PROGRAM DEČIJE NEDELJE LAJKOVAČKIH OSNOVACA

 

PROGRAM
AKTIVNOSTI ZA VREME TRAJANJA DEČIJE NEDELJE
OD 5. DO 11. OKTOBRA 2020. GODINE U OŠ “MILE DUBLJEVIĆ” LAJKOVAC

Dečija nedelja se ove godine organizuje u znaku Godine solidarnosti i saradnje koju je proglasila Vlada Republike Srbije, u cilju podizanja svesti o važnosti kontinuiranog angažovanja na unapređenju solidarnosti i saradnje građana Republike Srbije.

Ovogodišnja Dečija nedelja održaće se pod sloganom, čija inspiracija su stihovi iz pesme Dobar drug našeg velikog pesnika, Jovana Jovanovića Zmaja:

PODELJENA SREĆA, DVA PUTA JE VEĆA!

U periodu trajanja Dečije nedelje, značajna pažnja biće posvećena deci kojoj je najviše potrebna solidarnost: deci sa smetnjama u razvoju i deci sa invaliditetom, deci sa Kosova i Metohije i iz dijaspore, deci bez roditelja, deci romskih i nacionalnih manjina, bolesnoj deci…

I ove godine Program je koncipiran da odgovori tradicionalnim ciljevima Dečije nedelje koji se odnose na:
skretanje pažnje najšire javnosti na prava i potrebe dece;

ukazivanje na odgovornost koju porodica, škola, država i njene institucije imaju u zaštiti dece i ostvarivanju njihovih prava;
prezentaciju do sada postignutih rezultata;
ukazivanje na primere dobre prakse i probleme u ostvarivanju prava dece;
podsticanje intersektorske saradnje u stvaranju uslova za poštovanje prava i optimalni razvoj deteta;
promociju aktivnog učešća dece u donošenju odluka koje se njih tiču;
pokretanje inicijativa i novih akcija koje doprinose poboljšanju položaja dece u Republici Srbiji i ostvarivanju njihovih prava.

Međutim, ove godine Dečija nedelja se odvija u novim, do sada nepoznatim uslovima, nastalim usled zarazne bolesti COVID-19.

Epidemiološka situacija nastala usled ove zarazne bolesti pokazala je koliko je važna efikasna, odgovorna i pravovremena reakcija države u vanrednim okolnostima.

Opšta solidarnost i saradnja svih državnih organa, stručnih, humanitarnih i strukovnih organizacija i udruženja i drugih aktera, kao i građana u celini, daje uspešan rezultat u prevazilaženju krize, a briga o najranjivijim grupama stanovništva čini temelj društvene solidarnosti.

 

PROGRAM:

1. OTVARANJE DEČIJE NEDELJE

Ponedeljak, 5. oktobar 2020.godine:

Različiti vidovi javne i medijske promocije Dečije nedelje, vizuelnog identiteta, programi i aktivnosti koji podržavaju centralnu temu.

POSETA PREDSEDNIKA OPŠTINE ŠKOLI I UČENICIMA PRVOG RAZREDA I PUŠTANJE BALONA SA DEČJIM ŽELJAMA.

Otvaranje će biti sprovedeno uz poštovanje epidemioloških mera i preporuka.

 

2. DECA I SPORT

Utorak, 6. oktobar 2020. godine:

Značaj sporta ogleda se ne samo u razvoju fizičke, već i intelektualne sposobnosti i zdravlja deteta. Kako bi stvorili zdrave životne navike, deci je potrebno na adekvatan i zanimljiv način približiti značaj sporta i fizičke aktivnosti za njihovo pravilno odrastanje.

Svoje iskustvo i pozitivne primere deci najbolje se preneti naši uspešni sportisti.

Kroz upoznavanje i druženje sa najuspešnijim srpskim sportistima Opštine Lajkovac, deca će naučiti važne lekcije o sportu, zdravlju, kreativnosti i timskom duhu.

Biće održana i “Trka za srećnije detinjstvo” , koja se tradicionalno organizuje u saradnji sa Crvenim krstom. Prikupljena sredstva idu u humanitarne svrhe.

U popodnevnim časovima na sportskim terenima škole biće održan humanitarni turnir u cilju prikupljanja pomoći za Lanu.

 

3. DECA I ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Sreda, 7. oktobar 2020. godine:

Kako se celokupno čovečanstvo proteklih decenija suočava sa problemom sve veće ugroženosti životne sredine, potrebno je da se kao društvo uspešnije nosimo sa tim. Od najranijeg detinjstva neophodno je ukazivanje na važnost zaštite životne sredine.

UČENICI ĆE U ŠKOLSKOM DVORIŠTU ZASADITI DRVO GENERACIJE.

 

4. DECA I OBRAZOVANJE

Četvrtak, 8. oktobar 2020. godine:

Polazeći od činjenice da je savremeno društvo, društvo znanja koje se stiče obrazovanjem, to je njegov značaj za decu nesaglediv. Dobro obrazovanje ima mnogostruke efekte na privatni i društveni život i predstavlja polazni osnov za kasniji uspešan razvoj.

POSETA DECE DOMU KULTURE GDE ĆE SE ZA PRVAKE SA TERITORIJE OPŠTINE LAJKOVAC IZVESTI PRIGODNA PREDSTAVA U 12 i 13 ČASOVA, U DVE GRUPE.
( Iz bezbednosnih razloga deca će biti podeljena u dve grupe ,a ukoliko bude lepo vreme predstava će se održati na trgu).

Prilikom posete vodiće se računa o preporučenim epidemiološkim merama zaštite koja u trenutnim epidemiološkim uslovima funkcionišu.

5. DAN POSVEĆEN INKLUZIJI

Petak, 9. oktobar 2020. godine, kafe „Zvuci srca“.

Pošto su teme ove Dečije nedelje saradnja i solidarnost, ovaj dan će biti posvećen inkluziji.
Inkluzija podrazumeva uključivanje deteta u društveni život zajednice na svim nivoima. To znači da je prvi korak inkluzije prihvaćenost deteta sa teškoćama u razvoju unutar same porodice, praktično već po rođenju.
Drugi korak je kvalitetno mesto u društvu te porodice kao celine. Nakon ovoga slede obrazovanje i procesi usvajanja veština za samostalni život i rad u zajednici.

Inkluzija je kao pojam još uvek relativno mlad u Srbiji i školama širom Srbije, ali ono što moramo shvatiti kao društvo, jeste da je inkluzija pravo, a ne problem.

Na taj način će deca, prilikom posete, svojim crtežima, natpisima i porukama pomoći u kreativnom izrazu osobama sa smetnjama, dajući im priliku da prezentuju svoje angažovanje široj zajednici.

Deca iz lajkovačkih osnovnih škola posetiće svoje drugare i decu koja borave i druže se u udruženju ,,Bazi Mili”. Planirano je da zajedno sa decom iz udruženja slikaju različito cveće i sade seme cveća u saksije ispred prostorija udruženja.
Alternativa:

U slučaju nepovoljne epidemiološke situacije, umesto predviđenih aktivnosti, planirano je održavanje online događaja „Deca pitaju – mali reporteri”.

Deca bi imala priliku da putem video linka razgovaraju sa osobama sa smetnjama iz kafea „Zvuci srca“ i Udruženja slepih i slabovidih .., o različitim temama, poput:
Kako izgleda jedan njihov dan;
Ko ih je naučio i kako su naučili neke veštine, zanate;
Čime se bave, kako izgleda njihov radni dan;
Na koji način stvaraju proizvode u radnom centru;
Na koje načine deca mogu da im pomognu u kreativnim stvaranju.

 

6. KONKURS ZA NAJLEPŠI SASTAV NA TEMU:
ZAŠTO VOLIM SRBIJU?

Subota, 10. oktobar 2020. godine:

U saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja tokom septembra biće objavljen Konkurs za najlepši sastav na temu: „Zašto volim Srbiju?“.

Poziv za učešće na konkursu je poslat svim školama u Republici Srbiji, srpskim školama u AP KiM i srpskim školama u dijaspori.

Pobednici konkursa posetiće sedišta najviših državnih institucija, gde će imati priliku da se bliže upoznaju sa značajem i funkcijom najvažnijih tela naše države. Kroz razgovor sa visokim zvaničnicima deca će razvijati svest o tome da mogu i treba da učestvuju u donošenju odluka koje ih se tiču, što je jedan od glavnih ciljeva Dečije nedelje.

Prilikom posete vodiće se računa o preporučenim epidemiološkim merama zaštite.

 

7. ZAVRŠETAK MANIFESTACIJE

Nedelja, 11. oktobar 2020. godine:

Related posts