDOSAVA ŠULUBURIĆA

 

Upravo je izašla iz štampe prva Zbirka aforizama Vidosava Šuluburića iz Lajkovca. Autor je po obrazovanju dipl. ing. poljoprivrede, zaposlen je u Oštinskoj upravi, a po vokaciji je izgleda literata sa izraženom željom da popravi svet u kome živimo. Još se boja na koricama knjige nije čestito ni osušila, a mi smo zamolili autora da za portal LAJKOVAC NA DLANU ispriča kako su aforizmi nastajali i kako je došlo do toga da budu objavljeni:

“Zbirka je izdata na nagovor i uz podršku mojih najbližih – ćerke Ane, zeta Ilije i supruge – mog Cileta.
Oduvek sam voleo da čitam, divio sam se velikim delima srpskih satiričara, Nušića, Domanovića… Divio se hrabrosti uredništva ,,Ježa” i, naravno, najvećeg aforističara srpskog, Duška Radovića. To me je navelo da i ja počnem da beležim događaje kroz aforizme, koji imaju poučni, savetodavni karakter, a nekada su to i satirični, ostrašćeni komentari u vezi sa dnevnim zbivanjima u političkom i društvenom životu. Cilj mojih komentara jeste da se shvati suština života, da uvidimo da ne živimo sami i da pored nas ima i neko drugi; da postanemo svesni da smo deo društvenog bića koje trpi sve nedaće proizvedene od strane raznih grupacija, bile one u obliku političkih ili nekih drugih centara. Ta nedostajuća empatija društva navela me je da stanem u zaštitu slojeva koji pomoći nemaju, diskretno, ali snažno. Možda će moji komentari u Zbirci delovati pozitivno na ljude koji odlučuju o nama, što je i moj cilj – da doprinesem i ukažem, putem komentara, na nepravdu koja se može ispraviti. Trudim se da u svojim, ponekad emotivnim, komentarima ne uvredim nekoga i ne dozvoljavam da neko preko njih izaziva nove sukobe u društvu, koje je već puno antagonizama. Svaki ozbiljan čovek treba da ima cilj da mlade uputi ka nekom boljem vremenu, uz poštovanje tradicionalizma i s ljubavlju prema svojoj zemlji.

Važno mesto u mojim aforizmima zauzima mesto seljaka, tog sužnja koji je nezaštićen, kako od neba, tako i od ostalih činilaca, a naročito političkog odlučivanja. Nadam se da će čitaoci pozitivno shvatiti cilj i smisao mojih aforizama i da će izostati ružna reč ljudi ne tako dobrih namera. Živeli, živela Srbija, nastavljamo!”

Nakon aforizama sa lajkovačke pruge, očigledno je da će čitaoci imati i nove prilike da se druže sa literarnim stvaralaštvom Vidosava Šuluburića.

Predgovor za prvu Zbirku aforizama Vidosava Šuluburića napisala je dr Slavica Marković, profesor lajkovačke SŠ “17. septembar”.

A evo, ilustrativno i nekoliko aforizama iz upravo objavljene Zbirke aforizama Vidosava Šuluburića:

Ako kojim slučajem izgubite dušu nemojte se sekirati, budite sigurni da ste dobili novac!

Radujemo se godišnjim odmorima, idemo na letovanja, radost traje sve dok neshvatimo da smo se vratili.

Preporod naše zemlje predugo traje, a život prekratko, da je duži život preporod bi bio kraći !

Država nam je na razne načine iznudila novac, kako građani da obeleže novčanice da bi uhvatili iznuđivača?

Ptice selice se pripremaju na dug put ka jugu, Srpska deca nakon dobijenih diploma na državnim fakultetima sele se uglanom na zapad .

Svi natpisi u Srbiji su na engleskom ili su latinični, u Tršiću je ovih dana održan Vukov sabor koji izgleda kao ,,Nojeva barka“!

Najbolji način da se zaborave predhodne neprijatnosti je da vam isti učine novu neprijatnost!

Naši penzioneri svoju penziju dele na dva dela, prvi deo na račune, a drugi na unuke!

Svetsko globalno zaoštravanje neće zaobići ni Srbiju, da bi smirili velike sile nudićemo im još jeftiniju radnu snagu, atraktivne placeve, kadrove…!

Related posts