BASNOPISCIMA IZ PEPELJEVCA URUČENE NAGRADE OSVOJENE NA KONKURSU DOSITEJEVE ZADUŽBINE

 

Na 12. Konkursu “Radionica basnopisaca” u organizaciji Zadužbine “Dositej Obradović”, u velikoj konkurenciji škola iz cele Srbije i više stotina pristiglih radova, dva učenika IO lajkovačke OŠ “Mile Dubljević” u Pepeljevcu osvojila su prvu i drugu nagradu u kategoriji NAJBOLJI LITERARNI RAD – BASNA U STIHU.

Prva nagrada pripala je učeniku Urošu Savkoviću, za basnu u stihu “Lisica i zečevi”, odeljenja učiteljice Gordane Stanojević.

Druga nagrada, za basnu u stihu “Bračna svađa”, pripala je učeniku Marku Panteliću, učiteljice Katarine Marković.

Zanimljivo je da se ova dva nagrađena učenika prvi put angažuju na nekom konkursu. Uroš i Marko su radove poslali na iskraju prošle školske godine i tada su bili učenici trećeg i četvrtog razreda, a sada u momentu uručenja nagrada, Uroš je četvrtak, a Marko petak. Kao i većinu toga, pandemija je poremetila i dinamiku realizacije konkursa i momenat uručenja nagrade.

Nagrade basnopiscima uručene su danas u Beogradu, a neposredno po povratku iz prestonice, ponosna učiteljica Katarina Marković je za portal LAJKOVAC NA DLANU rekla:

“Tradicionalno, nekoliko godina unazad učestvujemo i na konkursu Zaduzbine Dositej Obradović, takozvanoj radionici basnopisaca. Ovog puta učenici naše škole su među nagrađenima: 1.nagradu dobio je Uroš Savković, učenik trećeg razreda za rad Basna u stihu ,”Lisica i zečevi”; 2.nagradu dobio je Marko Pantelić, učenik četvrtog razreda, za rad Basna u stihu “Bračna svađa”.

Nagrade su izmamile osmehe svima nama, posebno nagrađenim učenicima. Inače , Zaduzbina je ove godine prudužila konkurs i dva puta ga raspisala. Oba puta smo učestvovali i nadali se nekoj nagradi. Nastavljamo i dalje u novoj školskoj godini. Situacija u zemlji zbog virusa korona otežala je i odužila uslove preuzimanja nagrada.

Danas smo isli u beogradski Zoo vrt – Dobre nade, da preuzmemo nagrade; 1. nagradu za Uroša Savkovića , mentor učiteljica Gordana Stanojević i 2. nagradu za Marka Pantelića – mentor učiteljica Katarina Markovic.
Inace, učestvujemo na konkursu Radionice basnopisaca od školske 2015/16.godine pa na ovamo.. Svake godine smo dobile neku vrstu nagarade. Ove godine je bila specicfična situacija. Izašao je konkurs dva puta. Prvi je poništen zbog pandemije, prvog talasa Covida -19. Drugi je bio uspešan. U momentu kada smo održale završnu priredbu i sumirale utiske o prethodnoj godini usledio je telefonski poziv. Mi smo skoro pa odustale da će nas pozvati, međutim ipak jesu. Baš smo se obradovele i nas dve kao mentori i naši đaci, kada su nas obavestili o rezultatima konkursa i nagradama naših učenika.

Besnu je posbena knjizevna vrsta. Mi smo uspele da neke svoje ideje prenesemo na decu.

Osvojili smo 1.i 2.nagradu u kategoriji BASNA U STIHU. Učenici su dobili po diplomu, Zbornik basni koje su bile nagrađivane u periodu od 2013.-2016. godine. Među tim radovima našli smo i rad Pavla Đukica, bivšeg učenika našeg IO koji je školske 2015/16. godine osvojio 3. mesto u rangu Ilustracija basne ,, Kobac i pilići”.

Pored Zbornika radova, nagrađeni učenici dobili su i po dve knjige našeg basnopisca Dositeja Obradovića, po kojem i zadužbina nosi ime.

Nastavićemo i dalje da učestvujemo na konkursima sličnog sadržaja, motivišući svoje učenike da i dalje učestvuju na konkursima sličnog sadržaja, uz reči Miroslava Antića :

“Svako dete ima krila
Samo treba da se seti
Gde su krila sakrivena
I odmah ce da poleti!”

 

Najbolji literarni rad – basna u stihu – „Lisica i zečevi“, Uroš Savković, III, „Mile Dubljević“, Lajkovac, Pepeljevac, učiteljica Gordana Stanojević

Lisica i zečevi

Basnopisac: Stara lija pozvala
zečeve iz kraja,
da se prijave na maraton
do sredine maja.
Hvalila je ona njihovu brzinu,
samo oni mogu preći toliku daljinu.

Lija: Za bezbednost garantujem,
stazi ne sme niko prići,
a publika neka budu
što mlađi pilići!

Značajna je trka,
a nagrade lepe,
prvo mesto dobija
„brdo“ šargarepe!

Drugo mesto primamljivo
i sa puno ukusa,
ni manje, ni više,
trista lista kupusa!

Treće mesto dobiće
medalju u gradu
i grickaće celo leto
detelinu mladu!

Basnopisac: Skupili se zečići,
tu, iz celog kraja,
pa počeše „brzinske“
pripreme do maja.

Trenira ih stari zec
sa iskustva mnogo,
kako bi im za trku
što bolje pomog`o.

Kada posle treninga
legoše na travu,
trener strogo reče:

Trener zec: – Sad pamet u glavu!
Vi ste tako mladi,
pućiću od besa,
lija od vas samo želi
dosta mladog mesa!

Ta je mnogo lukava,
nagradama mami,
al` nikako ne idite
vi na trku sami!

Poslaćemo pismo
po poštaru vuku,
pa će lija izbeći
neviđenu bruku.

Basnopisac:Dobi lija pismo
uz poruku „vrelu“,
pa pomisli u sebi:
„Sve sam bliže jelu!“

Na papiru zečje šape
kao garant mira,
raduje se lija parčetu papira.

Zečevi: -Draga lijo, izvinite,
( u pismu) mnogo nam je žao,
neki virus u zečeve
od juče ušao.
Omršasmo mnogo, tresu nam se šapice,
prenosi se virus sa zeca na lisice!
Na maraton mi bi došli,
tako nam brzine,
al` nas Vaša bezbednost
i te kako brine!

Basnopisac:Stara lija pokunji se,
u šumu nadade,
neće skoro poželeti
zečetine mlade.

Posetiocima portala LAJKOVAC NA DLANU, prenosimo i pismo iz Zadužbine “Dositej Obradović” upućeno nagrađenima u vidu poziva na dodelu nagrada:

“Poštovani,

Zadužbina „Dositej Obradović“ je ove godine po dvanaesti put organizovala konkurs „Radionica basnopisaca“ za učenike trećeg i četvrtog razreda osnovne škole.

Iako je pandemija korona virusa izmenila živote dece i odraslih, odvojila ih od škole, učitelja i drugova, najlepši radovi malih basnopisaca ipak su pronašli svoj put do Zadužbine koja nosi ime velikog basnopisca Dositeja!

Pristiglo je mnogo dobrih radova, ali je žiri u sastavu: Slobodan Stanišić, predsednik, Marija Bišof, Ljubica Beljanski, Suzana Ponjavić i Predrag Todorović, odlučio da nagradi samo najbolje radove, među kojima se nalazi i Vaš rad.

U vreme pandemije virusa koji je promenio način života na koji smo navikli i koji poznajemo, Zadužbina „Dositej Obradović“ nije u mogućnosti da organizuje tradicionalno svečano uručenje nagrada najboljim basnopiscima.

Ovog puta, najbolji basnopisci će na samom ulazu u beogradski Zoo vrt primiti svoje nagrade ili pohvale, fotografisati se za uspomenu i u društvu svog pratioca samostalno obići Zoološki vrt.

Uručenje nagrada i pohvala biće u subotu, 3. oktobra 2020. god u 11 časova, na ulazu u Zoološki vrt!

 

Čestitamo Vam na postignutom uspehu i želimo još mnogo nagrada u budućnosti!
Vaša Zadužbina „Dositej Obradović“

Related posts